Ukrán válság

2023.08.01. 05:30

Rövid távon nem lesz katonai megoldása a háborúnak a magyar honvédelmi miniszter szerint

524. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Izland bezárta moszkvai nagykövetségét, de nem szakítja meg diplomáciai kapcsolatait

Izland bezárta moszkvai nagykövetségét, de nem szakítja meg diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal – jelentette be kedden a külügyminisztérium Reykjavíkban. 

Izland az európai országok közül elsőként döntött moszkvai nagykövetsége bezárásáról az ukrajnai orosz invázió nyomán.

A nagykövetségi munka felfüggesztéséről már júniusban döntöttek, mindez azonban "nem jelenti a diplomáciai kapcsolatok megszakítását" - hangsúlyozta az izlandi külügyminisztérium.

Amint a körülmények lehetővé teszik, Izland elsőbbséget fog adni a munka újraindításának

 – tette hozzá a tárca.
Izland moszkvai nagykövetségének illetékessége Oroszország mellett Örményországra, Fehéroroszországra, Kazahsztánra, Kirgizisztánra, Moldovára, Tádzsikisztánra, Türkmenisztánra és Üzbegisztánra is kiterjedt.

Halálos áldozata is van egy herszoni kórházat érő tűzérségi csapásnak

Egy orvos életét vesztette, öt egészségügyi dolgozó pedig megsebesült kedden a dél-ukrajnai Herszon városának kórházát érő orosz tüzérségi csapásban – közölte Roman Mrocsko, a herszoni katonai adminisztráció vezetője Telegram-oldalán.

Ma az ellenség újabb támadást indított közösségünk békés lakói ellen

 – írta Mrocsko, aki szerint a halálos áldozat egy fiatal orvos, aki mindössze néhány napja dolgozott a kórházban. Hozzátette, hogy az orvosok még mindig küzdenek az egyik, súlyos állapotban lévő nővér életének megmentéséért.
Olekszandr Prokudin helyi kormányzó közölte, hogy a klinika műtőrészlege is károkat szenvedett. Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó pedig arról számolt be, hogy 

megyéje északkeleti részében szintén orosz tüzérségi támadásban meghalt, illetve megsebesült egy-egy civil.

A honvédelmi miniszter szerint ennek a háborúnak rövid távon nem lesz katonai megoldása

Miről tárgyalt az MCC Feszten Sebastian Kurz volt osztrák kancellárral? Miért fegyverkezünk, ha békepártiak vagyunk? Hogy áll a honvédség megújítása? Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóffal a Mandineren.

A magyar haderő korszakváltáson megy keresztül, a ciklus végére erősebb, határozottabb, felkészültebb lesz a szervezet

 – hangsúlyozta a hétvégi MCC Feszten Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 
A beszélgetés a videóra kattintva tekinthető meg:

Polgári hajók elleni ukrán támadásról tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

Három félig alámerült, távvezérelt ukrán csónak kísérelt meg „terrortámadást” a Fekete-tenger délnyugati részén, a Boszporusz-szoroshoz közeledő orosz polgári szállítóhajók ellen – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium szóvivője. 

A tárca arról számolt be, hogy a tengeri szállítmányt kísérő orosz hadihajóknak keddre virradó éjjel sikerült időben észlelniük a támadást, és megsemmisíteniük az összes csónakot.

A minisztérium egy másik jelentése szerint a Szergej Korov és a Vaszilij Bikov orosz járőrhajó őket támadó ukrán tengeri drónokat likvidált.
Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz hadsereg Donyeck térségében, valamint a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja megyében, továbbá Kupjanszk és Liman irányában több ukrán támadást vert vissza. 

A tábornok az elmúlt egy nap során a frontvonal mentén elszenvedett ukrán emberveszteséget mintegy nyolcszáz főben nevezte meg, akik közül szerinte több mint 345 katona Donyeck térségében esett el.

A szóvivő a megsemmisített ukrán katonai létesítmények és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között négy rakéta- és lőszerraktárat, három harckocsit, 12 gyalogsági harcjárművet, és hat lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget. 

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők által a háború kezdete óta elveszített harckocsik és egyéb páncélozott járművek száma 11 ezer, a különleges katonai járműveké pedig 12 ezer fölé emelkedett.

Tényleg Magyarországról származó orosz dízellel mennek az ukrán tankok? A MOL-vezért kérdezte a Mandiner 

A Mandiner emlékeztet rá, hogy az orosz-ukrán háború egy különös paradoxonára hívta fel a figyelmet Handelsblatt. A német lap szerint ugyanis az ukrán tankok egyre inkább az Oroszországból származó olajjal működnek, az ukrán vámhatóság adatai szerint ugyanis Ukrajna mind több gázolajat importál hazánkból és Törökországból. 
A lap kérdésére Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója azt mondta:

Ez egész egyszerűen nem igaz. Ami ott megjelent, bődületes hazugság!

Közölte azt is, hogy a MOL az ukrán piac csupán hat százalékát adja. A lengyelek körülbelül az ötszörösét adják annak a mennyiségnek, amit a magyar olajtársaság, a litvánok vagy a románok pedig a háromszorosát. 

Ez egy kereskedelmi rész, adunk vagy nem adunk. A MOL egyébként közvetlenül nem is ad el az ukránoknak, mi a logisztikai lehetőséget biztosítjuk, mert még a Varsói Szerződés idejéből örököltünk egy dízelvezetéket. Nekünk megvannak egyébként az exportpiacaink, Ukrajna nem tartozik közéjük. Magyarországról az ukrán dízelbehozatal hat százaléka érkezik. Ennyi

 – húzta alá Hernádi a Mandinernek. 

Kijev bekérette a lengyel nagykövetet egy elnöki tanácsadó megjegyzése miatt 

Az ukrán külügyminisztérium kedden bekérette a kijevi lengyel nagykövetet Andrzej Duda lengyel elnök külpolitikai tanácsadója, Marcin Przydacz korábbi „elfogadhatatlan” megjegyzése miatt. 

A külügyminisztériumi megbeszélésen hangsúlyoztuk, hogy a Lengyelország által (Ukrajnának) nyújtott segítséggel kapcsolatos állítólagos ukrán hálátlanságra vonatkozó megjegyzések valótlanok és elfogadhatatlanok

– szögezte le Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a tárca honlapján közzétett nyilatkozatában.
A lengyel média szerint Przydacz hétfőn annak lehetőségéről beszélt, hogy Varsó meghosszabbíthatja az ukrán mezőgazdasági termékekkel szembeni lengyel behozatali tilalmat, és az elnöki külpolitikai tanácsadó felszólította Kijevet: legyen hálás az ukrajnai háború folyamán Lengyelország által nyújtott támogatásért.

Ami ma a legfontosabb, az a lengyel gazdák érdekeinek megvédése

 – idézte a lengyel média Przydaczot, aki hozzátette: 

azt hiszem, (Kijevnek) érdemes lenne megfontolnia, hogy elkezdje kimutatni a háláját azért a támogatásért, amelyet Lengyelország nyújtott Ukrajnának az elmúlt hónapokban és években.

Öt közép-európai ország, köztük Lengyelország szeretné elérni, hogy az Európai Uniónak (EU) az Ukrajnából érkező gabonára vonatkozó importtilalmát legalább az év végéig meghosszabbítsák. A jelenlegi EU-s importtilalom a terv szerint szeptember 15-én lejár.
Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök júliusban kijelentette: 

Varsó nem fogja feloldani az ukrán gabona importjára vonatkozó behozatali tilalmat szeptember 15-én még akkor sem, ha az EU addig nem tud megállapodni a hosszabbításról.

Lukasenko a Wagnerről beszélt

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök szerint a Wagnert ingyen helyezik át Fehéroroszországba. A zsoldosokat is alkalmazó vállalat szerinte képes lesz létfontosságú információkat átadni a fehérorosz hadseregnek. Hozzátette, hogy

ha háborúra kerül a sor, nem akarja, hogy a katonái meghaljanak a fronton, ezért fejleszteni kell a hadsereget, kiképzéssel biztosítani kell a siker feltételeit.

Lakóház romjai között tűzoltók Krivij Rihben 2023. július 31-én, miután kettős orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai várost. Két ember életét vesztette, öt-hét pedig a romok alatt rekedt
Fotó: Libkos / Forrás: MTI/AP

Az ENSZ szerint az ukrán rászorulóknak igényelt segélyeknek csak a töredéke áll rendelkezésre

Az ENSZ humanitárius és menekültügyi segélyszervezetei 3,9 milliárd dollárnyi (1380 milliárd forint) felajánlást kértek februárban az Ukrajnában élő, valamint az országból a háború miatt elmenekülő több millió ukrán megsegítésére, azonban ennek még csak kevesebb mint 30 százaléka áll rendelkezésre – közölte Denise Brown, az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora kedden.

Az ENSZ adatai alapján humanitárius szervezetei tavaly csaknem 16 millió embernek nyújtottak segítséget Ukrajnában, beleértve a kijevi kormány által nem ellenőrzött területeket is. Több mint  egyharmadukat készpénzzel segélyezték.

Egy orosz tank állította meg az ukránokat

Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hősöknek és profiknak nevezte annak a tanknak a legénységét, amely egymagában állította meg az ukrán páncélosok előrenyomulását. A legénység két ukrán tankot és öt amerikai gyártmányú páncélozott járművet semmisített meg, ezzel megfutamodásra késztetve az ellenséget.

Kína háborús bejelentést tett

Kína hétfőn úgy döntött, hogy korlátozza a nagy hatótávolságú polgári drónok exportját az ukrajnai háború és a drónok esetleges katonai adaptációjával kapcsolatos aggodalmak miatt – írja az Origo a The Washington Post cikkére hivatkozva.

A kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy keddtől exportellenőrzést vezetnek be, azonban elismerték, hogy bizonyos mentességeket engedélyeznek.

A korlátozások azokra a drónokra vonatkoznak, amelyek túllépik az üzemeltetők látótávolságát, vagy amelyek repülési időtartama meghaladja a 30 percet, illetve nehezebbek 7 kilogrammnál.

Itt a Wagner-csoport bejelentése

Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosparancsnok egy hangüzenetben azt mondta, hogy a Wagner-csoport jelenleg nem toboroz harcosokat, de valószínűleg a jövőben fog. Prigozsin úgy fogalmazott, hogy „sajnos” néhány harcosa más „hatalmi struktúrákhoz” költözött, de azt mondta, hogy szeretnének visszatérni.

Amíg nem tapasztalunk munkaerőhiányt, nem tervezünk új toborzást. Azonban rendkívül hálásak leszünk Önnek, ha továbbra is tartja velünk a kapcsolatot, és amint az anyaországnak új csoportot kell létrehoznia, amely képes megvédeni hazánk érdekeit, minden bizonnyal megkezdjük a toborzást

– közölte a zsoldosvezér.

Ennyi területet foglaltak vissza az ukránok

Az ukrán erők csaknem 15 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az orosz csapatoktól keleten és délen az elmúlt héten – közölte egy magas rangú védelmi tisztviselő. A kijevi erők mára 204,7 négyzetkilométert foglaltak vissza délen, mióta a múlt hónap elején jelentős ellentámadást indítottak az orosz erőkkel szemben – mondta Hanna Maliar védelmi miniszter-helyettes a Telegramon.

180 ezer tonna ukrán gabona semmisült meg

A júliusi orosz légicsapások becslések szerint 180 ezer tonna gabonatermést semmisítettek meg – közölte az ukrán külügyminisztérium. Miután Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonamegállapodásból, több orosz csapás is érte az ukrán kikötőket, ezen belül az átmeneti gabonatárolókat.

Kiemelt zsoldot kapnak az Ukrajnába telepített amerikai katonák

Az amerikai légierő nem hivatalos Facebook-oldalán jelent meg egy Grier Martintól, a munkaerő- és tartalékügyekért felelős helyettes védelmi minisztertől július 13-án született feljegyzés, ami szerint az Ukrajnában tartózkodó amerikai katonák havi 225 dollár zsoldkiegészítést kaphatnak közvetlen veszély esetén és további havi 100 dollárt „nehézszolgálati” fizetésként – írja az Origo.

A Military Times megjegyzi, hogy Ukrajnába csak a kijevi nagykövetséghez rendelt amerikai katonák érkeztek.

Az amerikai katonák csak akkor válhatnak jogosulttá a közvetlen veszély miatti fizetéskiegészítésre, ha olyan kijelölt területeken vetik be őket, ahol szembesülnek az ellenséges tűz, robbanás, polgári felkelés, polgárháború vagy terrorizmus okozta fizikai sérülés kockázatával.

Tűzoltók a legutóbbi ukrán dróntámadásban megrongálódott épület elűtt Moszkvában 2023. augusztus elsején. A drón ugyanazt az épületet találta el, amely a két nappal ezelőtt végrehajtott támadás során is megsérült
Forrás: MTI/AP

Kikerülik a szankciókat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint egyre több nyílt információ, többek között újságírók által végzett nyomozások eredményei bizonyítják, hogy Oroszország hogyan kerüli ki a globális szankciókat, és hogyan szerez be kritikus alkatrészeket a fegyvergyártáshoz.

Jelentősen meg kell erősíteni a terror elleni szankciókat. Korlátozni kell a rakétagyártáshoz szükséges kritikus alkatrészek Oroszországba szállításának csatornáit

– szólított fel az ukrán elnök, aki éjszakai videójában ismét modern, nagy hatótávolságú fegyvereket kért országa számára.

„Mindent egy lapra tett fel az ukrán vezetés”

Az a fajta ellentámadás, amit tavasz óta ígérnek az ukránok kommunikációs szinten, azt jelenti, hogy a hadvezetés mindent egy lapra tett fel, jelentette ki a Magyar Nemzetnek Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

Az ukrán hadsereg kiképzett, felkészített emberanyag tartaléka, és nem a golyófogóról beszélünk, akiket összeszednek és erőszakkal besoroznak, és mindenféle kiképzés nélkül küldik a frontra, hanem arról a kiképzett 60 ezer katonáról, akit mostanáig óvtak az ukránok, és a legjobb nyugati felszereléseket adták ki a számukra, a nagy ellentámadás során tízezres nagyságrendben haltak meg

– hívta fel rá a figyelmet az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, aki szerint a legnagyobb probléma, hogy ezek a támadások légi fedezet nélkül indultak meg, ami kiszolgáltatottá tette a katonákat az oroszokkal szemben. Ezért borítékolható volt, hogy az ellentámadás során mind technikailag, mind pedig emberanyag tekintetében komoly veszteségeket fog elszenvedni az ukrán hadsereg.

– Innentől kezdve pedig az oroszok, mivel mind emberanyagban, mind haditechnikában, hadiiparban, döntő részében saját ellátásból meg tudják oldani a hadsereg felfegyverzését, utánpótlását, most már egy jelentős fölényt tudnak kialakítani. Azt már amerikai hírforrások is megerősítik, hogy a front északi részére az oroszok százezer katonát és több száz harckocsit csoportosítottak át – mondta Horváth József.

Romos lakóház előtt tűzoltók Krivij Rihben 2023. július 31-én, miután kettős orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai várost. Két ember életét vesztette, öt-hét pedig a romok alatt rekedt
Fotó: Libkos / Forrás: MTI/AP

A Kreml Ukrajna elkeseredésének nevezte a dróntámadást

A Kreml Ukrajna „elkeseredésének” minősítette a Moszkva elleni vasárnapi dróntámadást a csatatéren tapasztalt kudarcok után. Az AFP jelentése szerint a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy „nagyon nehéz” dolga volt az ukrán erőknek a fronton, mióta júniusban megkezdték ellentámadásukat.

A keddi támadásra egyelőre nem reagáltak.

Biztonsági óvintézkedéseket tesznek a moszkvai irodáknál

Egy hét alatt három ukrán dróntámadás érte Moszkvát. A vasárnapi akció során megsérült az orosz főváros üzleti negyedének egyik felhőkarcolója, amelyikbe kedden reggel egy újabb drón csapódott be.

A helyzetre reagálva a több belvárosi irodával is rendelkező Yandex technológiai óriás már hétfőn arra kérte dolgozót, hogy éjjel 1 és reggel 6 óra között hagyják el az irodáikat, mert jellemzően ilyenkor történnek a dróntámadások.

Három orosz drón érte el Harkovot

Ukrajna második legnagyobb városának, Harkovnak a polgármestere kedden hajnalban azt mondta, hogy legalább három iráni gyártmányú kamikaze drón csapódott be a város lakott területeire, az egyik egy kollégium két emeletét tette tönkre. Ihor Terekhov ezt írta a Telegramon:

Tűz ütött ki, és a mentőszolgálatok jelen vannak. Még nem tudni, hogy vannak-e áldozatok. Eddig egy sebesültről tudni.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6752-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6942-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 82 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – áll a közleményben.

Ideiglenesen lezárták a moszkvai repülőteret

A kedd reggeli moszkvai dróntámadás miatt ideiglenesen lezárták a Vnukovo repülőteret, és átirányították a járatokat – közölték a hatóságok. Azt nem részletezték, hogy az átirányítás meddig marad érvényben.

Újabb dróntámadás érte Moszkvát

Az orosz hadsereg azt állítja, hogy lelőtték a Moszkvát kedd hajnalban megtámadó ukrán drónokat, de egy kikerült az ellenőrzés alól és ugyanabba a toronyházba ütközött, amelyet a hét elején már ért egy dróntalálat.

Az orosz védelmi minisztérium a Telegramon közzétett bejegyzésében közölte, hogy erői „meghiúsítottak a kijevi rezsim terrortámadását", és lelőttek két drónt a városközponttól nyugatra fekvő külvárosokban.

Még egy drónt találtak el rádióelektronikai berendezéssel, és miután megszakadt a kapcsolata az irányítással, lezuhant a Moszkva Citi nem lakóépületeiből álló komplexum területén.

Moszkva polgármestere azt mondta, hogy személyi sérülés nem történt.

A Krímből indultak a rakéták

Az ukrán elnök állítása szerint az első elemzések azt állapították meg, hogy a Krivij Rih városa elleni hétfői csapást két Iskander ballisztikus rakétával hajtották végre az oroszok, amiket a Krím területéről lőttek ki. Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy

a hasonló akciók elkerülésére az ukrán hadseregnek nagy hatótávolságú fegyverekre van szüksége és fokozni kell az Oroszország elleni szankciós nyomást.

Hat halott Krivij Rih-ben

Hat ember meghalt, 69 pedig megsebesült a Krivih Rih városa elleni hétfői rakétacsapásban – jelentette be éjszakai videójában az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij – akinek szülővárosát érte támadás – terrorizmusnak nevezte a hétfői akciót, amiben kizárólag civilek sérültek meg.

Ez történt hétfőn:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában