SZTFH-közlemény

2023.05.25. 15:47

Zéró toleranciát hirdettek a szabályszegő végrehajtókkal szemben

A végrehajtói szakmának egy tisztulási folyamaton kell átesnie – jelentette ki Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke csütörtökön, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) rendkívüli tisztújító közgyűlésén.

MW

Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Beszédében az elnök rámutatott, hogy

a bírósági végrehajtásról szóló törvényben foglalt jogkörével élve az elnökség tagjainak lemondását követően, haladéktalanul intézkedett a Kar rendkívüli közgyűlésének összehívásáról.

Emlékeztette a kar tagjait arra, hogy a Hatóság jogszerű, szakszerű és empatikus tevékenységet vár el a végrehajtóktól, egyben zéró toleranciát hirdet a szabályszegésekkel szemben. Biró Marcell kiemelte: a végrehajtói szakmának egy tisztulási folyamaton kell átesnie. Az SZTFH elnöke rámutatott arra is, hogy ennek érdekében 2023. január 1. óta csak jogi diplomával rendelkező végrehajtó láthat el szolgálatot. Továbbá az idei évtől megszűnt a határozatlan időre szóló kinevezés rendszere és egységesen minden megbízatás 7 évre szól.

Mint mondta, a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása kötelező kétévenként teljesítendő szakmai továbbképzést vezet be a végrehajtók számára, és minden év január 31-ig éves írásbeli beszámolási kötelezettséget ír elő.

Továbbá a pénzkezeléssel összefüggésben megállapított kötelezettségszegés esetén a bíróság köteles a végrehajtót pénzfizetésre kötelezni.

Az MVBK szervezeti és működési szabályzata valamennyi végrehajtó számára biztosítja azt a lehetőséget, hogy a tisztújító közgyűlést megelőző ötödik munkanapig jelöltesse magát elnökségi tagnak. Bár a lehetőség minden hivatalban lévő végrehajtó számára adva volt, a határidőig összesen öt fő jelentkezett. Az MBVK rendkívüli tisztújító közgyűlésén a küldöttek elnökségi tagnak választották dr. Lupkovics Beátát, dr. Kovássy Szabolcsot, dr. Kósa Zoárdot, dr. Ódor Gergely Istvánt és dr. Papp Gábort – olvasható a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában