Határon túli magyarság

2023.09.20. 19:06

A megmaradás a tét a felvidéki magyarság számára a szeptemberi választáson

A szeptember végén sorra kerülő szlovákiai parlamenti választás a többségi nemzetnél is fontosabb a felvidéki magyarságnak, mert számukra a megmaradás a tét – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Pozsonyban szerdán.

MW

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Pozsonyi Magyar Szakkollégium nyolcadik évfolyamának tanévnyitóján

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Az államtitkár erről a Pozsonyi Magyar Szakkollégium nyolcadik évfolyamának tanévnyitóján, s a kollégium új részlegének átadó ünnepségén beszélt, ahol szólt a – magyar kormány segítségével létrehozott és fenntartott – intézmény nagyon fontos, jövőbemutató szerepéről is.

Köszöntőjében rámutatott: a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumnak már a létrejötte is szimbolikus volt, hiszen egy magyar intézmény jöhetett létre a volt magyar fővárosban, s mostanra az intézmény a magyar jövő szigetét képezi. 

Magyar jövő nincsen magyar gyerekek és fiatalok, illetve tanult és tudós magyar fiatalok nélkül

– hangsúlyozta Potápi Árpád János. Rávilágított: az intézmény szerepe túlmutat azon, hogy egy internátust kapnak a magyar fiatalok Pozsony központjában, hiszen eredményei által húzóerőt jelenthet a városban tanulmányait folytató csaknem kétezer további magyar diák számára is.

Az államtitkár Eszterházy János szavait idézve rámutatott: nem lehet lemondani a jogokért való küzdelemről, mert ez az emberi méltóságról, a hitről és a nemzeti mivoltunkról való lemondást jelentené, ezért kisebbségi létben is küzdeni kell a megmaradásért, az egyéni és közösségi jogok biztosításért.

A szeptember végi szlovákiai előrehozott parlamenti választásokra utalva hozzáfűzte: ez a megmérettetés talán még fontosabb a felvidéki magyarság számára, mint a többségi nemzet számára, mert a voksolás a többségi nemzetnek egy előrehozott választást jelent, a magyarság számára viszont a megmaradás lesz a tét.

Egy 8 és fél százalékos nemzeti közösségnek egy 5 százalékos magyar pártot be kell juttatnia a szlovák törvényhozásba

– szögezte le Potápi Árpád János. Rámutatott: erre azért is rendkívüli szükség van, mert egy erős politikai intézményrendszer teremti meg a lehetőségét a többi intézmény megmaradásának. Megjegyezte: „jó beugró van erre”, hiszen a Szövetség, a magyar párt az előző önkormányzati választásokon helyi és megyei szinten is „jól vizsgázott.” 

Nagy reményeink vannak arra, hogy a magyar párt újra a szlovák törvényhozásban legyen, és ott egy erős egységet alkotva a magyar nemzeti jogok képviseletét meg tudja teremteni

– jelentette ki Potápi Árpád János, megjegyezve: a magyar párt parlamentbe jutására nem csak a magyarságnak van szüksége, hanem a szlovák többségnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában