Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.04. 06:24

A Moszad-vezető kijelentette, hogy likvidálni fogják az októberi Hamász-támadás minden végrehajtóját

Az izraeli–palesztin háború 90. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az iráni mentőszolgálat dolgozik a robbantás helyszínén január 3-án

Forrás: Middle East Images/AFP

Fotó: Mahdi

Széles körű nemzetközi elutasításban részesült a gázai palesztinok esetleges áttelepítésével kapcsolatos izraeli felvetés

Az ENSZ, az Európai Unió és több arab ország is visszautasította csütörtökön két izraeli miniszter gázai övezeti palesztinok esetleges áttelepítésével kapcsolatos nyilatkozatát.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa mélyen aggasztónak nevezte csütörtökön a Gázai övezetben élő palesztinok önkéntes külföldre költözését szorgalmazó nyilatkozatot.

A nemzetközi jog tiltja a megszállt területen élő, védelmet élvező személyek kényszerű áttelepítését vagy elüldöztetését erről a területről

– húzta alá a világszervezet főbiztosa az X közösségi oldalán tett bejegyzésében. Hozzátette, hogy a Gázai övezet lakóinak 85 százaléka már most belső menekültnek számít és "joguk van hazamenni".

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő élesen bírálta és uszítónak, illetve felelőtlennek nevezte a két izraeli kormánytag kijelentéseit.

Borrell szintén azt hangsúlyozta, hogy a kényszerű áttelepítések szigorúan tilosak és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének számítanak. Mindezzel összefüggésben kiemelte, hogy a szavaknak súlyuk van.

Palesztinok használható tárgyakat gyűjtenek össze egy izraeli légitámadásban megsemmisült épület romjai között a Gázai övezet középsõ részén levõ Deir al-Balah városban 2023. december 29-én 
Fotó: Adel Hana / Forrás: MTI/AP

Az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének közleménye szerint Izrael pénzügyminiszterének és nemzetbiztonsági miniszterének kijelentése uszító hatású, ezért az Egyesült Államok az ilyen nyilatkozatok azonnali leállítását követeli. Matthew Miller szavai szerint az amerikai kormányzat álláspontja világos, eszerint Gázának palesztin területnek kell maradnia, amelyet ugyanakkor sem a Hamász, sem más terrorszervezet nem irányíthat, így nem jelenthetnek fenyegetést Izraelre.

Szaúd-Arábia, Katar és Kuvait csütörtökön szintén elítélte a nyilatkozatot.

A szunnita királyság külügyminisztériuma egyben cselekvésre szólította a nemzetközi közösséget arra hivatkozva, hogy Izrael "nyilatkozataival és cselekedeteivel" megsértette a nemzetközi jogot.

Katar, amely közvetítőként lépett fel Izrael és a radikális iszlamista Hamász között létrejött ideiglenes tűzszünet megkötésében, szintén "a lehető leghatározottabban elítélte" a két izraeli miniszter kijelentéseit. 

A hatóságok kollektív büntetésre és a Gázai övezet lakosainak kényszerű áttelepítésére vonatkozó politikája mit sem változtat azon, hogy a Gázai övezet palesztin terület és az is marad

 – szögezte le a katari külügyi tárca.

Kuvait hasonló közleményt tett közzé, amelyben óva intett a palesztinok áttelepítésétől.

Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter és Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter a napokban a Gázai övezetben élő palesztinok önkéntes külföldre költözését szorgalmazta.

A jobboldali Vallásos Cionisták, illetve Zsidó Erő nevű párthoz tartozó Szmotrics és Bengvír az izraeli parlamentben, a kneszetben tartott frakcióüléseken mutatták be a gázaiak "önkéntes kivándorlásáról" szóló tervet, amely szerintük megoldást jelenthetne a régóta húzódó gázai konfliktusra, és biztosíthatná azt a stabilitást, amely lehetővé tenné Dél-Izrael lakóinak visszatérését otthonaikba.

Bengvír pártjának frakcióülésén újságíróknak és párttagoknak azt mondta, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet elleni katonai fellépés "lehetőséget kínál a gázai lakosok kivándorlásának ösztönzésére".

Ez a politika helyes, igazságos, erkölcsös és humánus megoldás lenne

 – fogalmazott.

Szmotrics szerint a háború "helyes megoldása" az lenne, ha "bátorítanák a gázai lakosok önkéntes migrációját olyan országokba, amelyek vállalják a menekültek befogadását".

Hétfőn Benjámin Netanjahu miniszterelnök saját pártja, a Likud frakcióülésén azt mondta: azon dolgozik, hogy megkönnyítse a gázaiak önkéntes kivándorlását más országokba.

Az a problémánk, hogy olyan országokat találjunk, amelyek hajlandóak felszívni a gázaiakat, és dolgozunk ezen

– mondta Netanjahu Dani Danon Likud-képviselőnek adott válaszában.

Moszad-vezető: likvidálni fogják az október 7-i Hamász-támadás minden végrehajtóját

Az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad vezetője kijelentette csütörtökön egy temetési beszédében, hogy Izrael a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i terrortámadásának minden értelmi szerzőjét és végrehajtóját likvidálni fogja.

Ma is egy háború kellős közepén vagyunk. A Moszadnak ma is, akárcsak ötven évvel ezelőtt tette, el kell számoltatnia azokat a gyilkosokat, akik most október 7-én a Gázai övezetből megtámadták a dél-izraeli településeket, de a támadás kitervelőit és az irányító parancsnokokat is

– mondta David Barnea a Moszad egykori vezetőjének, Cvi Zamírnak a temetésén. Az október 7-i támadás minden résztvevője "aláírta akkor saját halálos ítéletét" – szögezte le.

Barnea arra utalt, hogy miután arab terroristák egy csoportja az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt 11 izraeli sportolót, a Moszad utána tíz év alatt sorban egymás után likvidálta az elkövetőket. Az 1972-es támadás is növelte azt a feszültséget Izrael és az arab országok között, amelynek hatására aztán 1973-ban kitört a három hétig tartó jóm-kipúri háború.

Az Egyesült Államok szerint nincs jele annak, hogy Izraelnek köze lenne az iráni merénylethez

Az Egyesült Államok szerint semmi nem utal arra, hogy Izraelnek köze lenne az Iránban szerdán elkövetett súlyos merénylethez – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerdán.

John Kirby a Fehér Ház első 2024-es tájékoztatóján kijelentette, hogy az erőszakos cselekmény részleteiről Washingtonnak nincsenek információi, és egyben együttérzését fejezte ki az ártatlan áldozatok hozzátartozóival.

Az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetőjének sírjánál a kermáni temetőben végrehajtott robbantásokban a legfrissebb iráni adatok szerint 95-en meghaltak és 211-en megsebesültek. A terrorcselekményt a 2020 januárjában amerikai dróntámadásban megölt Kászem Szulejmáni vezérőrnagy halálának évfordulóján követték el.

A Fehér Ház illetékese a Hamász palesztin iszlamista mozgalom magas rangú vezetője elleni, Bejrútban elkövetett halálos dróntámadással kapcsolatban annyit mondott, hogy amennyiben igazak a jelentések, és Száleh Arúri valóban halott, akkor miután egy jól ismert globális terroristaként számon tartott személyről van szó, "senkinek nem kellene könnyeket hullajtani az elvesztése miatt".

John Kirby, a jemeni húszi lázadóknak szóló, szerdán kiadott nemzetközi felszólítás kapcsán - amelyet 12, túlnyomóan nyugati ország, köztük az Egyesült Államok jegyez - azt mondta, hogy a vörös-tengeri hajózási útvonalat érintő támadások nemzetközi kereskedelmet és az áruk szabad áramlását érintő fenyegetéseit egyre több ország ismeri fel, és tesz lépéseket.

Egy amerikai kormányzati illetékes szerdán egy sajtóbeszélgetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a húszik állításával szemben az elmúlt hetekben általuk célba vett kereskedelmi hajók nagy részének nem volt köze Izraelhez, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok szerint azok az eszközök, amelyekkel a húszi támadásokat végrehajtják egyértelműen Iránból származnak.

A jemeni fegyveres csoportok legutóbbi támadása egy dán illetőségű konténerszállítót ért december 30-án és 31-én. Először ballisztikus rakétát lőttek ki a tengeri járműre, majd a következő napon a húszik kishajókkal rohamozták meg. A kereskedelmi hajó segítségére siető amerikai katonai egységek a 4 hajóból 3-at megsemmisítettek.

A Vörös-tenger és az Ádeni-öböl nyugati medencéjének biztonsága érdekében Jemen partjai körül jelenleg 3 ország – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország – 5 hadihajója teljesít szolgálatot, amelyek eddig a húszik által indított 4 ballisztikus rakétát és 17 drónt lőttek le.

A Fehér Ház szerdai sajtótájékoztatóján John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora arról is beszámolt, hogy az elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsadója telefonon egyeztetett az izraeli kormány stratégiai ügyekért felelős miniszterével egyebek közt az izraeli hadsereg katonai akciójáról és a Hamász fogságában lévő túszok kiszabadulásának lehetőségeiről. Megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra is együttműködik nemzetközi partnereivel, hogy Izrael rendelkezésére bocsássák az önvédelemhez szükséges eszközöket, valamint sürgeti a Gázai övezetbe irányuló humanitárius szállítmányok eljuttatását, továbbá megvédi érdekeit a közel-keleti régióban.

A szerdai eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában