Ukrán válság

2023.03.12. 09:55

Felrobbant egy páncéltörő gránát, miközben gyerekek játszottak vele

Már 381. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo és a Mandiner híreiből válogatunk.

Önkéntesek egy Uragan rakéta maradványait viszik, miközben megtisztítják a Szvjatohirszki barlangkolostor környékét 2023. március 11-én a donyecki Dolyna faluban

Fotó: AFP

Aknára lépett egy 13 éves fiú Mikolajiv megyében 

Egy 13 éves fiú megsérült, miután rálépett egy aknára - jelentette a Mikolajiv megyei rendőrfőnök, Szerhii Sajhet a Telegramon.

Perevalszkotot rakétával támadta az ukrán hadsereg, 3 ember meghalt

Vasárnap az ukrán csapatok egy rakétát lőttek ki Perevalszk városára.

Három civil meghalt, kilencen pedig megsebesültek az ágyúzás következtében.

Néhány órával később az egészségügyi minisztere, Natalja Pascsenko arról számolt be, hogy 16 emberre nőtt sérültek száma.

Páncélozott mentőautókat kap Ukrajna

Luxemburg engedélyezte 14 páncélozott mentőautó küldését az ukrajnai frontvonalra - közölte Ukrajna belgiumi nagykövetsége.

A járműveket a brit Venari cég gyártotta.

Civilek haltak meg egy HIMARS-csapásban a luhanszki régióban 

Legkevesebb három civil halt meg, további 15-en pedig - köztük gyerekek - megsebesültek, amikor vasárnap ukrán HIMARS-rakétacsapás érte a luhanszki régióban levő Perevalszk települést.

A csapást egy M30A1-as típusú, srapnelt hordozó rakétával hajtották végre, amelyből 180 ezer darab, különböző átmérőjű wolframcsapágy robbant szét.

Ukrán találat következtében egy nő meghalt a Herszon megyei Nova Kahovkában, Donyeckben pedig egy megsebesült.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több más településéről, köztük Donyeckből is jelentettek vasárnap a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Több orosz városban is katonákat toboroznak 

A Wagner zsoldoscsoport 42 orosz városban nyitott toborzóközpontokat, mivel az ukrajnai Bakhmutért folytatott harcokban elszenvedett súlyos veszteségek után vélhetően új katonákra van szüksége.

Jevgenyij Prigozsin nemrég jelentette be, hogy többé nem toboroznak elítélteket a Wagnerhez az orosz börtönökből az ukrajnai harcokho

z - írja a Sky News.

A Wagner katonái közül valószínűleg rengetegen haltak meg az Ukrajna keleti részén fekvő Bahmut és Szoledar városok körüli súlyos harcokban.

Oroszország 48 támadást indított a mai napon donyecki területen 

Az ukrán rendőrség közölte, hogy Oroszország az elmúlt nap folyamán 48 támadást intézett civilek ellen az ország donyecki területen.

Az ukrán hatóság szerint 15 várost és települést, köztük Bakhmutot, Konsztantyinivkát és Avdijivkát érte támadás

 - írja a The Guardian.

A jelentés szerint Oroszország Sz-300-as rakétákkal, repülőgépekkel, Grad és Uragan rakéta-sorozatvető rendszerekkel, tüzérséggel, aknavetőkkel és tankokkal támadta a régiót.

Pavlo Kyrylenko, a donyecki terület kormányzója elmondta, hogy az elmúlt nap folyamán két civil meghalt és négy megsebesült a térségben.

Az ukrán határőrség Wagner-zsoldosok bahmuti megöléséről számolt be

A Donyeck megyei Bahmut ipari övezetében ukrán határőrök egy szárazföldi felderítő csoportja támadásba lendült, és megölte a Wagner orosz zsoldoscsoport hat tagját - közölte vasárnap a határőrszolgálat. 

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy tévéműsorban azt állította, hogy Bahmut környékén számos orosz katona holtteste fekszik temetetlenül. Emlékeztetett arra, hogy Bahmutot immár tíz hónapja védik sikeresen az ukrán erők. Kifejezte abbéli meggyőződését, hogy "miként a fasiszták Sztálingrádnál, úgy az oroszok Bahmutnál veszíteni fognak". Az orosz megszállókkal együttműködők tömegesen menekülnek a donyecki és a luhanszki régiókból Oroszországba - tette hozzá. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy lapinterjúban azon véleményének adott hangot, hogy a nyugati országok nem fognak egyhamar vadászrepülőgépeket adni Ukrajnának. "Nem számítok arra, hogy a közeljövőben megtörténik a vadászgépek szállítása, mert ez logisztikai és technikai szempontból nagyon nehéz feladat" - fejtette ki. Kiemelte: éppen ezért az ukrán fél azt javasolja, hogy kezdjék meg már most az ukrán pilóták kiképzését a nyugati vadászgépek vezetésére. 

A kijevi városvezetés arról számolt be, hogy 

vasárnap reggelre sikerült teljesen helyreállítani a csütörtöki rakétatámadás következtében megszakadt távhőszolgáltatást. 

Közleményük szerint a fővárosban mindenütt van áram- és vízszolgáltatás. 

Vasárnapra virradóra az orosz erők tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Mikolajiv megyében lévő Ocsakiv településre - közölte Vitalij Kim, a régió kormányzója. A támadásban több lakóház, köztük egy többszintes is megrongálódott, emberéletben azonban nem esett kár. 

Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az elmúlt egy napban több mint ezer orosz katona halt meg Ukrajnában. Velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége 159 ezer fölé emelkedett - állítják.
 

Hadifoglyokat látogatott meg a Vöröskereszt

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) meglátogatta az ukrán hadifoglyokat a megszállt Donyeckben és Horlivkában.

Az ukrán külügyminiszter sürgeti a német kormányt

Az ukrán külügyminiszter arra kérte Németországot, hogy

gyorsítsa fel a lőszerellátást, kezdje meg a pilótaképzést.

Dmitro Kuleba azt mondta, hogy Ukrajna "első számú problémája" a lőszerhiány az orosz erők elleni harcban.

Azt is mondta, német fegyvergyártók azt mondták neki, készek a szállításra, de várják, hogy a kormány aláírja a szerződéseket. "Tehát, a probléma a kormányban van” – mondta Kuleba.

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán fegyveres erők szerint a háború kezdete óta meghalt 160180 orosz katona, valamint megsemmisítettek többek közt 3474 orosz tankot, 304 repülőt és 18 hajót.

Több mint 90 támadást indítottak az oroszok öt területen

Az ukrán hadsereg több mint 92 orosz támadást vert vissza öt területen az elmúlt nap folyamán – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a reggeli tájékoztatóján.

A jelentés szerint az oroszok az erőiket a Donyeck megyei Lyman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka és Sahtarsk elleni offenzívák lebonyolítására összpontosítják.

Mikolajiv megyét lövik az oroszok

A Mikolajiv várostól 60 kilométerre délnyugatra fekvő Ochakiv városát vették célba este az oroszok – jelentette Serhii Shaikhet, a mikolajivi rendőrség vezetője a Telegramon.

Az év eleje óta több mint 40 rakéta találta el Harkovot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai beszédében elmondta, hogy az év eleje óta több mint 40 rakéta érte Harkov északkeleti részét.

Aknavetőkkel lövik az oroszok Szumi megyét

Oroszország aknavetőkkel és gránátvetőkkel támadja Bilopillia és Velyka Pysarivka közösségeit Szumi megyében.

Két kisgyerek hazavitt egy páncéltörő gránátot az utcáról, ami játék közben felrobbant

A helyi rendőrség jelentése szerint egy 3 éves és egy 11 éves fiú megsérült egy robbanótárgy felrobbanása következtében egy lakásban Novoivanivka faluban, Zaporizzsjában.

A gyerekek egy ismeretlen hengeres tárgyat találtak az utcán, és hazavitték. A tárggyal játszani kezdtek, ami a játék közben hirtelen felrobbant.

Az előzetes vizsgálat szerint az ismeretlen tárgy egy RKG-3 páncéltörő gránát volt.

Tűz egy moszkvai tévécsatornánál

Tűz ütött ki március 11-én a Spas egyházi finanszírozású tévé moszkvai irodájában – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A tűz okát egyelőre nem tudni.

Megsérült egy gázvezeték Zaporizzsjában

Orosz rakétatámadás során megrongálódott egy ipari létesítmény és egy gázvezeték Zaporizzsja városában.

Katonai őrtornyokat semmisítettek meg Oroszországban az ukránok

Az ukrán katonai hírszerzés különleges egysége, a Kraken március 11-én bejelentette, hogy megsemmisített két katonai őrtornyot Oroszország Brjanszk és Kurszk régióiban, az ukrán határ közelében.

Orosz támadások Donyeck megyében

Az orosz katonák tüzérséggel és Uragan rakétavetővel lőtték Donyeck megyét, a támadások során 1 civil meghalt, 4 ember pedig megsebesült.

Közel 10 ezren érkeztek szombaton

Magyarország területére 2023. március 11-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5076 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4860 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 96 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 11-én 34 ember, köztük 12 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

Támadások a keleti fronton

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara szerint az orosz erők sikertelen támadásokat hajtottak végre Kupiansk, Lyman, Avdiivka, Marinka és Sahtar közelében.

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Bahmutban egy nap alatt 221 orosz katona halt meg és 314 megsérült - mondta Szerhij Cserevaty, az Ukrán Fegyveres Erők keleti csoportjának szóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában