Diplomácia

2023.03.05. 22:29

Kenyába utazott Kövér László

Hivatalos látogatásra Kenyába utazott Kövér László házelnök – közölte az Országgyűlés sajtófőnöke vasárnap este az MTI-vel.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. február 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Szilágyi Zoltán közleménye szerint az Országgyűlés elnöke Moses Masika Wetangula, a kenyai Nemzetgyűlés elnökének meghívására utazott Nairobia. 

Személyében a rendszerváltozás óta először utazott hivatalos látogatásra magyar házelnök a kelet-afrikai országba. Kövér László a mostani utazással viszonozza Justin Muturi korábbi kenyai házelnök 2019 márciusában tett hivatalos magyarországi látogatását.

A kétoldalú tárgyalásokat megelőzően a közelgő nemzeti ünnepünk alkalmából, a Magyarország kenyai nagykövetsége által, a Nairobiban élő magyaroknak adott fogadáson elmondott ünnepi beszédében Kövér László úgy fogalmazott, hogy minden nemzet életében a szabadságnak megvan a maga születésnapja, amely nemcsak a naptárakban piros betűs hivatalos ünnep, hanem a lelkekben is az. A kenyai barátaink esetében a gyarmati sorból hatvan esztendővel ezelőtt történt felszabadulás a függetlenség kikiáltásának napja ilyen.

Az 1848–49-es magyar forradalomban újjászületett a független, önrendelkező és cselekvőképes magyar állam, történelmi szívhangja jól hallható volt, és minden magyar számára azt üzente, hogy eljött az állami, a nemzeti és a társadalmi szabadság ideje, és bár akkor ezt a magyar szabadságot egy nyugati meg egy keleti birodalom közös erővel a csatatereken elfojtotta, de a szabadságvágy a magyar szívekbe menekülve tovább élt, és ezért történelmi értelemben legyőzetve is győztesnek bizonyult

– mondta a házelnök a közlemény szerint.

Kövér László hangsúlyozta, hogy ez az 1848-as szabadság adott később erőt a pesti srácoknak és lányoknak, hogy 1956-ban Kossuth-nótákat énekelve a barikádokon jóformán csupasz kézzel küzdjenek egy megszálló keleti birodalom tankjai ellen. Ez a szabadság adott erőt az 1990-es rendszerváltoztató magyar politikai erőknek, és ez a szabadság ad erőt ma is a magyar nemzetnek ahhoz, hogy újkeletű nyugati és keleti birodalmak szorításában a magyar állam megőrizze függetlenségét és szabadságát. 

„1848. március 15. nekünk, magyaroknak – éljünk bárhol is a nagyvilágban – ezért az újkori szabadságunk születésnapja.”

Az Országgyűlés elnöke arra kérte a jelenlévőket, hogy mondják el büszkén kenyai barátaiknak, hogy március 15-e egy olyan nemzetnek a szabadságünnepe, amely ezeréves európai története során soha nem törekedett arra, hogy másokat gyarmati sorba taszítson, a magyarságnak soha nem voltak gyarmatai. Egy olyan nemzet ünnepe ez, amelyet ugyanakkor Európában sokszor akartak – és akarnak ma is – gyarmatként kezelni, ám a magyarság ennek mindig ellenállt és akár áldozatok és szenvedések árán is, de mindig megvédte a saját szabadságát.

Mondják el kenyai barátaiknak, hogy napjainkban, amikor európai földön az egész világot fenyegető háború zajlik, Magyarország a nyugati világban nem a háború, hanem a béke pártján áll

 – fogalmazott a házelnök a közlemény szerint.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában