Diszkriminációs politika

2023.03.30. 10:07

Újabb bizonyíték arra, hogy politikai alapon büntet Brüsszel

Két német európai parlamenti képviselő jelentős szerepet játszott abban, hogy az Európai Bizottság visszatartsa azokat az uniós forrásokat Magyarországtól és Lengyelországtól, amelyek a koronavírus-járvány utáni újjáépítésre lettek félretéve.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b8), Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b9) és Ulf Kristersson, az EU soros elnökségét betöltõ Svédország miniszterelnöke (b10) a háromoldalú szociális csúcstalálkozó kezdetén Brüsszelben 2023. március 22-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Ralf Neukirch, a Der Spiegel berlini tudósítója feltárta, hogy Daniel Freund, a német Zöldek és Moritz Körner, a liberális Szabad Demokrata Párt képviselője hogyan gyakorolt nyomást az Európai Bizottságra, hogy szigorú intézkedéseket hozzon Lengyelország és Magyarország ellen az uniós jogállamisági mechanizmus állítólagos megsértése miatt, miközben az uniós végrehajtó hatalom és egyes uniós parlamenti pártok hajlandóak voltak engedékenyebbnek mutatkozni a kérdésben – írja a V4NA.

Kitartásuk még 2020 decemberében állítólag oda vezetett, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nem adott zöld utat a két országnak szánt helyreállítási pénzeknek. 

Von der Leyen, aki kezdetben békülékenyebb álláspontot képviselt a kérdésben és megegyezésre törekedett, végül kénytelen volt engedni a két EP-képviselő nyomásának, hogy a kifizetést attól tegye függővé, hogy a két nemzet milyen mérföldköveket ér el az Európai Bizottsággal folytatott vitáiban.

A két EP-képviselő harca arra kényszerítette Von der Leyent, hogy végül szembeszálljon Lengyelországgal és Magyarországgal. Az, hogy a bizottság mostanában megszorítja a két ország uniós támogatását, többek között ezen duó kitartásának a hatása

– állítja Neukirch. Lengyelország régóta tartó vitában áll az Európai Bizottsággal az igazságügyi reformok miatt, amelyek a bizottság szerint korlátozhatják az igazságszolgáltatás függetlenségét. Mivel Lengyelország nem tett eleget a bizottság ez ügyben tett ajánlásainak, egyelőre zárolták a forrásokat.

Igaz, a lengyel parlament a közelmúltban elfogadta a jelenlegi igazságügyi jogszabályokat az EU követeléseinek megfelelően módosító törvényjavaslatot – amely feloldaná a finanszírozás zárolását –, de Andrzej Duda lengyel elnök további felülvizsgálatra a lengyel alkotmánybírósághoz küldte.

A Der Spiegel beszámolóját kommentálva Grzegorz Puda, Lengyelország finanszírozásért és regionális politikáért felelős minisztere azt mondta, „nem titok”, hogy a lengyelországi járvány utáni támogatás leállítása mögött „a jogállamisággal kapcsolatos aggodalom ürügyén” német európai parlamenti képviselők állnak. Hozzátette, hogy a kormány továbbra is párbeszédet folytat az Európai Bizottsággal az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában