Haderőfejlesztés

2023.08.22. 12:38

Megérkezett az első példány a világ legkorszerűbb tankjából a honvédséghez

A megrendelt 44 darab Leopard 2A7HU első példányát kedden délelőtt már magyar rejtőszínekre festve, tréleren hozták Tatára.

MW

Illusztráció: Leopard 2A4HU harckocsi a honvédelem napja alkalmából, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium által szervezett családi napon, amellyel a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulóját ünnepelték a Városligetben és a fővárosi állatkertben 2023. május 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A haditechnikai témákra szakosodott LHSN információi szerint a most beérkezett eszközök egyelőre még csak referenciapéldányok lehetnek, melyek a megrendelő magyar fél hazai átvételét követően visszakerülnek a gyártó bázisára, hogy a referenciaként szolgáljon a sorozatgyártáshoz. Az új gyártású Leopard 2A7HU harckocsikat – amelyekből 44-et rendelt meg Magyarország – 2023 és 2025 között szállítja le a német gyártó – írja a Magyar Nemzet.

A csomag részeként egy darab vezetési gyakorlásra, oktatásra alkalmas jármű, öt Wisent 2 műszaki mentő jármű és három Leguan hídvető harckocsi is érkezik. Megjegyzendő, a Lynx gyalogsági harcjárművek mellé további Laopard 2-es alvázra épített műszaki mentő és hídvető tankok érkeznek. Az azonos alváz, motor, erőátvitel, kommunikációs eszközök, a nagyfokú egyezés megkönnyíti az üzemeltetést.

A beszerzéssel a Magyar Honvédség Európa legmodernebb harckocsijaira fog szert tenni.

Korábban a szovjet–orosz technikáról való átállást megkönnyítendő, már érkezett a tatai páncélos dandárnál szolgáló T–72-esek mellé 12 darab használt, de nagyjavított Leopard 2A4-es is.

A most Tatára érkező 2A7HU páncélosokkal Magyarországnak Németországhoz és Dániához hasonló harckocsizó képességei lesznek, amellyel világviszonylatban is egy fegyvernemi elitklub tagja lesz

– hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

A teljes cikkért kattintson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában