Az első

2024.03.05. 17:22

Sulyok Tamás aláírta a svéd NATO-csatlakozásról szóló parlamenti döntést

Az új államfő első döntéséről a Sándor-palota számolt be.

MW

Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Aláírta Sulyok Tamás új köztársasági elnök kedden a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló parlamenti döntést - közölte a Sándor-palota a honlapján.

Az új államfő első döntéséről van szó - írják a honlapon.

Mint korábban megírtuk, február 26-án a képviselők 188 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Az eddig semleges észak-európai állam – Finnországgal együtt – az orosz-ukrán háború 2022-es kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez. Svédország akkor válik taggá, amikor a csatlakozási okiratát letétbe helyezi az Amerikai Egyesült Államok Kormányánál.

A svéd védelmi miniszter üdvözölte, hogy Magyarország ratifikálta hazája csatlakozását

Pal Jonson svéd védelmi miniszter nagyon pozitív fejleménynek nevezte, hogy Magyarország köztársasági elnöke kedden aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló magyar parlamenti döntést.

Roppant fontos dologról van szó és remélhetőleg most már tagok leszünk, illetve mindez már nem heteket, hanem csak napokat fog igénybe venni

 - jelentette ki Jonson sajtótájékoztatóján Stockholmban, utalva az olyan utolsó formalitásokra, mint a ratifikációs okmányok letétbe helyezése Washingtonban.

Mint mondta, "a döntés biztonságosabbá teszi Svédországot, a NATO-t pedig erősebbé".

"Hasznára lesz mindez Svédországnak és a NATO-nak is. Jót fog tenni az egész euroatlanti térség stabilitásának, hogy Svédország a NATO teljes körű tagjává válhat" - tette hozzá a védelmi tárca vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában