Guruló dollárok

2024.03.15. 07:44

Már nincsenek kérdőjelek a baloldal kampánymilliárdjainak valódi forrása kapcsán

Az Action for Democracy pénzügyi beszámolójából egyértelműen kiderült, hogy a támogatás 90 százalékát egyetlen magánszemély adta. Az elmúlt hetekben a szervezet vezetői pedig maguk ismerték el, hogy megpróbálták befolyásolni több ország belpolitikáját - olvasható a Mandiner cikkében.

MW

Soros György magyar származású amerikai üzletember

Forrás: AFP

Fotó: FABRICE COFFRINI

Az utóbbi hetekben az Amerikában bejegyzett Action for Democracy (A4D) vezetői számos leleplező kijelentést tettek arról, hogy miként, milyen eszközökkel befolyásolták más országok belpolitikai folyamatait - idézi fel a lap.

A Mandiner összeszedte az A4D többi prominensének, köztük Korányi Dávid ügyvezetőnek a legerősebb állításait, amelyeket az X-en, a MagaBabe nevű profilon tettek közzé az utóbbi hetekben.

Politikai lobbitevékenységet is végzünk. (...) Valójában nem vagyunk szégyenlősök, amikor tekintélyelvű vezetőket és irányzatokat kell bírálni, mint például Bolsonarót, Orbánt Magyarországon vagy Kaczynskit Lengyelországban. Valójában elég bátran kritizálunk, és támogatjuk a helyi szervezeteket, tehát azokat a civil szervezeteket, amelyek nagyon gyakran meglehetősen kritikusak ezekkel a kormányzati szereplőkkel

– fejtette ki az egyik felvételen Korányi Dávid, aki korábban egyébként Karácsony Gergely baloldali főpolgármester városdiplomáciai főtanácsadója is volt.

Utóbbi adalék azért is figyelemreméltó, mert egy másik helyen azt hangoztatta, hogy hazánk „esetében Budapest fővárossal próbáltunk nyomást gyakorolni a kormányra és az Európai Bizottságra, amikor a magyar forrásokról, a nemzeti tervekről tárgyaltak”. Szavai szerint a források visszatartását például európai biztosokon keresztül kívánták elérni.

Wesley Clark, az A4D kuratóriumának tagja a nyilvánosságra került videók egyikén arról beszélt, hogy „bizonyos magánszemélyek” igyekeztek befolyásolni más országok választásait.

A „magánszemélyek” legfontosabbika pedig minden bizonnyal Soros György volt,

ugyanis az A4D több vezetője is beismerte, hogy elsősorban a tőzsdespekulánstól származott az a hatalmas összeg, amelyből a szervezeten keresztül a magyarországi ellenzék 2022-es választási kampányát finanszírozták.

„Azt hiszem, mindketten tudjuk, kiről beszélek, egy nagyon híres emberről”felelte Eric Koch, az A4D aktivistája a fő donor kilétét firtató kérdésre, s igennel válaszolt, mikor a beszélgetőpartner rákérdezett, hogy Soros György-e a szóban forgó személy.

Közben az A4D-nek a Mandiner.hu birtokába került 2022-es pénzügyi beszámolójából az is kiderült, hogy a szervezet mintegy 4 milliárd forintos éves költségvetésének 90 százaléka egyetlen, magyar állampolgárságú magánszemélytől származott.

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva olvasható. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában