Toborzás

2023.02.13. 13:11

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: szövetségbe hívom a magyar fiatalokat (videó)

Szövetségbe hívom a magyar fiatalokat, legyenek részesei a Magyar Honvédségnek, ennek a bátor, high-tech, a haza védelmének magasztos feladatát végző közösségnek - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a honvédség toborzását támogató kampány nyitórendezvényén, hétfőn a Bálna Budapestben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar fõnöke (középen, b-j) a honvédség toborzását támogató kampány nyitórendezvényén a Bálna Budapestben 2023. február 13-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A honvédelmi miniszter kiemelte: Magyarországnak megfelelő elrettentő erőt felmutatni képes, komoly, tiszteletreméltó hadseregre van szüksége, ehhez jól kiképzett, megfelelően felszerelt, magas morálú, fizikailag fitt, nyelveket beszélő fiatalokra van szüksége.   

Azt ajánlom a magyar fiataloknak, hogy lépjünk szövetségre, és dolgozzunk együtt a jövőben. Csatlakozzanak ahhoz a magyar haderőhöz, amit most építünk

- jelentette ki.   

Szólt arról is, zajlik a honvédség fiatalítása, ami lehetőséget ad a fiatal tisztek, altisztek pozícióba kerülésére.

A miniszter szerint érdemes, fontos és értékes a Magyar Honvédségben szolgálni.   

Úgy fogalmazott: a bátorság a magyarság nemzeti erénye, 

fegyverrel foglaltunk ezer évvel ezelőtt hazát és azzal is védtük meg sok évszázadon keresztül", és nincs ez másként ma sem, amikor a magyar katonák ott vannak a KFOR-misszióban, Boszniában, Irakban és ott voltak Afganisztánban is.

Emlékeztetett arra: folyamatos a haderő fejlesztése, a GDP 2 százalékát fordítják védelmi kiadásokra és ezen belül 20 százalékot az új eszközök beszerzésére. Megjegyezte: a haderőket értékelő egyik nemzetközi szervezet Európa egyik legütőképesebbjének nevezte a magyar haderőt a napokban.   

A miniszter rámutatott arra: az állam méltó, és versenyképes juttatásokat biztosít a katonáknak, egy idén megjelent kormányrendelet pedig lehetővé teszi, hogy aki hosszabb szolgálat után a honvédségen kívül akarja folytatni életét, az megteheti, egy méltó és előnyös juttatáscsomaggal.

Hozzátette: a magyar hagyományok legfontosabb értékei közé tartoznak a katonai erények, katonai értékek, és "ezeknek az őrzői a mai kor modern bajnokai", akik csatlakoznak a hadsereghez.   

Kiemelte: a hadsereg olyan közöség, ahol meg lehet érezni az összetartozás élményét, a haza szolgálatának magasztos dicsőségét.   

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; VARGHA Tamás
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b2) és Vargha Tamás, a minisztérium parlamenti államtitkára (b) a honvédség toborzását támogató kampány nyitórendezvényén a Bálna Budapestben 2023. február 13-én
Fotós: Mónus Márton / Forrás: MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf  szólt arról is, 

a toborzókampány az egész évben tart, hogy minél többen megismerhessék a honvédség által kínált szolgálati formákat és életpálya-lehetőségeket. A fiatalok jelentkezését a megújult iranyasereg.hu oldalon várják. 

"Mi készen állunk, az a kérdés, magyar fiatalok, és ti készen álltok-e?" - tette fel a kérdést a miniszter, utalva a kampány szlogenjére.   

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke arról beszélt, a magyar katonák több mint ezer éve harcolnak, hogy a Kárpát-medencében Magyarországnak ne csak otthona, hanem hazája legyen. Ennél magasztosabb cél és hivatás nem létezik - emelte ki.   

A Honvéd Vezérkar főnöke arról is szólt, reméli, egyre többen csatlakoznak az idén 175 éves Magyar Honvédséghez és töltik meg tartalommal esküjük szövegét.

Ruszin-Szendi Romulusz arról is beszélt, "a legjobb toborzó az elégedett katona". Amellett, hogy szinte csak elégedett katonákkal találkozik, ő is szeret katona lenni, annak ellenére, hogy ez nehéz, embert próbáló feladat, de ott mindenki megtalálhatja a számítását.   

Hangsúlyozta: minden magyar büszke lehet a magyar katonákra, akikre a szomszédos országok és a NATO-szövetségesek is számíthatnak.   

Az altábornagy szólt a haderő újjászervezéséről is. Azt mondta, régóta nem nyúltak hozzá a Magyar Honvédség szervezetéhez, de Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszterrel úgy döntöttek, minél több kiképzett, bevethető, harcoló katonára van szükség, ezért drasztikusan csökkentették a bürokráciát, az adminisztrációt.   

Ruszin-Szendi Romulusz emlékeztetett arra: április 7-én lesz a 175. évfordulója annak, hogy Mászáros Lázárt hadügyminiszterré nevezték ki.   

Ennek apropóján egy kihívást indított el a vezérkari főnök, ebben négyfős csoportoknak kell lefutniuk 175 kilométert április 7-éig. A vezérkari főnök egyben felhívta Szalay-Bobrovniczky Kristófot, csatlakozzon hozzá, és Pálinkás Szilveszterhez, a toborzókampány egyik arcához, valamint Rozs Gergelyhez, aki januárban kezdte meg alapkiképzését, és együtt teljesítsék a távot.   

"Mutassuk meg, hogy nem vagyunk pudingok, nem vagyunk tejszínhabok" - fogalmazott a vezérkari főnök. A honvédelmi miniszter elfogadta a kihívást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában