Hirdetés

2022.10.24. 13:06

Ha nem tudjuk, melyik a számunkra ideális mosógép, így válasszunk…

Címkék#hirdetés

A mosógép kiválasztása fejtörést okozhat, ha nem tudjuk, milyen tulajdonságokat érdemes szem előtt tartani. A gyártók előszeretettel hangsúlyozzák ki a jól csengő, bár kevésbé lényeges tulajdonságokat, leendő felhasználóként viszont olyan paramétereket kell szem előtt tartanunk, mekkora gép fér a fürdőszobánkban, zavarni fog-e a mosás zaja, hogyan takaríthatunk meg villamos energiát…

(X)

Forrás: Pixabay

A megkérdezett szakeladó szerint a legtöbb vásárló ár és külső alapján dönt, néhányan márkapreferenciával érkeznek. Érdemes azonban kicsit felkészülni a mosógép vásárlásra, hiszen egy jó választással akár komoly összegeket takaríthatunk meg.

A mosógépek legfontosabb tulajdonsága a típus. A magyarországi kereskedelmi forgalomban háromféle megoldással találkozunk; ezek a hagyományos elöltöltős, a felültöltős, illetve a keskeny elöltöltős gépek. Mindegyik rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal, tehát érdemes mérlegelni, melyik kompromisszum elfogadható számunkra. A hagyományos elöltöltős mosógépek rendelkeznek a legnagyobb helyigénnyel. Nem csak az alapterületükkel kell számolnunk, hanem az előrefelé nyíló ajtóval is. Vagyis elmondható, hogy jó nagy helyet „takarnak ki” a fürdőszobánkból, cserébe viszont egész sor előnyös tulajdonsággal rendelkeznek; kiváló az energiahatékonyságuk, megbízhatók, kedvező áron vásárolhatók. Néha azonban a helytakarékosság mindennél fontosabb. Ilyenkor felültöltős mosógépre van szükségünk. Tudni kell azonban, hogy ezek a gépek rosszabb energiafelhasználással rendelkeznek, vagyis a használatuk kevésbé gazdaságos. Az említett két típus elönyös tulajdonságait igyekeznek ötvözni a keskeny elöltöltős gépek, amelyek működési elve és energiahatékonysága a hagyományos gépekéhez hasonlítható, de helytakarékosság tekintetében elmaradnak a felültöltős változatoktól, különösen az előrefelé nyíló ajtó helyigénye miatt.

 Amikor a számunkra ideális mosógépet keressük, egész sor tulajdonságot érdemes megvizsgálnunk. Ne feledjük, az energiatakarékosság fokmérője nem csupán az energiaosztály és a feltüntetett éves átlagfogyasztás, hanem a dobkapacitás is. Nincs egységes recept, de ha fogalmunk sincs, mekkora dobra van szükségünk, érdemes megfontolnunk az általános ajánlást; eszerint egyedül élőknek 3-5 kg, pároknak 5-6 kg, családoknak 7-10 kg dobkapacitás lehet ajánlott. Ha nem tudjuk meghatározni, mekkora dobkapacitásra van szükségünk, érdemes súlyautomatikával rendelkező mosógépet választani, ami képes a betöltött ruha mennyiségéhez igazítani a felhasznált víz mennyiségét, ezáltal jelentős megtakarításra képes a villamos energiafogyasztás tekintetében is.

Előfordulnak esetek, amikor kifejezetten csendes működésre van szükség. Ha a készüléket az életterünkben vagyunk kénytelenek elhelyezni, érdemes megismerni a zajcsökkentő megoldásokkal szerelt készülékeket. Ezeket úgy alakították ki, hogy a csapágyak mozgási energiája minél kisebb zajhatással járjon, illetve gumis betéteket kaptak annak érdekében, hogy a keletkező zaj tompábbként hasson.

Figyeljünk a centrifuga maximális sebességére is. Minél nagyobb a forgási sebesség, annál kevesebb víz marad a szálak között, tudni kell azonban, hogy az érzékeny ruhadarabok sérülhetnek ilyen módon. Ha sérülékeny ruhákat mosunk, a centrifuga sebességét állítsuk alacsonyabbra!

Érdemes szem előtt tartani a rendelkezésre álló programok sorát is. Az alapvető programok szinte minden készülék esetében elérhetők, azonban, ha speciális igényeink vannak, fordítsunk figyelmet ezekre a kiválasztás során. Tudatos döntéssel könnyedén megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő készüléket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában