Ukrán válság

2024.03.02. 07:05

Egy hároméves gyerek is meghalt az odesszai lakóházat ért orosz dróntámadásban (videó)

738. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Túlélők után kutatnak a romok között mentőalakulatok tagjai a fekete-tengeri kikötővárost, Odesszát ért éjszakai orosz dróntámadás után 2024. február 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Igor Kacsenko

A német kancellár gyors tisztázást ígért német főtisztek bizalmas tanácskozásának nyilvánosságra kerülésével kapcsolatban

Olaf Scholz német kancellár szombaton gyors tisztázást ígért annak az előző nap nyilvánosságra került hangfelvételnek az ügyében, amelyen állítólag a német légierő főtisztjei az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásról tárgyalnak. 

Scholz, aki Rómában tartózkodik, és a Vatikánban magánkihallgatáson Ferenc pápa is fogadta, a dpa hírügynökségnek az esetleges külpolitikai következményeket tudakoló kérdésére válaszolva 

"nagyon komoly ügynek" nevezte a fejleményt, amelyet "nagyon gondosan, nagyon intenzíven és nagyon gyorsan tisztázni kell". 

Német parlamenti képviselők követelték az orosz RT televízió által nyilvánosságra hozott hangfelvétel körülményeinek tisztázását, amelyen állítólag a Bundeswehr főtisztjei megvitatták német Taurus rakéták Ukrajna által történő felhasználásának lehetőségét. 

"Ha ez a történet igaz, akkor ez egy rendkívül problematikus eset" - mondta Konstantin von Notz, a Bundestag parlamenti ellenőrző bizottságának elnöke az RND hírügynökségnek nyilatkozva. 

A német védelmi minisztérium vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy valóban lehallgattak-e bizalmas beszélgetéseket

 - tájékoztatta a tárca szóvivője a dpa hírügynökséget. 

Margarita Szimonján, az RT orosz televízió főszerkesztője  pénteken tette közzé négy német főtiszt nevét és félórás bizalmas beszélgetésük átiratát. 

Az újságíró szerint a beszélgetés február 19-én történt, és Torsten Grefe ezredes, a Bundeswehr légierejének hadműveleti és hadgyakorlatokért felelős osztagának parancsnoka, Ingo Gerhartz altábornagy, a légierő felügyelője, valamint a Bundeswehr űrparancsnoksága légi műveletek központjának két munkatársa vett részt benne. 

A Szimonján által közzétett átirat szerint a magas rangú német tisztek a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd felrobbantásáról tárgyaltak. Azon a napon, amikor Olaf Scholz azt mondta, hogy a NATO sem jelenleg, sem a jövőben nem vesz részt az ukrajnai háborúban, a tisztek azt vitatták meg, hogy miként lehetne Taurus rakétákkal lerombolni a Krími hidat, anélkül, hogy ennek következményei lennének a német hatóságokra nézve, és ehhez hány rakétára lenne szükség. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő magyarázatot követelt a német hatóságoktól a lehallgatott beszélgetésről, és kijelentette, hogy a magyarázat megtagadása egyenlő lenne a beismeréssel.

Megrongálódott egy lakóház Szentpétervárott

Ellentétes hírek láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mi okozta a szombat reggeli robbanást egy szentpétervári lakóházban.

A RIA Novosztyi orosz állami hírportál beszámolója szerint a robbanást dróntámadás okozta, az ugyancsak állami TASZSZ hírügynökség egyszerűen robbanásról jelentett.

Mindkét hírügynökség beszámolója szerint hatan kértek orvosi segítséget.

Egy internetre felkerült videófelvételen azt a pillanatot látni, amikor az épület egyik oldalán erős fény villan, majd törmelékdarabok repülnek a levegőbe.

A TASZSZ jelentése szerint robbanás volt a Piszkarevszkij sugárút egyik épületében. A hírügynökség honlapján egy ötemeletes épület látható, ahol számos lakás ablaka kitört. A TASZSZ beszámolója szerint a helyszínen van Alekszandr Beglov szentpétervári kormányzó, aki személyesen irányítja a vizsgálatot.

A lakóknak el kellett hagyniuk az épületet, őket egy közeli óvodában helyezték el átmenetileg.

Aljasul elkövetett bűncselekménynek nevezte az esetet Grigorij Karasin, a Szövetségi Tanács nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az esetet.

Az oroszok magas rangú német tisztek telefonbeszélgetéséről tettek közzé felvételt

Péntek délután az orosz propagandacsatornák sugározták a beszélgetés felvételét, amely állítólag február 19-én készült. Sok jel utal arra, hogy a felvétel valódi – még akkor is, ha a Bundeswehr hivatalosan még nem erősítette meg a hitelességét – fogalmaz a Bild.

A német védelmi minisztérium szóvivője a Bildnek elmondta:

Megvizsgáljuk, hogy lehallgatták-e a légierőn belüli kommunikációt. A Szövetségi Katonai Felderítő Szolgálat (BAMAD) minden szükséges intézkedést megtett.

Ugyanakkor a felvétel tartalmáról a szóvivő nem volt hajlandó nyilatkozni.

A felvételen hallható, ahogy a Bundeswehr négy tisztje a Taurus cirkálórakéta képességeiről vitatkozik – nyilván a szövetségi kormány tájékoztatójára készülve. Arról beszélnek, milyen nehézségekbe ütközne az Ukrajnába történő szállítás – folytatja a tudósítás.

Taurus KEPD 350
Forrás: AFP

A tisztek megvitatják a felvételen az ukránok képzését és egyéb technikai részleteket, például a hordozórendszereket. Különféle célpontokat is megtámadhatnak az ukránok a Taurusszal – köztük a Kercsi (vagy krími) hidat, amely az oroszok által megszállt Krím fontos ellátási útvonala – zárja a lap.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint ha Berlin nem ad magyarázatot, az egyenlő a beismeréssel – fogalmazott a beszélgetés tartalmára utalva.

Olaf Scholz német kancellár gyors tisztázást ígért íz ügyben kapcsolatban.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Odesszában dróntámadásban megsemmisült egy lakóépület (videó)

Négyen meghaltak, köztük egy hároméves gyerek, amikor orosz drón csapódott egy többemeletes lakótömbbe szombaton a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban.

A hatóságok közlése szerint az esetnek nyolc sérültje is van. A romok alól öt embert, köztük egy gyereket sikerült élve kimenteni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy „Oroszország folytatja a harcot a civilek ellen. (...) Az egyik ellenséges drón egy odesszai lakóépületet talált el, 18 lakás megsemmisült.” A Zelenszkij által közzétett videón egy lakóház látható, amelynek jelentős része megsemmisült, és több tucat mentő igyekezett átgázolni a törmelékeken.

Zelenszkij szerint a lakóépületbe egy iráni gyártmányú Sahed drón csapódott, olyan, amelyekből Oroszország több ezret indított a háború kezdete óta.

Az ukránok a tankok egyharmadát elveszítették

Az ukrán fegyveres erők Bradley gyalogsági harcjárműveik egyharmadát elveszítették az északi katonai körzetben. Az ukrán fegyveres erők 68 Bradley páncélozott járművet veszítettek eddig összesen – írja a The National Interest.

Ukrán tüzérek egy 152 mm-es Dana önjáró löveggel tüzelnek az orosz erőkkel folytatott harcok alatt a donyecki régióban 2024. március 1-jén
Fotó: Roman Chop / Forrás: MTI/AP

2024-ben 186 Bradley került Ukrajnába. Feltehetően 120 közülük aktívan részt vett a hadműveletekben, a többit tartalékalkatrészekre, kiképzésre és vészhelyzeti cserére tartották fenn – áll az anyagban.

Az újságíró azt is megjegyezte, hogy az orosz erők a gyalogsági harcjárművek elfogott modelljeit tanulmányozzák, hogy azonosítsák azok gyenge pontjait.

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 5301-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5105-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 33 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

A pénteki eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában