Választás előtt

2022.04.02. 21:37

A rezsicsökkentést támadták, Ukrajnát éltették a baloldal kampányzáróján

Egy nappal a választások előtt fontosnak tartották megemlíteni, hogy nem értenek egyet az intézkedéssel, Iványi Gábor még imájába is belefoglalta ellenérzéseit.

Divatbemutatóval zárta kampányát az egységesült baloldal – írja a Magyar Nemzet. A VII. kerületi Madách téren beszédet mondott (felszólalási sorrendben) Hajós András zenész, Iványi Gábor lelkész, sorrendben a 18 fővárosi képviselőjelölt (kivéve Orosz Annát, aki nem érkezett meg a rendezvényre), Karácsony Gergely főpolgármester, és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt. 

Hajós András lazának szánt megszólalásában a fiatalokhoz szólt, akikből a nézőtéren nem sokan voltak, a rendezvény elejére nagyjából 300-400 ember gyűlhetett össze a zárt helyszínre, a hideg idő, és az eső is nehezítette a baloldal helyzetét. Hajós egy ponton arról beszélt, hogy 

az ukrajnai menekültek szemébe nézve bárki rájön arra, hogy nem a rezsicsökkentés a legfontosabb, bár az orosz-ukrán háborúról nem fejtette ki a véleményét. 

Iványi Gábor felszólalásában reményét fejezte ki egy vasárnapi baloldali győzelem iránt, mondandóját egy imádsággal zárta, melyben ő is elejtette, hogy reméli, hogy nem a rezsicsökkentést tartja majd szem előtt a megalakuló baloldali kormány. 

– Semmi más szempont, se rezsicsökkentés, se egyéb gyáva szempontok, önző szempontok ne akadályozzanak meg bennünket, hogy mindig az igazságot cselekedjük

– fogalmazott a lelkész. Beszéde egy másik pontján arról beszélt, hogy 

küzdeni szeretnének Ukrajna szabadságáért is.

Az Iványit követő 18 budapesti baloldali jelöltnek a 11. kerület alpolgármestere, Barabás Richárd tett fel álkérdéseket, melyekre rövid kampánybeszédekkel válaszoltak. Ez volt az a rész, amit Barabás divatbemutatóként azonosított. A gyurcsányista Arató Gergely, és a szocialista Hiszékeny Dezső is beszélt arról, hogy 

másfajta rezsicsökkentést képzelnek el, mint Orbánék. 

Hiszékeny azt mondta, ezer számra fognak bérlakásokat építeni, a meglévőket pedig korszerűsítik. Arató egyenesen addig ment az ígérgetésben, hogy ehhez nem is kell majd önrészt fizetniük a lakástulajdonosoknak. 

Karácsony Gergely hosszú beszédet mondott, azt is elmagyarázta, hogy miért döntött úgy tavaly, hogy visszalép Márki-Zay Péter javára. A főpolgármester szerint az országgyűlési választások megnyerésére Márki-Zay Péternek van a legnagyobb esélye. Érdekes lett volna meghallgatni erről Dobrev Klárát és Jakab Pétert is, akik azonban nem tűntek fel a rendezvényen, a Jobbik elnökével kapcsolatosan a Mandiner arról írt, hogy el se ment a rendezvényre, saját kampányzárót tartott, ahol arról beszélt, hogy Márki-Zay Péternek nagyon nehéz lesz legyőznie holnap Orbán Viktort. 

A főpolgármestert maga Márki-Zay Péter követte, aki beszédének nagy részében ismét magyarázkodott, azt is elmondta, hogy nem igaz, amit róla terjeszt a Fidesz, hiszen nem azt cselekednék kormányon, amiről korábban beszélt. 

A miniszterelnök-jelölt egy ízben tüntetésnek nevezte a kampányzárót, és azzal is ismételten előhozakodott, hogy szerinte keresztény ember nem szavazhat a Fideszre holnap. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!