Ukrán válság

2023.08.23. 05:56

Orosz hatóság: Prigozsin rajta volt a lezuhant repülőgépen (videó)

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 546. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én

Forrás: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata

Fotó: -

Orosz hatóság: Prigozsin rajta volt a lezuhant repülőgépen

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen - közölte szerda este a Roszaviacija orosz légiügyi hatóság. 

A Roszaviacija MNT-Aero légitársaságra hivatkozó közleménye szerint a gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük

 Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij "Wagner" Utkin is. 

Prigozsin és Utkin haláláról korábban Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja is bejelentést tett Wagner-tagokra hivatkozva, és ezt állította több, a katonai magánvállalattal kapcsolatba hozott Telegram-csatorna is. 

A hatóság szerint a repülést rendes eljárás szerint kiadott légtérhasználati engedély alapján hajtották végre. 

Korábban a rendkívüli helyzetek minisztériuma arról számolt be, hogy a tveri régióban található Kuzsenkino község közelében lezuhant egy Embraer Legacy típusú repülőgép, a fedélzetén tíz emberrel, akik közül senki sem maradt életben. 

A Roszavija először csak annyit közölt, hogy Prigozsin rajta volt az utaslistán. Igor Rudenya, a tveri régió kormányzója  személyes irányítása alá vette az incidens kivizsgálását. 

A RIA Novosztyi hírügynökség úgy értesült, hogy a gép lezuhanásának helyszínén nyolc holttestet találtak és hogy a kutatás folytatódik. 

A gép pontosan két hónappal a Prigozsin által alapított Wagner zsoldoscsoport zendülése után zuhant le. 

Több, a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatorna szerint a 62 éves Prigozsint szállító gépet lelőtték.

Orosz lövedék sebesített meg egy nőt Herszonban 

Augusztus 23-án Herszon egyik lakónegyedének orosz ágyúzása miatt megsebesült egy 80 év körüli nő - jelentette a terület katonai közigazgatása.

Litván katonai segítség Ukrajnának 

Litvánia szeptemberben szállítja le Ukrajnának a korábban ígért NASAMS rakétákat - közölte Gitanas Nauseda litván elnök kijevi látogatása során

Prigozsin gépe lezuhant Oroszországban

Ukrajna belügyminiszterének tanácsadója, Anton Gerashchenko Twitter – bejegyzésében írta a következőket:

Orosz légiközlekedési ügynökség értesülései szerint Prigozsin az oroszországi Tver régióban lezuhant gép fedélzetén volt. 

Az előzetes információk alapján 10 ember halt meg, a légvédelem működött a térségben a repülőgép baleset előtt.

Az MTI ezeket az információkat adta közre: az Embraer típusú gépen tíz ember utazott, mindnyájan életüket vesztették – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata. A repülőgép a moszkvai Seremetyjevó repülőtérről tartott Szentpétervárra. A fedélzeten három fős személyzet és hét utas tartózkodott. A Roszaviacija orosz légiügyi hatóság megkezdte a vizsgálatot a szerencsétlenség ügyében.

Wagner zsoldosok is nyilatkoztak az esettel kapcsolatban. A csoport tagjai a Putyin vezette Kreml tisztviselőit gyanúsítják a gyilkosági kísérlettel. 

Ha a Prigozhin halálával kapcsolatos információk beigazolódnak, akkor megszervezzük a második Igazság menetét Moszkvában!

– áll a bejegyzésben.

A magyar köztársasági elnök részt vesz a Krími Platform fórumon

Ukrajnának joga van azt mondani: 

ahol a háború kezdődött, a Krímben, ott is kell véget érnie, vagyis a Krím felszabadításával

– fogalmazott Novák Katalin a szerdán megrendezett Krími Platform fórumon az ukrán Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint. 

A köztársasági elnök elmondta, a konfliktusban természetesen Ukrajna mellé kell állni és el kell ítélni a ki nem provokált orosz agressziót.

Ukrajna területi integritása és szuverenitása megkérdőjelezhetetlen

– mutatott rá az államfő. 

Novák Katalin kiemelte: 

Ukrajna Magyarország tiszteletét és szolidaritását élvezi.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Macron: Franciaország nem ismeri el ukrán területek Oroszország általi annektálását

A francia elnök ezt azok után jelentette ki, hogy egyik elődje, Nicolas Sarkozy „illuzórikusnak” nevezte „a visszatérést a múltba” a Krímet illetően.

Szeretném még egyszer elmondani itt, önök előtt, önöknek, nagyon világosan: Franciaország nem ismeri el sem az ukrán területek Oroszország általi annektálását, sem a megrendezett látszatválasztások eredményét

– fogalmazott a francia államfő egy előre rögzített videófelvételen, amelyet a Krími Platform nevű csúcstalálkozón tettek közzé.

A Krím Oroszország általi 2014-es annektálása óta az emberi jogok és a humanitárius helyzet folyamatos romlásának vagyunk tanúi

 – tette hozzá Emmanuel Macron.

Nicolas Sarkozy ezenkívül azért is szót emelt, hogy Ukrajna maradjon „semleges”, és ne csatlakozzon se a NATO-hoz, se az Európai Unióhoz.
Szerdai üzenetében Emmanuel Macron felhívta a figyelmet

a történelmi döntésre, amely elismeri Ukrajna uniós tagjelölti státuszát.

Továbbra is az Önök oldalán maradunk ezen az európai úton, és az igazságos és tartós békére való törekvésükben, vagyis a nemzetközi jog tiszteletben tartásában

–hangsúlyozta a francia elnök.

Továbbra is mindenben segíteni fogjuk önöket annak érdekében, hogy Oroszország véget vessen az önök ellen folytatott agressziós háborúnak, és hogy önök kitarthassanak, megvédhessék magukat és győzhessenek

– mondta Emmanuel Macron.

Vészhelyzeti gyakorlatot tartanak az orosz iskolákban

Szergej Kravcov, az orosz oktatási minisztérium tárcájának vezetője szerint a középfokú szakoktatási intézményekre is kiterjedő, az iskolakezdés előtt megtartandó rendezvény során vis maior helyzetek esetén való fellépést fogják gyakorolni augusztus 29-30-án az orosz iskolákban.

A tanároknak és az oktatási intézmények vezetőinek egyértelműen tisztában kell lenniük azzal, hogy mi a teendő

– idézte Kravcovot a minisztérium sajtószolgálata.

A tárcavezető szerint az ilyen gyakorlatok segítik az iskolások és a tanárok „pszichológiai felkészülését” a vészhelyzetben való cselekvésre. Ellenőrzik majd a riasztórendszerek működőképességét, kidolgozzák az operatív szolgálatokkal és a terrorizmusellenes bizottságokkal való együttműködés módját. A szervezésben  a rendkívüli helyzetek minisztériuma, a belügyi tárca, az orosz nemzeti gárda, valamit a regionális hatóságok képviselői is részt vesznek.

Kravcov közölte, hogy a gyakorlatot egy 2008-ban, a terrorizmus elleni szövetségi fellépésről meghozott kormányrendeletnek megfelelően fogják megtartani. A Kommerszant című lap szerint a Nyizsnyij Novgorod-i régió iskolaigazgatói korábban részletes utasításokat kaptak arról, hogy miként járjanak el robbanóanyagot szállító drónok támadása esetén. A helyi oktatási minisztérium körlevelében leírta a tantestület, az őrök és a tanulók reagálási algoritmusát a tanintézményük elleni terrortámadás és túszejtés esetén. Akkor még nem volt világos, hogy vajon más oroszországi régiók igazgatói is kaptak-e hasonló levelet.

Moszkva nem hagyja válasz nélkül az ukrán dróntámadásokat

Nem fog szemet hunyni afölött sem, hogy a nyugati hírszerző szolgálatok milyen szerepet játszanak a támadásokban – szögezte le Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán kiadott nyilatkozatában. Kilátásba helyezte, hogy az orosz fegyveres erők, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak Ukrajna „nácitlanításában és demilitarizálásában” nem fogják válasz nélkül hagyni a polgári célpontokra mért dróncsapásokra.

Az orosz légvédelem szerdára virradóra az orosz fővárosban és környékén három repülőgép típusú ukrán drónt lőtt le, később Kurszk megye légterében pedig további kettőt, a szmolenszkaja katonai reptér közelében, és további egyet pedig a belgorodi régióban.

Arra is reagált Zaharova, hogy az orosz légierő kedd éjjel harci gépeket indított, miután két amerikai MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónt és egy török gyártmányú TV2 Bayraktar operatív-taktikai drónt észleltek a Fekete-tenger felett, a Krím térségében.

Nem szándékozunk figyelmen kívül hagyni azt a szerepet, amelyet a nyugati országok különleges szolgálatai játszanak ezekben bűncselekményekben, az ukrán neonáciknak olyan hírszerzési információkat szolgáltatva, amelyek segítenek az ilyen drónok útvonalának tervezésében

– írta a szóvivő.

Az ukrán hírszerzés szerint megsemmisítettek egy fontos orosz légvédelmi rendszert a Krímben

Robbanás történt szerdán az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten lévő Olenyivka településen, aminek következtében megsemmisült egy Sz-400-as, Triumf típusú, nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer – erősítette meg az ukrán katonai hírszerzés.

Az ukrán közlés szerint a robbanás következtében teljesen megsemmisült a kilövőrendszer, a rá telepített rakéták, és a fegyvert működtető legénység is.

A hírszerzés kiemelte: tekintettel arra, hogy az orosz hadsereg fegyvertárában korlátozott számú ilyen rendszer található,

ez fájdalmas csapás az orosz légvédelemre nézve, ami komoly hatással lesz a további eseményekre a félszigeten.

A hírszerzés az Ukrajinszka Pravda hírportállal közölte, hogy egy különleges m

űveletük eredményeként megszereztek egy orosz Mi-8-as többcélú helikoptert.

A művelet előkészítése több mint hat hónapig tartott.

A hírszerzés rávette a helikopter pilótáját, hogy Ukrajnába repüljön a helikopterrel, amely alkatrészeket szállított egyebek mellett Szu-27-es és Szu-30-as vadászgépekhez két orosz légibázis között. A pilóta mellett a személyzet két tagja tartózkodott a fedélzeten, akik nem tudták, hová repül valójában a helikopter. A Mi-8-as a harkivi régióban landolt. A különleges hadművelet végrehajtása közben a legénység két tagja meghalt. A pilóta - akinek családját már korábban Ukrajnába vitték - Ukrajnában maradt, akárcsak a helikopter és a vadászgépek számára készült alkatrészek is. Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 480-nal 258 820-ra emelkedett. 

A területek elaknásítása okoz komoly nehézséget az ukrán ellentámadásban

Ukrajna ellentámadása fokozatosan halad előre, bár ez nagyon nehéz, mivel az orosz megszállók sűrűn aláaknázták a területeket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újságírói kérdésre válaszolva, Petteri Orpo finn miniszterelnökkel szerdán Kijevben tartott közös sajtótájékoztatóján.

ORPO, Petteri; ZELENSZKIJ, Volodimir
Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) fogadja Petteri Orpo finn miniszterelnököt Kijevben 2023. augusztus 23-án
Fotó: Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata / Forrás: MTI/AP

Az ukrán államfő szavai szerint az orosz csapatok több ezer aknát hagynak maguk után.

Hangsúlyozta: a hadseregtől folyton azt a tájékoztatást kapja, hogy előrenyomulnak, „kis mértékben, de az irány jó”. 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte: 

kedden az ukrán védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a 47. ukrán dandár benyomult a Zaporizzsja megyében lévő Robotine faluba, és megszervezte a civilek evakuálását. 

 

Az orosz erők azonban tüzérséggel lövik a falut. Zelenszkij a sajtótájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, hogy mekkora valószínűséggel menesztik fel Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, leszögezte: a személyi döntéseket akkor tudja majd kommentálni, amikor aláírja a vonatkozó rendeleteket.

Csakis a vonatkozó rendeletek aláírása után állok készen véleményt nyilvánítani a személyi döntésekről

–fogalmazott az államfő.
Mérlegelik a Horvátországon keresztül történő ukrán gabonaexport növelését

Ennek a lépésnek az egyik „korlátozó tényezője” a kelet-horvátországi, vukovári kikötő kapacitása – mondta szerdán újságíróknak Oleg Butkovic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

Az ukrajnai Odesszából elinduló, hongkongi bejegyzésű Joseph Schulte konténerszállító teherhajó áthalad a Boszporuszon Isztambulnál 2023. augusztus 18-án
Fotó: Erdem Sahin / Forrás: MTI/EPA

Miután július végén Oroszország hivatalosan is kilépett abból a megállapodásból, amely lehetővé tette, hogy Ukrajna gabonát exportáljon fekete-tengeri kikötőin keresztül, Zágráb felajánlotta Kijevnek, hogy a használhatja a horvát dunai és adriai kikötőket.
 A tárcavezető kiemelte: tekintettel arra, hogy a horvát kikötők kapacitásának rendelkezésre álló része már szerződésben rögzített, vizsgálják annak lehetőségét, hogyan tudnák növelni az Ukrajnából származó gabonaexportot.

Mindenesetre az az érdek, hogy növeljük ezt a kapacitást. Meg tudjuk csinálni, mindent megteszünk azért, hogy így legyen, de ma még nem tudom megmondani, mekkora mennyiségről lenne szó

– mondta.
Butkovic jelezte: hétfőn találkozik az ukrán kormány alelnökével és az infrastrukturális miniszterrel, hogy a részletekről tárgyaljanak.

Vlagyimir Putyin: Moszkva erősíteni akarja a BRICS csoport szerepét a világban

Az orosz elnök szerdán a BRICS országcsoport (Brazília, Oroszország, India, Kína Dél-Afrika) johannesburgi csúcstalálkozójának résztvevőihez intézett, videokapcsolaton közvetített felszólalást.

Putyin személyesen nem vesz részt a csúcstalálkozón, hozzátette: a szervezet következő tanácskozását 2024 októberében Kazanyban akarják megrendezni.

Beszédében Putyin Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját is védelmezte. 

A Kreml álláspontját megismételve arról beszélt, hogy a katonai fellépés Oroszország válasza Kijev és Washington ellenséges magatartására.

Ukrajnai cselekedeteinket csak egy dolog diktálta: véget vetni a Nyugat és csatlósai által a Donyec-medencében élő emberek ellen indított háborúnak

–  jelentette ki Vlagyimir Putyin, utalva az Ukrajna keleti részén az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között 2014 óta tartó harcokra

Meg kívánom jegyezni, hogy egyes országoknak a hegemónia megőrzésére irányuló vágya vezetett az ukrajnai válsághoz

– tette hozzá az orosz elnök.

Putyin nem utazott személyesen a csúcstalálkozóra, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki ellene Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények gyanújával, és Dél-Afrika részese az ICC statútumának.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, aki júniusban afrikai béketervet ismertetett külön-külön Vlagyimir Putyinnal és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, a tanácskozáson kijelentette, hogy a BRICS-tagállamok továbbra is támogatni fogják a konfliktus lezárását célzó erőfeszítéseket.

Miniszter: orosz dróntámadás ért egy ukrajnai iskolát, többen meghaltak

Orosz dróntámadás ért szerdán egy iskolát az északkelet-ukrajnai Szumi megyében levő Romni városban, legalább két ott dolgozó személy meghalt, és hárman megsebesültek - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

Az iskola két további dolgozója a romok alatt rekedt. A Telegramon közzétett fotókon látható, hogy a mentők hordágyon visznek el valakit a romba dőlt épülettől.

A helyi hatóságok közlése szerint egy orosz drón találta el az iskolát a délelőtti órákban. Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa Telegram-bejegyzésében azt írta, az idei iskolaév "egyeseknek, sajnos, nem fog elkezdődni".

Többen meghaltak kelet-ukrajnai orosz tüzérségi támadásokban 

Hárman meghaltak, ketten pedig megsebesültek kedden este a kelet-ukrajnai donyecki régióban lévő Liman város közelében végrehajtott orosz tüzérségi támadások során - jelentette be Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegramon.

A csapások Torszke és Zakitnye településeket érték. Torszke faluban halt meg három, 63 és 88 év közötti ember, akik éppen egy padon ültek a támadás pillanatában.

További négy civil sebesült meg Szeredina-Buda településen is két dróntámadás következtében.

Ugyancsak orosz dróntámadás miatt keletkeztek károk gabonafeldolgozó- és raktározó létesítményekben a dél-ukrajnai Odessza régiójában - közölte szerda reggel Oleh Kiper odesszai kormányzó. A "kamikaze drónokkal" végrehajtott, három órán keresztül tartó támadásnak civil áldozatai nem voltak. Több létesítmény azonban kigyulladt, és mintegy 700 négyzetméteren égett a tűz - tette hozzá.

Helyi sajtójelentések szerint az érintett létesítmények a Duna menti Izmajil közelében találhatók, a román határ mellett. Oroszország ebben a térségben már augusztus elején is végrehajtott hasonló támadásokat.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter kedden Kijevben bejelentette, hogy Hollandia aknamentesítéshez szükséges berendezéseket küld Ukrajnának. Nagyjából ezer töltőt fognak szállítani Kijevnek távirányítású aknamentesítő eszközökhöz - mondta el a tárcavezető Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel folytatott találkozóján.

Ukrán drónok jelentek meg a Krímnél

Az Orosz Légierő MQ-9 Reaper és TB2 Bayraktar drónokat észlelt, amelyek légi felderítést végeztek a Fekete-tenger Krímhez közeli vizei felett. Erről az orosz védelmi minisztérium számolt be Telegram-csatornáján.

Két vadászrepülőgépet küldtek a drónok után, amelyek az intézkedéseket követően irányt változtattak és elhagyták a légi felderítés területeit.

Augusztus 22-én este ismét lezárták a forgalmat a krími hídon.

Csaknem 16 ezren érkeztek kedden Magyarországra

Magyarország területére 2023. augusztus 22-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6734 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9090 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 144 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Tizennégy támadás visszaveréséről beszélnek az oroszok

Tizennégy ukrán támadás visszaveréséről számolt be kedden, a napi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők mintegy 700 embert és több mint 60 páncélozott haditechnikai eszközt veszítettek. Közülük a donyecki régió déli részén, mint mondta mintegy 240-en, a Donyeck körzetében vívott harcokban pedig mintegy 235-en estek el.

A minisztérium tájékoztatása szerint egy orosz harci gép elsüllyesztett egy ukrán deszantoscsoportot szállító, amerikai, Willard Sea Force típusú motorcsónakot a Kígyó-szigettől keletre, a Fekete-tengeren.

Orosz védelmi tárca: három, Moszkvát támadó drónt fogott el a légvédelem

Három repülőgép típusú ukrán drón Moszkva elleni támadásának megakadályozásáról számolt be szerda hajnalban az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint két drónt lelőttek a moszkvai Mozsajszki, illetve Himki járás felett, egy harmadik pedig a rádióelektronikai hatásra irányt vesztett és a Moszkva-City negyed egyik épülő felhőkarcolójának ütközött. A minisztérium által terrortámadásnak minősített incidenseknek nincsenek sérültjei.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közölte, hogy a drón által eltalált épület több ablaka kitört, csakúgy, mint két szomszédos négyemeletes háznak.

Moszkva mind a négy polgári repülőterén szerdára virradó éjjel átmenetileg felfüggesztették a forgalmat. A TASZSZ hírügynökség később közölte, hogy Seremetyjevo, Vnukovó, Domogyedovo és Zsukovszkij ismét fogad és indít járatokat.

A keddi eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában