Ünnepség

2023.08.05. 13:31

Varga Mihály szerint kultúrát csak összetartozó emberek hozhatnak létre (videó)

Kultúrát csak összetartozó emberek hozhatnak létre – hangoztatta a pénzügyminiszter szombaton Tiszafüreden, a „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei búzagyűjtő és összeöntő napján. Az MTI szerint hozzátette, hogy ma százszor annyi kenyeret süthetnek az összegyűjtött lisztből, mint tizenhárom évvel ezelőtt, a program indulásakor.

MW

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei búzagyűjtő és összeöntő napján Tiszafüreden

Forrás: MTI

Fotó: Mészáros János

Varga Mihály, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) által rendezett eseményen arról beszélt, hogy a Magyarok kenyere program egy bő évtizede egyfajta új nemzeti ünneppé nőtte ki magát: 

az önzetlen segítőkészség, a nemzeti összetartozás alulról szerveződő ünnepévé vált.

A magyarságban töretlenül jelen van az összetartozás elemi érzése, amely ebben a programban is felszínre törhetett

 – mondta Varga Mihály, aki hozzátette, hogy

Tizenhárom évvel ezelőtt a pécsi Korinek László kezdeményezésére indult el a program és az első évben gyűjtött búza mennyisége egy bő évtized alatt a százszorosára nőtt. Ma százszor annyi kenyeret süthetnek az összegyűjtött lisztből, mint kezdetben

 – hangoztatta. 

A miniszter felidézte, hogy 

13 évvel ezelőtt Pécs viselte az Európa kulturális fővárosa címet és ennél jobb nem is történhetett, minthogy a kulturális évadból „szárba szökkent” ez az összetartozást évről évre megerősítő civil kezdeményezés.

Augusztus 20-ra, Szent István napjára, az államalapítás ünnepére készül majd el a Magyarok kenyere program keretében az ország kenyere. Ehhez a 300 kilogrammos kenyérhez az anyaországi búza mellett 

a határon túlról, a diaszpórából is érkezik búza, kovász, só és forrásvíz.

A Magyarok kenyere program ezért ma már tekinthető felkészülésnek az augusztus 20-át megelőző ünnepi, ugyanakkor cselekvő és a rászorulóknak aktívan segítő programsorozatnak

 – jelentette ki a politikus, aki hozzátette, hogy 

az országszerte minden évben százával megtartott búzagyűjtó napok és összeöntések valósággal újrateremtették augusztus 20-a össznemzeti bázisát. Ez fejeződik ki a 15 millió magyar búzaszem szimbolikus megfogalmazásában is

A pénzügyminiszter szólt arról, hogy a tavalyi aszály után idén már lényegesen jobbak a terméshozamok. 

A hazai búzatermés minőségben és mennyiségben is ki tudja elégíteni a hazai igényeket. A magyar mezőgazdaság idén pozitívan tud hozzájárulni a magyar gazdaság teljesítményéhez.

Varga Mihály kitért arra, hogy a szomszédunkban zajló háború és a brüsszeli lépések a magyar agráriumra is káros hatással vannak. Felidézte, hogy néhány hónapja nemzetközi megállapodás született annak érdekében, hogy 

az ukrán gabona háborús helyzetben is eljusson a célpiacát jelentő afrikai országokba. 

Mint mondta, nem ez történt, a szállítmányok a közép-kelet-európai országokban rekedtek, felborítva a piacainkat, károkat okozva a helyi gazdáknak.
Kiemelte, hogy 

ha nem akadályoznák meg, hogy az ellenőrizetlen minőségű ukrán gabona elárassza a magyar agrárpiacot, akkor a dömpingárak tönkretennék a magyar gazdákat és akár már jövőre magyar búza nélkül maradnánk.

Bár Magyarország, történetének legnagyobb humanitárius akciójával segíti a háború sújtotta Ukrajnát, hangsúlyozta, hogy 

nekünk a magyar az érdek az első, nem hagyjuk magunkat tönkretenni, megvédjük a magyar gazdákat az ellenőrizetlen minőségű ukrán gabonával szemben" 

Varga Mihály szerint minden magyar ember érdeke, hogy a magyar gazdák kiszámítható, fenntartható körülmények között termelhessenek. 

A kormány minden eszközt megragad azért, hogy ezt biztosítsa a számukra

 – mondta Varga Mihály.
Hubai Imre Csaba, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnöke arról számolt be, hogy 

a vármegyében 208 tonna búza gyűlt össze, ebből mintegy 128 tonna liszt lesz.

Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei főispán elmondta: a Magyarok kenyere program a kezdetektől sikeres volt és évről-évre egyre sikeresebb. Szólt arról is, hogy a gazdatársadalom Magyarország kormányától komoly segítséget kapott a tavalyi aszály, a háború idején.
Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere (Fidesz–KDNP) beszédében kiemelte, hogy 

a városban ápolják, őrzik a hagyományokat és átadják azt a következő generáció számára.

Horváth Vivien ügyvezető, a Magyarok kenyere program projektvezetője elmondta, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében különösen erős az összefogás, ugyanis szerinte ha „csak” idén is 1000 tonna gabona gyűlik össze, annak 20 százalékát ez a vármegye teljesítette.
A beszédek után búzaösszeöntés következett. 

A nap további részében többek között búzaadományozó szertartás, valamint az új kenyér megszentelése, megáldása, megszegése szerepelt a kulturális és családi programok mellett.

Az eseményen jelen volt többek mellett F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke és Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában