Tombolnak

2023.12.26. 10:38

Soros blogjának nem tetszik, hogy megkapja Magyarország a neki járó uniós pénzeket

A Mandiner ír arról, hogy a Project Syndicate szerint Orbánnak nem csak arra lesz még bőven lehetősége, hogy szabotálja Ukrajna csatlakozását a jövőben, hanem sikerült kizsarolnia az uniós forrásokat is.

MW

Nem tetszik Soroséknak amit Magyarország elért

Forrás: Shutterstock

Fotó: Antonio Scorza

A Soros Györgyhöz köthető Project Syndicate oldalán jelent meg egy írás, amely azt a kérdést fejtegeti, hogy vajon megtört-e Európa a 2023-as év eseményei során. A lap szerint az Európai Tanácsnak az Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntése nagy csinnadratta közepette született.

A megállapodást ugyanis szimbolikus áttörésnek lehet tekinteni, de az, hogy emellett „kifizették” Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, megerősítette, hogy a szabályokat megszegő tagállami kormányok esetében nincs elszámoltathatóság.

Az igazi győztes Magyarország és Orbán Viktor 

A lap felhívja arra a figyelmet, hogy bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentős politikai győzelmeként könyvelte el azt, hogy az Európai Tanács úgy döntött, hogy csatlakozási tárgyalásokat kezd országával. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így értékelt: ez egy olyan nap volt, amely bevésődött Uniónk történelmébe”. Ehhez képest valójában az igazi győztes Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor volt, véli az elemző.

Miután hetekig azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja a döntést, Orbán láthatóan megenyhült mikor egyszerűen elhagyta a termet, azáltal hagyta, hogy a többi vezető hivatalosan egyhangú megállapodásra juthasson. 

Orbánnak nem csak arra lesz még bőven lehetősége, hogy szabotálja Ukrajna csatlakozását a jövőben, hanem sikerült kizsarolnia azokat az uniós forrásokat is, amelyeket az Európai Bizottság visszatartott a korrupcióval kapcsolatos aggodalmak miatt, értékeli a december közepi eseményeket a Soros-blog szerzője.

Ironikus módon ez az eredmény tovább erősíti az európai bővítés elleni érveket. Végtére is, ahogy a magyar kormány megmutatta az egész világnak, hogy ha egyszer belépsz az európai klubba, úgy tűnik, senki sem kényszeríthet arra, hogy betartsd a klub szabályait, írja a Project Syndicate.

Minél közelebb kerül Ukrajna a csatlakozáshoz, annál hangosabb lesz a kórus, amely arra emlékeztet bennünket, hogy – minden szerződéssel és az európai elit moralizáló retorikájával ellentétben – a blokkon belül a korrupciónak és az autokratizálódásnak nincsenek valódi határai, olvasható a cikkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában