Brüsszel

2023.11.10. 22:19

Novák Katalin: kötelességünk, hogy a hazánk érdekeit közösen képviseljük

Mindannyiunknak, függetlenül attól, hogy mit gondolunk a világról, az országnak, vagy a Kárpát-medencének melyik magyarlakta szegletéből érkeztünk, feladatunk és kötelességünk, hogy a nemzetünknek, a hazánknak az érdekeit mindenkor közösen képviseljük - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök Brüsszelben pénteken.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök (k) a brüsszeli magyar nagykövetségen rendezett fogadáson 2023. november 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Novák Katalin Magyarországnak a Belga Királysággal, valamint a Luxemburgi Nagyhercegséggel fenntartott kapcsolataiért felelős nagykövetségén a 2004 után érkezett magyar diaszpóra tagjaival találkozott. A rendezvényen elmondott beszédében hangsúlyozta: megvannak a nehézségei és kihívásai a külföldi magyar létnek, amikor - szavai szerint - nem mindig érezni, hogy külön erőfeszítést kellene tenni a magyar nyelv, a magyar kultúra és a magyarság megőrzése érdekében.

A köztársasági elnök elmondta, 

a szerdán kezdődött háromnapos brüsszeli látogatásának célja elsősorban Magyarország és Belgium kétoldalú kapcsolatainak az erősítése volt, 

- szavai szerint - "méltóan ahhoz a 100 éves múlthoz", amely a két ország közötti történelmi diplomáciai kapcsolatokat fémjelzi. Méltó továbbá ahhoz a jelenhez, amelyet részben az erős gazdasági szálak jelentenek, részben pedig a két országban élő emberek, a belgák Magyarországon és a magyarok Belgiumban - monda. Ide tartoznak továbbá azok a kulturális szálak is, amelyek már a múltban erősek voltak és a jelenben is folyamatosan erősödnek és gazdagodnak - tette hozzá.

"Látogatásom másik célja volt a kétoldalú látogatással, hogy ne csak a múltba révedjünk, ne csak az elmúlt 100 évnek a dicsőségét éltessük, hanem lássuk meg azt is, hogy milyen jövő, milyen lehetőség van még a kapcsolatainkban" - fogalmazott a köztársasági elnök, majd hozzátette: ezért is volt fontos, hogy alkalma nyílt audiencián részt vennie Fülöp belga királynál, találkozhatott a belga miniszterelnökkel, a házelnökökkel, valamint olyan meghatározó belga politikusokkal és közéleti személyiségekkel is, "akiknek köszönhetően a magyar-belga kapcsolatok erősödhetnek".

Közölte továbbá,

 alkalma nyílt találkozni az antwerpeni magyar, köztük kárpátaljai és erdélyi felmenőkkel rendelkező ortodox zsidó közösség vezető képviselőivel, akik - mint elmondta - akkor használják a magyart, mint titkos nyelvet, ha azt szeretnék, hogy más ne értse meg őket.

Novák Katalin brüsszeli látogatásának zárónapján kitüntetéseket adott át belga nagybefektető vállalatvezetőknek, majd látogatást tett a belga Királyi Lovas Gárdánál, ahol legalább tíz, Magyarországról származó nóniusz és gidrán fajta lovakat is tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában