Gyermekrák elleni küzdelem világnapja

2024.02.15. 17:04

Gyermekhospice: fontos intézménnyel bővül a magyar ellátórendszer

Tizenhárom éve, 2011-ben nyitotta meg kapuit és nyújt azóta is ingyen támogatást a rákos betegségben szenvedő gyermekeknek és szüleiknek a ország legnagyobb gyermekhospice-háza, a Tábitha. A Babtista Szeretetszolgálat fenntartásában működő intézményt Galambos László informatikus alapította. Jelenleg pedig ugyancsak Törökbálinton, de egy másik helyszínen a korábbinál sokkal nagyobb létesítmény épül: az országban először kifejezetten gyermekhospice-ellátás részére – adta hírül a gyermekrák elleni küzdelem világnapján a Fejér vármegyei hírportál.

MW

Fontos szempont a Tábitha-házban, hogy a szülők minél több értékes időt tölthessenek együtt a beteg gyermekekkel

Forrás: Feol.hu

Fotó: Tihanyi Tamás

Február 15. a gyermekrák elleni küzdelem világnapja. Magyarországon évente több száz család néz szembe a rémálommal: a gyermek gyógyíthatatlan beteg, a további kezelések csak rontanák az állapotát. A szülők általában gyötrelmes lelki úton jutnak el addig, hogy ne a megváltoztathatatlant próbálják megváltoztatni, hanem a kialakult helyzettel nézzenek szembe. Nekik nyújt segítséget a Törökbálinton működő Tábitha Gyermekhospice Ház.  

gyermekrák elleni küzdelem, Tábitha Gyermekhospice Ház, törökbálint, kövek
A Tábitha Gyermekhospice Ház udvarán levő kövek olyan gyerekekre emlékeztetnek, akik alulmaradtak a betegséggel vívott küzdelemben
Fotó: Tihanyi Tamás / Forrás: Feol.hu

A Tábitha Gyermekhospice Ház reményt ad, segít és támogat

A 28 éve Fejér vármegyében alapított Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő Tábitha Gyermekhospice Ház 2011-ben nyitotta meg kapuit Törökbálinton – az intézmény azóta ingyen támogatja a betegeket és családtagjaikat. Az alapítás óta eltelt évek során a házban ápoltak mintegy harmada onkológiai, kétharmada más betegségekben szenvedett. 

Tapasztalt, felkészült szakmai stáb dolgozik azért, hogy összehangolt csapatmunkával sokrétű ellátást nyújtson az életet veszélyeztető, azt rövidítő betegségekben szenvedő gyermekek részére. Az egész országból fogadják a kicsiket és soha nem utasítanak vissza senkit, aki jogosult a szolgáltatásra.

Az érkezők között vannak, akik akár teljesen meggyógyulhatnak, de betegségük természete miatt az esélyek között a halál vagy az életveszélyes helyzet is szerepel. A daganatos gyerekek 80 százaléka meggyógyul, csak ezt a betegség kezdetén nem mindig lehet tudni. 

A ház célja és küldetése egyedülálló Magyarországon. Azon a területen nyújt segítséget, amelytől a legtöbben távol akarják magukat tartani, sőt még a gondolatát is kerülik: ez pedig minden történés legérthetetlenebbje, egy gyermek szenvedése és korai halála. 

A küldetés legnehezebb része annak megvalósítása, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek hátralevő, szűkre mért idejének eltöltése méltó és szeretetteljes környezetben történjék meg. A szakszerű orvosi segítség mellett a szülők és a rokonok folyamatosan a beteg mellett lehetnek, támogatva őket a nehéz küzdelemben.

Tábitha Gyermekhospice Ház, Törökbálint
A Tábitha Gyermekhospice Házban tapasztalt szakemberek nyújtanak segítséget a beteg gyermekeknek és családtagjaiknak
Fotó: Tihanyi Tamás / Forrás: Feol.hu

A Thábita az első, de nem marad az egyetlen

A Feol.hu hírportál megszólaltatta a házalapító Galambos Lajos informatikai vállalkozót, akinek hitvallása értékes üzenet.    

Szüntelenül küzdünk és dolgozunk, aggódunk a teljesítendő feladatok és határidők miatt, eközben gyakran szem elől tévesztjük azon értékeket és célokat, amelyek valódi tartalmat adnak egyedi, véges és megismételhetetlen életünknek. A siker, pénz, csillogás hazug üzenetei elfeledtetik, hogy csak akkor élhetünk tartalmas, értékes életet, ha megtaláljuk annak értelmét és megkeressük a választ a legfontosabb kérdésekre. A halál vesztesége hirtelen átrendezi a célokat, az ember rájön, hogy különbséget kell tennie a hamis és a valódi értékek között. Egy gyermek gyötrő betegsége nyomán rájövünk, milyen érték is az egészség, milyen ajándék egy nyugodtan átaludt éjszaka. A sok történet végén megjelenő halál élesen világítja meg, milyen drágák azok a visszahozhatatlan napok, hetek, hónapok és évek, amelyeket egészségben együtt tölt el egy család, és amelyek nem azért mérettek ki számunkra, hogy azt aggódással és talmi célokért való küzdelemmel töltsük. Minden egyes sors, történet egy-egy felemelt, figyelmeztető mutatóujj: csak olyan értéket adhatunk, ami nekünk is van, és csak addig adhatjuk, amíg lehetőségünk van rá! Döntenünk kell, mit hiszünk, és hogyan éljük az életünket

– fogalmazott a ház alapítója. 

Galambos László a saját házát ajánlotta fel és alakíttatta át a saját költségén a korszerű követelményeknek megfelelően. Így vált lehetővé az, hogy Törökbálinton működik hazánk második, s máig a legnagyobb, az orvosi szakma által széleskörűen elismert gyermekhospice háza.  

Jelenleg pedig ugyancsak a településen, de egy másik helyszínen a korábbinál sokkal nagyobb létesítmény épül: az országban először kifejezetten gyermekhospice ellátás részére. 

A Tábithtát működtető segélyszervezet erejét meghaladják a beruházással kapcsolatosan felmerülő költségek, miközben a régi helyen továbbra is biztosítják az ellátást – hívja fel a figyelmet a cikk.

Az intézmény működése és fejlődése a támogatóknak köszönhető, aki segíteni szeretné a gyógyíthatatlan beteg gyermekek ellátását, megteheti. Adományokat a 10918001-00000090-59690008 bankszámlaszámon, valamint a  Tábitha ház honlapján is fogadnak. 

Az eredeti írást ITT tudja elolvasni.

A Tábitha-ház bemutatkozó videóját pedig itt láthatja:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában