Ukrán válság

2023.02.25. 07:23

Újabb fontos települést foglaltak el az oroszok

367. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo, és a Mandiner híreiből válogatunk.

A 3. ukrán vasdandár katonái egy harckocsin a kelet-ukrajnai Harkiv közelében tartott gyakorlatozáson 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának első évfordulója elõtt

Forrás: MTI/AP

Fotó: Vadim Ghirda

Ezrek tiltakoztak Brüsszelben az ukrajnai orosz invázió ellen

Ezrek tüntettek Brüsszel utcáin az ukrajnai orosz invázió ellen tiltakozva szombaton, a háború kezdetének évfordulója után egy nappal – jelentette a belga hírügynökség.

A megmozdulást a Promote Ukraine, a Belgiumi Ukrán Nők Szövetsége és az Ukrajnával való Szolidaritás Európai Hálózata nevű szervezetek kezdeményezésére tartották a háború elleni nemzetközi fellépés hetének keretében. A résztvevők az orosz csapatok Ukrajnából történő azonnali kivonását és a tüzérségi támadások feltétel nélküli leállítását követelték.

A demonstrációt több mint kétszáz szervezet és állampolgár támogatta.

A tüntetők „Ukrajna győzni fog – a demokrácia győzni fog” feliratú molinó mögött vonultak fel, sokan ukrán zászlót tartottak, egyesek ukrán népviseletbe öltöztek.

Az invázió eddig ukrán civilek és katonák tízezreinek életébe került. Az ukrán nép kegyetlenséggel és erőszakkal néz szembe, polgári személyek milliói kényszerültek elmenekülni az országból és milliók váltak belső menekültekké

– mondta Marta Barandij, a Promote Ukraine elnöke.

Irina Hapko, a Belgiumi Ukrán Nők Szövetségének tagja elítélte, hogy a

gyilkosságok és a nők elleni tömeges nemi erőszak az ukrajnai orosz agresszió támadási stratégiájának a része.

Vasárnap ismét demonstrációt terveznek tartani a belga fővárosban az ukrajnai orosz háború ellen.

A G20 legtöbb tagja elítélte Oroszországot a háború miatt

Zárónyilatkozat nélkül ért véget szombaton Bangalorban a világ húsz legfejlettebb gazdasága pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek kétnapos tanácskozása, miután Kína és Oroszország nem volt hajlandó aláírni a többi tagország által támogatott, Oroszországot az ukrajnai háború miatt erősen elítélő dokumentumot.

India, a G20 országcsoport soros elnöke, a tanácskozás házigazdája vonakodott a háború kérdését napirendre venni, de a nyugati országok ragaszkodtak hozzá. A konszenzus hiánya miatt India kénytelen volt zárónyilatkozat helyett a kétnapos tanácskozáson elhangzottakat összegző dokumentum kiadásával beérni.

Sok tag határozottan elítélte az ukrajnai háborút, és hangsúlyozta, hogy hatalmas emberi szenvedéseket okoz, súlyosbítja a világgazdaságban meglévő problémákat

– olvasható a dokumentumban, amely megemlíti a szállítási láncok megszakadását, a pénzügyi stabilitásra leselkedő veszélyeket, a folytatódó energia- és élelmiszerbizonytalanságot.

Christian Lindner német pénzügyminiszter sajnálatosnak nevezte, hogy Kína nem volt hajlandó csatlakozni a nyilatkozathoz.

A tanácskozás szünetében szombaton a Nemzetközi Valutaalap (IMF) találkozót tartott a Világbank, Kína, India, Szaúd-Arábia és a G7-országok képviselőivel, amelyen megvitatták a nehéz helyzetben lévő gazdaságok számára nyújtandó adósság átütemezést, de túlságosan sok volt a nézeteltérés a tagok között – mondta Kristalina Georgieva, az IMF főigazgatója.

Az orosz külügyminisztérium szombat este közleményben fejezte ki sajnálkozását, hogy a nyugati országok folytatják a G20 destabilizálását, és oroszellenes, tisztán konfliktuskeltő módon használják fel a szervezetet.

Ukrán katonák és a kiképzésüket irányító brit tisztek tisztelegnek az áldozatok előtt az Ukrajna elleni háború megindításának első évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a délkelet-angliai Lydd katonai támaszponton 2023. február 24-én
Fotós: Gareth Fuller / Forrás: MTI/AP/PA

Amerikai szakértők: a legemberségesebb út az azonnali tűzszünet

Ukrajna szuverenitása, és az, hogy polgárai maguk dönthessenek sorsukról, kiemelten fontos, de felmerül a kérdés, hogy ha elhúzódik a háború, marad-e valami országukból – hívta fel a figyelmet a háború első évfordulóján adott interjúban a Judicial Watch jogvédő intézet kutatási igazgatója.

Chris Farrell a magyar közmédiának adott interjúban az 1990-es évek csecsenföldi háborújához hasonlította a helyzetet, ami „holdbéli tájjá” tette a csecsen fővárost.

Ha valaki ilyen kimenetelben gondolkodik Ukrajnát tekintve, az nem látszik okos dolognak

– fogalmazott a washingtoni székhelyű intézmény kutatási igazgatója.

Kifejtette, hogy az azonnali fegyverszünet és béketárgyalás lenne ukrán és európai szempontból a legemberségesebb és legigazságosabb út.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok a folyamatban garanciát nyújthatna, és segítő szerepet tölthetne be. Minél később érünk el egy rendezett helyzetet, annál veszélyesebbé és életet fenyegetőbbé válik a világ – mondta Chris Farrell.

A Washingtonban működő Heritage Foundation Nemzetvédelmi Központjának vezető kutatója szintén a közmédiának adott interjúban kijelentette, hogy Oroszország eheti bejelentése az amerikai–orosz Új Start nukleáris fegyverzet-korlátozó megállapodásban való részvétel felfüggesztéséről beleilleszkedik egy sorba, ami Oroszország visszavonulását jelenti a fegyverzetellenőrzési egyezményekből.

Patty-Jane Geller szerint a legújabb lépés hátterében az az orosz törekvés állhat, hogy nukleáris kényszerhelyzetet teremtsen, nyomás alá helyezze a nyugatot és az Egyesült Államokat visszavonulásra késztesse az ukrajnai háborút illetően. A katonapolitikai szakértő rámutatott ugyanakkor arra is, hogy az orosz fél bejelentése arról szól, hogy nem fog az Új Start megállapodásban rögzített 1550 robbanótöltet fölé menni.

Ennek ellenére az Egyesült Államok nem szorítkozhat arra, hogy megpróbálja az orosz felet visszaterelni az egyezmény hatálya alá, hanem ki kell dolgoznia a következő lépést, amivel erősítheti saját „nukleáris elrettentő erejét” – tette hozzá.

Közölte, az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy lemaradjon az Oroszország és Kína által már megkezdett fegyverkezési versenyben, ezért modernizálnia kell a hidegháborúból örökölt, és fenntartott atomfegyver-rendszereit.

Legalább tízezren tüntettek Berlinben a békéért

Mintegy tízezren gyűltek össze a rendőrség adatai szerint Berlinben a Brandenburgi kapunál szombaton, hogy tűzszünetet, béketárgyalásokat és az ukrajnai fegyverszállítások leállítását követeljék egy nappal a háború kitörésének első évfordulója után.

A tüntetést, amelyen a szervezők szerint mintegy 50 ezren vettek részt, Sahra Wagenknecht, a Baloldal (Die Linke) politikusa és Alice Schwarzer nőjogi aktivista szervezte. A rendőrség 1400 emberét mozgósította a rendezvény biztosítására.

A rendőrségi szóvivő szerint a demonstráció békésen zajlott, nem volt tapasztalható szélsőjobboldali csoportok jelenléte. A résztvevők háborúellenes transzparenseket vittek magukkal, „Tárgyalást, ne eszkalációt!”, „Nem a mi háborúnk” és hasonló jelszavakkal.

A két fő szervező két hete „Békekiáltványt” tett közzé, amelyben arra szólították fel Olaf Scholz kancellárt, hogy „állítsa le a fegyverszállítások eszkalációját”. Azonnali tűzszünetet követeltek és tárgyalási ajánlatot Oroszországnak, valamint aláírásgyűjtésbe is kezdtek. A petícióhoz legalább egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni. Az interneten eddig már több mint 640 ezer ember csatlakozott a felhíváshoz.

Wagenknecht a demonstráción elmondott beszédében élesen bírálta a szövetségi kormány irányvonalát az ukrajnai háború ügyében. Szerinte a kancellár nem képviseli a német társadalom érdekeit,  „állandóan habozik, megfontoltságra, óvatosságra int, miközben folyamatosan beadja a derekát a kormánykoalícióban lévő háborús uszítóknak, és egyik vörös vonalat a másik után lépi át”. A baloldali politikus egy új erős békemozgalom „startlövésére” szólított fel.

A tüntetésen a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) több politikusa is megjelent. Tino Chrupalla pártelnök közölte, hogy ő is aláírta a kiáltványt. A Baloldal vezetősége viszont bírálta a demonstrációt, és a szervezők szemére vetette, hogy nem határolódtak el egyértelműen a szélsőjobbtól.

Olaf Scholz kancellár (Német Szociáldemokrata Párt), Robert Habeck alkancellár (Zöldek) és Christian Lindner pénzügyminiszter (Német Szabaddemokrata Párt) egyaránt világossá tette, hogy nem osztják a szervezők álláspontját. Meg kell érteni, hogy az orosz elnök jelenleg a tárgyalásoknak csak egy formáját fogadja el, nevezetesen az ellenfél feltételek nélküli kapitulációját, illetve saját céljainak érvényesítését – mondta a kancellár.

Újabb fontos települést foglaltak el az oroszok

Az orosz hadsereg elfoglalta a Bakhmuttól északra fekvő Yahidne falut – írja az iz.ru. A lap szerint a falu nagyon közel fekszik Bakhmut északi részéhez; egy a Wagner zsoldoscsoporthoz tartozó katona szerint a városközpont már belátható távolságra van az orosz hadsereg számára.

Korábban az ukrán hadvezetés is elismerte, hogy a térségben a hadihelyzet számukra kritikus.

Oroszország leállította a kőolajszállítást Lengyelországba a Barátság vezetéken

Oroszország az utolsó, érvényes szerződés értelmében leszállított tétellel végleg leállította a kőolajexportot Lengyelországba a Barátság vezetéken – közölte szombaton a PKN Orlen lengyel kőolajipari nagyvállalat.

Az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint a „PKN Orlen nem kap (több) Oroszországból származó kőolajat”.

Daniel Obajtek, a PKN Orlen vezérigazgatója a Twitteren közölte, hogy felkészültek a leállásra.

A nyersolaj mindössze 10 százaléka érkezik Oroszországból, és más forrásokból származó olajjal fogjuk pótolni

– írta.

A PKN Orlen egy éve állította le a tengeri úton érkező orosz kőolaj fogadását.

A lengyel nagyvállalat arról biztosította lengyel vásárlóit, hogy a leállás nem lesz hatással ellátásukra, és az összes szállítás, más beszállítók révén, immár tengeri úton történik.

A tengeri kikötőkkel rendelkező Lengyelország évekkel korábban tért át a különböző forrásokból történő beszerzésekre. Az Északi-tengerről, Nyugat-Afrikából, a Földközi-tenger medencéjéből, a Perzsa-öbölből és a Mexikói-öbölből importál kőolajat tengeri úton. A PKN Orlen tavaly a szaúdi Aramco céggel írt alá stratégiai kőolajszállítási szerződést.

Őrizetbe vették a Wagner csoport egykori parancsnokát

Őrizetbe vették az orosz Wagner zsoldoscsoport egykori parancsnokát, aki a norvég ügyészség szerint megtámadott egy rendőrtisztet, miután egy oslói bár előtt verekedett.

Andrej Medvegyevet, aki január óta Norvégiában él, mióta elmenekült Oroszországból, szerdán a kora reggeli órákban vették őrizetbe, miután verekedett egy bár előtt a norvég fővárosban – írja a The Guardian.

A verekedés pontos körülményeit nem részletezték, de a bírósági dokumentumok szerint az ittas Medvegyev ellenállt a letartóztatásnak, majd megtámadta a rendőröket, miután megérkezett az őrsre.

Tárgyalását április 25-re tűzték ki.

Kárpátaljai gyermekotthonokban járt a háború évfordulóján Herczegh Anita

Kárpátaljai gyermekotthonokat keresett fel az orosz–ukrán háború kitörésének évfordulóján Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége.

Az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány, amelynek Herczegh Anita a fővédnöke, 2015-ös megalakulása óta támogatja a jelenleg nyolcvannál is több árván maradt leányt nevelő nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthont, valamint a ráti, családi típusú Szent Mihály Gyermekotthont. Az alapítvány alapítója, Gui Angéla is elkísérte Herczegh Anitát a látogatásra.

A nagydobronyi gyermekotthon lakói ünnepi műsorral, közös kézműves foglalkozásokkal fogadták Herczegh Anitát, aki az intézmény megtekintése után elmondta, hogy korábban is rendszeresen felkereste a gyermekotthont. Mint fogalmazott, „a háború alatt még inkább fontos, hogy érezzék, fontosak nekünk, nem feledkezünk meg róluk, és segítünk, amikor csak tudunk”.

Szavai szerint „egy gyerek még inkább ki van szolgáltatva ennek a zűrzavaros időnek, nehéz neki értelmezni, hogy mi van körülötte”. Ezért is kellenek az ünnepnapok, „az alkalmak, hogy megmutathassák, milyen ügyesek, milyen szépen tudnak énekelni, táncolni”.

A nagydobronyi gyermekotthon zavartalan működése az anyaországi alapítványok támogatásának köszönhető – húzta alá Katkó Andrea igazgató. Emlékeztetett arra, hogy Herczegh Anita és Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapítója szinte már csapattagként keresi fel folyamatosan a gyerekeket, ami „túlmutat az alapítványi segítségen, hiszen tudnak velünk azonosulni, be tudnak bennünket fogadni”, és – ahogy fogalmazott – „ez a tökéletes szeretet”.

ÁDER János; HERCZEGH Anita
Herczegh Anita, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége (k) játszik a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon különböző korosztályú növendékeivel Kárpátalján 2023. február 25-én
Fotós: Nemes János / Forrás: MTI

Délután az Ungvár közelében fekvő Rát községben található Szent Mihály Gyermekotthont tekintették meg a vendégek, ahol az ott élő négy család 25 gyereket fogadott örökbe. A jelentős magyarországi támogatásoknak köszönhetően komoly fejlesztések valósulnak meg: megújultak a lakóházak, befejeződött a rehabilitációs központ építése és felszerelése.

Herczegh Anita kifejtette, hogy a családi típusú gyermekotthonban lehet igazán átérezni, hogy „egy vérből valók vagyunk”, valamint további támogatást ígért az ott élőknek és a háború elől odamenekült ukrán embereknek egyaránt.

Gui Angéla elmondta: nem volt kérdéses, hogy a háború kitörésének egyéves évfordulóján is ellátogatnak Kárpátaljára, annak ellenére, hogy mindenkiben munkált a félelem. „Az, hogy itt vagyunk, a gyerekeknek egyfajta biztonságérzetet ad” – jelentette ki.

Emmanuel Macron Kínába látogat a béketerv bemutatása után

A francia elnök közölte, hogy április elején Kínába látogat – részben azért, hogy Peking segítségét kérje a háború befejezéséhez.

Az elnök ezt azután közölte, hogy Kína bemutatott egy 12 pontos béketervet, amely tűzszünetet követel Oroszországtól és Ukrajnától.

Pekingnek segítenie kell a Nyugatnak „nyomást gyakorolni Oroszországra, hogy az soha ne használjon vegyi vagy nukleáris fegyvereket” – mondta Macron.

A háború ellen tüntetnek Madridban 2023. február 25-én, egy nappal az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború első évfordulója után
Fotós: Sergio Perez / Forrás: MTI/EPA/EFE

Elpusztult és elhagyatott az ukrán frontváros Bakhmut

Hónapok óta heves harc dúl az ukrán erődítményért, Bakhmutért. Az egykor 80 ezer lakosú városnak ma már csak néhány ezer lakosa van, miután a lövések és rakétacsapások számos épületet leromboltak, és az embereket elűzték otthonaikból.

Az ukrán csapatok még mindig harcolnak a terület védelméért, miután Moszkva az év elején fokozta a város bekerítésére irányuló hadjáratát.

Kína azt fontolgatja, hogy katonai segélyt nyújt Oroszországnak

Az Egyesült Államok értesülései szerint a kínai kormány azt fontolgatja, hogy drónokat és lőszert szállít Oroszországnak. Úgy tűnik, Peking még nem hozott végleges döntést, és nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen fegyverszállításra sor került volna eddig. Oroszország és Kína között azonban tárgyalások folynak a felszerelések árát és nagyságát illetően.

Moszkva többször kért drónokat és lőszert Pekingtől. A kínai vezetés az elmúlt hónapokban aktívan vitatkozott arról, hogy küldjön-e segélyt vagy sem. Amerikai hírszerzési tisztviselők úgy vélik, hogy Kína most a felszerelés biztosítása felé hajlik, annak ellenére, hogy éppen tegnap szólított fel béketárgyalásokra és sürgette az összes felet a civilek elleni támadások beszüntetésére.

Robbanások Mariupolban

Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója egy Telegram-bejegyzésben közölte, hogy tegnap robbanásokat hallottak Jaltában – a körzet délnyugati részén.

Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója egy Telegram-bejegyzésben közölte, robbanásokat hallottak az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Mariupol városában.

A robbanásokról egy orosz katonai csomópont helyszínéről érkezett jelentés – mondta.

Ukrajna az orosz invázió első évfordulója alkalmából bélyeget adott ki

Ukrajna az orosz invázió első évfordulója alkalmából bélyeget adott ki. A bélyegen egy Banksy-festmény reprodukciója látható, amelyen egy fiú egy felnőtt férfit győz le dzsúdóban.

A képet a brit utcai művész egy lerombolt falra festette a Kijevtől északnyugatra fekvő Borodianka városában, ahol az orosz repülőgépek az invázió kezdetén számos épületet rommá romboltak.

A képet az orosz elnök, Vlagyimir Putyin ihlette, akiről köztudott, hogy fekete öves judós. A képen látható fiatal judoka Ukrajnát képviseli, aki éppen leüt egy felnőtt férfit.

Az új bélyeg bal alsó részén a „Tűnj el Putyin” felirat szerepel.

A főváros lakói pénteken tömegesen vásárolták meg az új bélyegeket Kijev főpostáján.

Az orosz tévében már Románia megtámadásáról beszélnek

Andrej Gurulov, orosz parlamenti képviselő ismertette egy orosz tévében, a háború lehetséges alakulásának vízióját – számol be róla a Mandiner.

Megkérdezik, hogy mi következik. Talán kialakul egy konfliktus Moldovában, a románok csatlakoznak. Aztán lecsapunk a románokra. És olyan keményen fogjuk csinálni, ahogy csak el lehet képzelni

– folytatta Gurulov. „A különleges katonai művelet most az Amerikai Egyesült Államokkal való konfrontáció” – mutatott rá.

Oroszország kifogyott a drónkészletből

A brit védelmi minisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint Oroszország kifogyott az iráni gyártású drón készletéből. Jelenleg megpróbálnak utánpótlást szerezni.

A védelmi minisztérium a közösségi médiában azt nyilatkozta, hogy Oroszország valószínűleg úgy tekint a drónokra, mint olyan "hasznos csalikra, amelyek elterelhetik az ukrán légvédelem figyelmét a hatékonyabb orosz cirkálórakétákról".

Lukasenko fehérorosz elnök Kínába látogat

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök február 28-án Kínában tesz látogatást. Lukasenko március 2-ig tartózkodik Kínában "Hszi Csin-ping kínai elnök meghívására". Lukasenko az orosz vezető, Vlagyimir Putyin közeli szövetségese, és támogatója Moszkva ukrajnai inváziójának. Fehéroroszország pénzügyileg és politikailag is függ Oroszországtól.

"Kína kész együttműködni Fehéroroszországgal a kölcsönös politikai bizalom elmélyítése érdekében" - közölte a kínai külügyminiszter.

Eurovíziós jegyeket kapnak az ukránok

Az Eurovíziós Dalfesztiválra szóló 3000 jegyet osztanak ki az Egyesült Királyságban élő, lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukránok között. A versenyre májusban Liverpoolban kerül sor, miután a 2022-es győztes Ukrajna nevében a várost választották a verseny helyszínéül.
A brit kormány 10 millió font támogatást jelentett be annak érdekében, hogy "az esemény valóban bemutassa az ukrán kultúrát" az ország elleni orosz invázió évfordulóján. A pénzből Liverpool városi tanácsát és a BBC ukrán művészekkel és előadókkal való együttműködését támogatják, hogy olyan műsort hozzanak létre, amely "a zenét ünnepli, és egyesíti az embereket a világ minden tájáról".

Az ukrán elnök találkozni szeretne a kínai elnökkel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy találkozni kíván Hszi Csin-ping kínai vezetővel, hogy megvitassák Pekingnek az ukrajnai háború befejezésére vonatkozó javaslatait. Kína terve béketárgyalásokra és a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartására szólít fel. A 12 pontos dokumentum azonban nem mondja ki konkrétan, hogy Oroszországnak ki kell vonnia csapatait Ukrajnából, és elítéli az "egyoldalú szankciók" alkalmazását is, amit Ukrajna nyugati szövetségeseivel szembeni burkolt kritikának tekintenek. Peking még nem reagált a kijei meghívásra.

Eközben Oroszország üdvözölte a kínai békejavaslatokat. "Osztjuk Peking nézeteit" - áll a moszkvai külügyminisztérium közleményében.

A hét elején Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Peking fegyverek és lőszerek szállítását fontolgatja Oroszországnak – ezt az állítást Peking határozottan cáfolta. Pénteken az amerikai média ismét arról számolt be, hogy a kínai kormány drónok és tüzérségi lövedékek küldését fontolgatja Moszkvába.

A kínai javaslatok az ország vezető diplomatája, Vang Ji moszkvai látogatását követték, ahol szerdán találkozott Putyin elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel. A megbeszélések után a kínai állami Hszinhua hírügynökség azt mondta, hogy Peking hajlandó "elmélyíteni a politikai bizalmat" és "erősíteni a stratégiai koordinációt" Moszkvával.

Joe Biden: nem volna racionális, ha Kína tárgyalna

Egyszerűen nem volna racionális, hogy Kína tárgyaljon az Ukrajna és Oroszoroszág között zajló, Kijev számára teljesen igazságtalan háború kimeneteléről - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök az ABC News televíziós csatornának helyi idő szerint péntek este adott interjújában. Biden elmondta: Kína béketervében semmi olyasmit nem látott, ami Oroszországon kívül bárkinek haszonnal járna.

A kínai külügyminisztérium által kiadott béketerv arra ösztönzi a harcban álló feleket, hogy fokozatosan haladjanak a háború deeszkalációja felé.

Ukrajnának jelenleg nem F-16-os vadászgépekre van szüksége, egyelőre ki van zárva, hogy harci repülőgépeket küldjünk Kijevbe - szögezte le az elnök. Hozzátette: "olyan helyzetet kell teremteni Ukrajna számára, amelyben a tavasz és a nyár során előrelépéseket tud tenni".

Kanada négy új Leopard 2 harckocsit ígért

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megerősítette, hogy országa további négy Leopard 2 harckocsit szállít Ukrajnának, valamint egy páncélozott mentőjárművet és 5000 lőszert. Új szankciókat jelentett be oroszországi kötődésű magánszemélyekkel és szervezetekkel szemben. Ez 129 személyt és 63 entitást foglal magában, köztük Oroszország miniszterelnök-helyetteseit és más tisztviselőket.

Az EU jóváhagyta a tizedik orosz szankciócsomagot

Az Európai Unió jóváhagyta a tizedik orosz szankciócsomagot Moszkva ukrajnai inváziójának évfordulóján – közölte a svéd EU-elnökség. "Az EU-tagállamok együtt vezették be a valaha volt legerősebb és legmesszebbmenő szankciókat, hogy segítsenek Ukrajnának megnyerni a háborút" - mondta a svéd EU-elnökség.

A csomag szigorúbb exportkorlátozásokat tartalmaz a kettős felhasználású termékekre vonatkozóan, valamint intézkedéseket a háborút támogató, propagandát terjesztő vagy Oroszország által használt drónokat szállító szervezetek ellen.

Megduplázták az orosz hajók számát a Fekete-tengeren

Ukrajna arra figyelmeztetett, hogy Oroszország újabb csapásokra készülhet, miután megkétszerezte a Fekete-tengeren szolgálatot teljesítő hajók számát.

Az orosz haditengerészet rendszeresen lőtt ki rakétákat fekete-tengeri flottájából Moszkva azon törekvésének részeként, hogy célba vegye a kritikus infrastruktúrát és energiatermelő létesítményeket Ukrajnában.

A Fekete-tengeren a hadihajók flottája megduplázódott a korábbiakhoz képest - ez már nyolc hajó - közölte az ukrán hadsereg. Ez azt jelezheti, hogy rakétatámadás, valamint dróntámadások készülnek. Az egyik hajó egy nyolc Kalibr rakétával felfegyverzett fregatt – áll a közleményben.

Zelenszkij: ennyi ember megölése nem maradhat büntetlenül

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meg van győződve arról, hogy Oroszország katonai és politikai vezetése bíróság elé kerül az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt, és ehhez Hollandia segítségét reméli.

"A legfontosabb az igazságszolgáltatás befejezése" - mondta az elnök, hangsúlyozva, hogy ennyi ember megölése nem maradhat büntetlenül.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 24-én az ukrán-magyar határszakaszon 5003 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6924 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 69 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában