Kiváló eredmény

2024.02.25. 16:15

Rekordrészvétel mellett győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Donald Trump ezzel megszerezte az állam összes delegáltját az országos elnökjelölő konvencióra, ami azt jelenti, hogy közelebb került a hivatalos republikánus elnökjelöltséghez.

MW

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök a dél-karolinai Rock Hillben tartott kampánygyűlésén 2024. február 23-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Erik S. Lesser

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.

Az Egyesült Államok délkeleti államában tartott választáson a szavazatok csaknem 99 százalékának összesítése alapján Donald Trump 59,79 százalékot, míg Nikki Haley, az állam korábbi kormányzója 39,52 százalékot ért el.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Donald Trump ezzel megszerezte az állam összes delegáltját az országos elnökjelölő konvencióra, ami azt jelenti, hogy közelebb került a hivatalos republikánus elnökjelöltséghez.

Dél-Karolina államban összesen mintegy 750 ezer szavazatot adtak le az előválasztáson résztvevők, ami az előválasztások rendszerének bevezetése, 1980 óta a legnagyobb részvételt jelenti. 2016-ban 530 ezer, 2012-ben pedig 603 ezer szavazó élt az előválasztás jogával a republikánusok körében.

Donald Trump dél-karolinai választási központjában, Columbiában szombat este támogatói előtt úgy fogalmazott, hogy "15 percig ünnepelhetünk, de utána vissza kell térni a munkához", amivel utalt a következő másfél hét folytatódó előválasztási folyamatára. A volt elnök ellenfelével, Nikki Haley-vel kapcsolatban egy szombat esti másik nyilatkozatban úgy fogalmazott, nem nagyon figyeli őt, és "abban sem biztos, hogy igazán versenyben van még". Hozzátette, hogy már Joe Biden hivatalban lévő elnök legyőzésére összpontosít.

Nikki Haley a saját államában elszenvedett veresége ellenére megerősítette, hogy folytatja kampányát, és ott lesz a következő előválasztásokon is. Választási eredményváró-gyűlésén Charlestonban azt hangoztatta, hogy "Amerika szétesik, ha a rossz választást hozzuk", hozzátette, hogy a republikánusoknak le kell győzniük Joe Bident novemberben, de ezt - véleménye szerint - Donald Trump nem képes elérni.  

 

Donald Trump a januárban kezdődött jelölési folyamatban mind a négy korábbi előválasztást megnyerte, Iowa, New Hampshire és Nevada államban, valamint az Amerikai Virgin-szigeteken. A következő előválasztást március 2-án Michigan államban tartják, majd március 3-án, a fővárosban Washingtonban, és március 5-én az úgynevezett szuperkedden az Egyesült Államok 15 államában döntenek a republikánusok az elnökjelölt személyéről

A Republikánus Párt delegáltjai hivatalosan az országos elnökjelölő konvenciójukon, július közepén Milwaukee-ban véglegesítik majd a párt jelöltjét a novemberi 5-i elnökválasztásra.

A republikánus elnökjelölési szabályok alapján az jelöltség megszerzéséhez az előválasztásokon megszerzett delegálti szavazatok közül 1215 szavazatra van szükség. Donald Trump a dél-karolinai győzelmét követően, 5 előválasztás után 107 delegálti szavazattal rendelkezik, míg Nikki Haley 17-et szerzett meg eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában