Előrelépés

2023.07.23. 08:52

Nemzetközileg is mérhető versenyképességi fordulat zajlik a magyar felsőoktatásban

Nemzetközileg is mérhető versenyképességi fordulat zajlik a magyar felsőoktatásban – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium vasárnap az MTI-vel.

MW

A magyar felsőoktatás több területen is előrelépett nemzetközi viszonyban is

Forrás: MTI

Fotó: Bús Csaba

A KIM közleményében a legújabb eredményekről beszámolva tudatta:

Az elmúlt években végrehajtott versenyképességi fordulat sikerét jelzi az egyetemek előrelépése a nemzetközi rangsorokban, a tudományos teljesítmények javulása és a felsőoktatásba jelentkezők számának 27 százalékos növekedése. Az elmúlt években az egyetemi modellváltással sikeres versenyképességi fordulat következett be a magyar felsőoktatásban. A Times Higher Education nemzetközi ranglista legjobb öt százalékában ma már tizenegy magyar egyetem szerepel. A Semmelweis Egyetem a világ 28 ezer egyeteme közül mára a legjobb 250 közé került, míg a régióban az első helyen áll. Jelenleg modellváltott egyetemekre jár a hallgatók közel kétharmada.

Az elért eredmények mellett kiemelték azt is, hogy

2022-től kezdve megduplázódott a felsőoktatás finanszírozása, és tavaly az ország GDP-jének 2 százalékát fordította a kormány felsőoktatási kiadásokra.

További fontos előrelépés, hogy 2018 és 2022 között jelentősen, 78 százalékkal nőtt a Q1-es minőségű publikációk száma az egyetemeken. Ez is jelzi, hogy egyre több, magas színvonalú kutatás zajlik az intézményekben. 

Az elmúlt években a szabadalmi bejelentések száma is jelentős növekedést mutat, 2018 óta számuk megnégyszereződött. Ez bizonyítja, hogy egyre inkább elismerik és védelmezik az egyetemeken végzett kutatások eredményeit.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében több olyan területre is felhívta a figyelmet, melyben egyértelműen előrelépett a hazai felsőoktatás.

Fontos változás, hogy míg 2010-ben a hallgatók 69 százaléka jutott be államilag finanszírozott helyre, addig ma ez az arány 82 százalék. Európában is csak néhány olyan ország van, ahol ilyen széles körben tanulhatnak állami ösztöndíjasként a hallgatók, világszintű kitekintésben pedig ez kifejezetten ritka. A megújításnak köszönhetően egyre versenyképesebb és vonzóbb a magyar felsőoktatás, idén 27 százalékkal többen jelentkeztek egyetemekre és főiskolákra, mint egy évvel korábban. A modellváltás sikerét igazolja, hogy az átlagnál nagyobb arányban, mintegy 29 százalékkal többen jelentkeztek modellváltott egyetemekre tavalyhoz képest

– fejtette ki közleményében a KIM.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában