Izraeli–palesztin konfliktus

2024.03.01. 10:36

Az ENSZ-főtitkár független vizsgálatot sürget a káoszba torkolló gázai segélyosztás ügyében

Az izraeli–palesztin háború 147. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Videófelvételről készült kép humanitárius segélyosztáson megsebesült palesztin civilekről a gázavárosi Sifa kórházban 2024. február 29-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: -

Joe Biden: az amerikai hadsereg légi úton fog élelmiszersegélyeket ledobni Gázában

Az amerikai hadsereg légi úton fog élelmiszersegélyeket ledobni az elkövetkező napokban a Gázai övezetben - jelentette be pénteken Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház ovális irodájában. 

Hangsúlyozta,

 Washington minden tőle telhetőt elkövet, hogy több segélyt juttasson a palesztinok lakta térségbe. 

Mint mondta, a segélyek ledobását Jordániával és más államokkal közösen valósítanák meg. A jordániai hadsereg eddig több légi segélyszállítási akciót hajtott végre a Gázai övezetben. 

Biden kiemelte, hogy 

még csak megközelítőleg sem elég a Gázai övezetbe áramló segélyek mostani mennyisége. 

Hozzátette, humanitárius rakományt szállító teherautók további százait szeretnék bejuttatni a térségbe. 

Beszélt arról is, hogy 

az Egyesült Államok további útvonalakat is keres, miként lehetne még több támogatást bejuttatni a háború dúlta térségbe. 

Jelezte, hogy egy tengeri folyosó létesítését is fontolgatják. 

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok megkétszerezi erőfeszítéseit egy tengeri folyosó létesítése érdekében, amelynek segítségével "remélhetőleg nagy mennyiségű" segélyt tudnak majd eljuttatni a palesztin térségbe. Mint mondta, Washington ezen kívül a szárazföldi segélyszállítások növelését is tervezi és próbál nyomást gyakorolni Izraelre, hogy engedjen be még több teherautót és nyisson meg még több útvonalat a Gázai övezetbe.
 

WHO: a segélykonvojnál történt tragédiát a Gázai övezeti humanitárius katasztrófa okozta

A háború miatt a Gázai övezetben kialakult katasztrofális humanitárius helyzetet és a lakosság súlyos nélkülözését okolja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azért, hogy egy segélyszállítmánynál tülekedés tört csütörtökön, és ez tucatnyi palesztin halálához vezetett.

Az emberek olyan kétségbeesetten várják az ételt, az ivóvizet és az egyéb segélyt, hogy akár az életüket vagy gyerekeikét is kockáztatják érte

– mondta Christian Lindmeier, a WHO szóvivője pénteken Genfben.

Ez az igazi drámai helyzet, ez itt az igazi katasztrófa; olyan kevés az élelem, hogy ilyen helyzetek alakulnak ki

– tette hozzá.

Palesztin gyerekek szükségsátrak közt a Gázai övezet déli csücskében levő Rafah menekülttáborban, az egyiptomi határnál 2024. február 29-én
Fotó: Haiszam Imad / Forrás: MTI/EPA

A gázai hatóságok szerint október óta 10 gyerek halt éhen a Gázai övezetben – mutatott rá a szóvivő, és kiemelte, hogy ennél valószínűleg több esetben lett ott gyerek éhhalál áldozata.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) 2023 végén kiadott becslésében arra figyelmeztetett, hogy 2024 elejére a Gázai övezet 2,2 milliós lakosságának mintegy negyedét éhínség sújtja majd.

Az OCHA szóvivője, Jens Laerke rámutatott, hogy a hivatal naprakész statisztikák hiányában még mindig a tavalyi év végi becslések alapján dolgozik.

Többen meghaltak izraeli légicsapásokban az ország északnyugati részén

Légicsapások érték az északnyugat-szíriai Bánijász városát pénteken, három ember, köztük egy iráni tanácsadó meghalt – jelentette pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), Izraelt téve felelőssé az akcióért.

A szíriai polgárháború eseményeit figyelő nagy-britanniai székhelyű aktivistahálózat szerint egy villát ért találat, ahol Irán-barát milicistákat szállásoltak el. Kórházi források a halálhíreket megerősítették, hozzátéve, hogy hét sebesültről is tudni.   

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrája ellen. Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.   

A gázai háború októberi kitörése óta nőtt az izraeli támadások száma. 

A Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatójának számító Irán a szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta küld tanácsadókat az arab országba.

Az ENSZ-főtitkár független vizsgálatot sürget a káoszba torkolló gázai segélyosztás ügyében

Független vizsgálatot sürgetett pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár az előző nap Gázában, egy káoszba torkolló segélyosztás során meghaltak ügyében.

„Nem tudjuk pontosan, mi történt, de akár izraeliek lőtték le ezeket az embereket, akár agyontaposták őket, vagy a teherautók kerekei alá estek, az ilyen jellegű erőszakcselekmények bizonyos szempontból a konfliktus következményei” – jelentette ki Guterres, akinek szavait szóvivője, Stéphane Dujarric tolmácsolta.   

A Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken rendezett regionális csúcstalálkozó margóján a főtitkár mélységes döbbenetének adott hangot a gázai hatóságok szerint több mint 112 ember életét követelő incidens miatt, melyen, mint azt Dujarric leszögezte, az ENSZ munkatársai nem voltak jelen.

Az izraeli erők több tucat embert agyonlőttek 2024. február 29-én, amikor a tömeg a segélyszállító teherautók felé rohant
Forrás: AFP

A szóvivő ezzel kapcsolatban kiemelte azt is, hogy 

az ENSZ több mint egy hete nem tudott segélyt eljuttatni az övezet északi részére, ahol Gázaváros is található. 

Guterres a maga részéről ismét azonnali humanitárius fegyverszünetet sürgetett, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) uralkodó „geopolitikai megosztottság” miatt a vétójog gyakorlatilag „cselekvőképtelenné tette” a testületet.   

Pénteken az Egyesült Államok megvétózta a BT azon határozatát, mely elítélné Izraelt a segélyosztáson történt tömegszerencsétlenség miatt.

A nap folyamán független vizsgálatot sürgetett a francia külügyminiszter is az ügyben. Stéphane Séjourné a France Inter rádióban elmondta, nem lehet szó „kettős mércéről” a konfliktusban szereplőkkel kapcsolatban.   

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő leszögezte: súlyosan jogsértő rászorulókat megfosztani humanitárius segítségtől és a humanitárius szállítmányok Gázába juttatásának lehetővé tételét sürgette.   

Annalena Baerbock német külügyminiszter sajtóközleményben szintén felszólította az izraeli hadsereget, biztosítsa a Gázai övezetben történő segélyosztások feltételeit.   

Az övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet és a ciszjordániai székhelyű Palesztin Nemzeti Hatóságaz izraeli hadsereget (IDF) okolta a tragédiáért, Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője azonban azt közölte, a katonák nem lőttek a tömegbe, csupán azokra nyitottak tüzet, akik az IDF ellenőrzőpontja felé indultak.

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában