Korrupciógyanú

2024.01.23. 08:53

Ezeket lehet tudni eddig a Lánchíd-felújításhoz kapcsolódó botrány főszereplőjéről

A Magyar Nemzet cikkében felidézi, hogy az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvérét egy sok száz milliós számlagyár irányítása miatt tartóztatták le, de emellett több más bűncselekménnyel kapcsolatban is felmerült a neve. Nemrég kiderült, hogy a Lánchíd-felújításhoz köthető korrupcióhoz is köze lehet.

MW

Forrás: NAV/YouTube

Több száz milliós számlagyár működtetése, nemzetközi csalás egy körözött bűnözővel, vesztegetés, súlyos testi sértés kísérlete – többek között ezekkel a bűnügyekkel hozta korábban összefüggésbe a hatóság azt a Vig Mórt, akivel kapcsolatban hétfőn az atv.hu megírta, két év alatt a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt a praxisától eltiltott jogász cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ezt követően ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. Az atv.hu úgy értesült: a gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-HÍD Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

A portál azt írta, hogy ezeket a tranzakciókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az exügyvéd ellen indított, sok száz milliós költségvetési csalást érintő büntetőeljárásban vizsgálja. Ez már csak azért sem lehet meglepő, hiszen a Mandiner nemrég arról számolt be, hogy ennek az eljárásnak a keretében tartottak házkutatást tavaly év végén az A-Hídnál. 

A hatósági intézkedés még az ellenzéki pártoknál is kiverhette a biztosítékot, hiszen néhány nappal ezelőtt a Jobbik főpolgármester-jelöltje, 

Brenner Koloman vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Lánchíd felújításával kapcsolatos korrupciógyanú miatt,

amelyhez, úgy tűnik, a számlagyárba belebukó ex-ügyvédnek is köze lehet. 

De ki is az a Vig Mór és milyen bűnügyekben érintett még? 

A Magyar Nemzet cikkében felidézi: a férfit tavaly novemberben vették őrizetbe, majd tartóztatták le. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával tartott házkutatást a jogásznál, 

akit többek között különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással gyanúsítottak meg.

Az ügynek egyébként akár politikai szála is lehet, hiszen a DK-s Szaniszló Sándor korábban a baloldal külföldi kampányfinanszírozásával kötötte össze a számlagyáras eljárást.

A cikk folytatása további részletekkel IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában