Ukrán válság

2023.03.01. 10:41

A magyarok álláspontja változatlan: háború helyett békét akarnak

A Századvég a nemzetközi bírálatokra tekintettel utánajárt annak, hogy a felnőtt magyar lakosság mit gondol az Ukrajnának történő európai fegyvervásárlásról, az ukrán katonák európai uniós kiképzésének kérdéséről, valamint a háborúpárti vezető politikusokról.

Idős férfi nézi az orosz légitámadások során lerombolt háza romjait az ukrán főváros, Kijev közelében fekvő Irpinyben 2023. február 26-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Thibault Camus

El kell kerülni a háború kiszélesedését

Több mint egy éve zajlik Oroszország és Ukrajna háborús konfliktusa, melynek elhúzódását Brüsszel szankciói, illetve az Ukrajnát támogató európai fegyver- és hadianyagszállítások sem tudták megakadályozni. A fegyveres konfliktus eszkalálódásával párhuzamosan megjelent a háború kiszélesedésével kapcsolatos lakossági aggodalom. A kutatási adatok tanúsága szerint

a magyarok több mint háromnegyede (76 százaléka) aggódik amiatt, hogy a közeljövőben az orosz–ukrán fegyveres konfliktus harmadik világháborúvá szélesedhet, és hazánk – a NATO tagjaként – érintetté válhat

– derül ki a Századvég Alapítvány felméréséből.

Egyebek mellett a háború kiszélesedésének veszélyével magyarázható, hogy a magyarok – az elmúlt hónapok tendenciáihoz hasonlóan – egyértelműen ellenzik azokat a lépéseket, amelyek távolabb visznek a békekötéstől, a konfliktus mihamarabbi, kompromisszumos lezárásától. Könnyen belátható, hogy

a katonai jellegű segítségnyújtás egyes formái (így a fegyvervásárlás és a katonák kiképzése) jelentősen növelik a hadviselő féllé válás kockázatát.

Ennek megfelelően

a megkérdezettek 76 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió és tagjai több fegyvert vásároljanak Ukrajnának, továbbá 72 százalékuk ellenzi, hogy az Európai Unió képezzen ki ukrán katonákat.

Állandósult a háború- és szankciópárti politikusok lakossági elutasítottsága

A magyar lakosság következetes békepártiságával függ össze, hogy azon vezető politikusok megítélése továbbra is negatív képet mutat, akik a háború, illetve Brüsszel szankciós politikájának folytatása mellett foglalnak állást.

Vlagyimir Putyin orosz elnökről a válaszadók 71 százaléka, Joe Biden amerikai elnökről 64 százalékuk fogalmazott meg kedvezőtlen véleményt. Volodimir Zelenszkijről a magyarok 62 százaléka, Ursula von der Leyenről a megkérdezettek több mint fele (53 százaléka) nyilatkozott negatívan.

A teljes felmérés ITT olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában