Pártpreferencia

2022.03.23. 14:24

A Horn Gábor vezette Republikon is Fidesz-előnyt mért a békemenet után

Két százalék a kormánypártok előnye a baloldali közös lista előtt a baloldalhoz köthető intézet mérése szerint. Szoros versenyre számítanak.

Március 16-a és 18-a közötti adatfelvétel után – tehát a március 15-i békemenetet követően – közölte friss közvélemény-kutatását a Republikon Intézet. A Horn Gábor, korábbi SZDSZ-s államtitkár által vezetett intézet felmérés szerint 

a teljes népesség körében 41 százalék a Fidesz-KDNP, és 39 százalék az egységes ellenzék támogatottsága.

– A megelőző hónaphoz képest ugyanakkor minimális mértékben, 1 százalékponttal nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében, az Egységben Magyarországért támogatottsága változatlan maradt, ahogyan a bizonytalanok aránya is, utóbbi 16 százalék. Eközben

a pártválasztók körében 49 százalék a Fidesz, és 46 százalék az Egységben Magyarországért támogatottsága.

Tehát itt is 1 százalékponttal nőtt a Fidesz támogatottsága február óta, míg az ellenzéki összefogás támogatottsága nem változott – írta a felmérés eredményeit elsőként bemutató Telex. 

Fotó: Deák Dániel Facebook

A Republikon Intézet szerint 

azon múlik a pártszövetségek szereplése, hogy melyik oldal tudja a saját szavazótáborát hatékonyabban mozgósítani, 

és a bizonytalanokat megszólítani

A felmérés számai alapján szembetűnő, hogy két lista éri el a parlamenti küszöböt, a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért listája. Értékelésük arról nem szól, hogy a mandátumarányokra ez milyen hatással lenne, de elemzői előrejelzések szerint az, hogy 

a pillanatnyi állás szerint a Mi Hazánk és az Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) nem jutna be a parlamentbe csökkenti a patthelyzet kialakulásnak valószínűségét. 

A liberális intézet azt is mérte, hogy milyen magas részvétel várható. – Ha most vasárnap lennének a választások, az elmúlt hét alapján 

a válaszadók 67 százaléka biztosan elmenne, 

18 százaléka valószínűleg elmenne, 8 százalék valószínűleg nem menne, 2 százalék biztosan nem voksolna, és további 5 százalék nem tudja, vagy nem válaszolt a kérdésre – írták. 

Négy éve csaknem 70 százalékos volt a részvétel az országgyűlési választásokon. 

Borítókép: A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői a Margit hídon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!