Katasztrófa

2023.09.25. 08:26

Azbej Tristan: nehéz és hősies szolgálat után hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők

Hazaérkeztek Líbiából a magyar kutató-mentő szervezetek tagjai, akiket a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára fogadott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren vasárnap éjjel.

MW

A Líbiából hazatért magyar kutató-mentő szervezetek tagjai a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. szeptember 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Azbej Tristan a kifutópályán tartott sajtótájékoztatóján hosszú, fáradságos és hősies szolgálatnak nevezte a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport tagjainak útját.   

Emlékeztetett: szeptember 11-én természeti csapás érte a líbiai Derna kikötővárosát, ahol egy pusztító vihar miatt a város mélyen fekvő részeit a tengertől elzáró gátak átszakadtak, és a tengervíz elöntötte a települést. „A katasztrófában jelenlegi tudásunk szerint több mint tizenötezer ember vesztette életét” – tette hozzá az államtitkár.   

AZBEJ Tristan
Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára beszél a Líbiából hazatért magyar kutató-mentő szervezetek tagjainak fogadásán
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Azbej Tristan tájékoztatása szerint amikor megérkezett a líbiai hatóságok segítségkérése, a Hungary Helps program részéről azonnal felvették a kapcsolatot a magyar civil kutató-mentő szervezetekkel, amelyek közül három vállalta a hosszú és fáradságos utat.   

A mentőszervezetek végül a Hungary Helps program szervezési és anyagi támogatásával, a Magyar Honvédség, valamint a török katasztrófavédelem együttműködésével végül tengeri úton érték el a líbiai katasztrófa sújtotta helyszínt.   

A magyar kutató-mentők az elmúlt napokban nehéz és hősies szolgálatot vállaltak magukra – emelte ki Azbej Tristan. 

A nehéz megközelíthetőség miatt kevés nemzetközi csoport érkezett Líbiába, ahol a magyarok elsősorban elhunytakat kerestek, és több mint száz holttestet találtak.

Nehéz és szomorú munkájukkal egyrészt a járványhelyzetet csillapították, másrészt lehetőséget nyújtottak a gyászoló családoknak, hogy megadják a végtisztességet szeretteiknek – ismertette az államtitkár. Hozzátette: a líbiai hatóságok kiemelték a magyar kutató-mentők szakszerűségét.   

Azbej Tristan arról is beszélt: a magyarok szolgálata nem volt kockázatmentes, több európai kutató-mentő is életét vesztette Líbiában, az elöntött területeken megjelent a tífusz és a kolera, az árvíz pedig aknákat is mosott a felszínre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában