Hazánk pozíciója változatlan

2023.02.12. 09:18

Orbán Balázs: Magyarország a béke megteremtésében tud partner lenni, másban nem

Támogatást kér az ukrán elnök, Magyarország pozíciója pedig változatlan: támogatjuk Ukrajnát, humanitárius segítséget nyújtunk, az EU-s intézményeken keresztül hozzájárulunk az állam működésének finanszírozásához is – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben a Kossuth rádiónak nyilatkozva.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának helyszínén 2023. február 9-én

Orbán Balázs még a brüsszeli EU-csúcson nyilatkozott a Kossuth rádiónak, kijelentve:

Magyarország fegyvert továbbra sem szállít, hiába kéri ezt az ukrán elnök, a béke megteremtésében tudunk partner lenni, másban nem.

A politikus közölte: Ukrajna uniós integrációját is támogatjuk, de a kisebbségek védelmében – köztük a kárpátaljai magyar kisebbség esetében is – ehhez előrelépést kell elérniük – írja a Magyar Nemzet. 

Migráció

A találkozó másik fontos témája, az illegális bevándorlás kapcsán Orbán Balázs azt mondta, 

hasonló a nyomás a határainkon, mint 2015-ben.

Szerinte az illegális migrációt ellenző államok mostanra többen lettek, és hazánkkal együtt igyekeznek nyomást gyakorolni Brüsszelre. 

Ha valaki illegálisan bejut az unió területére, akkor minimális az esélye, hogy kiutasítják, hiába követ el jogsértést, nem lehet érvényt szerezni a jognak

 – mutatott rá az egyik gondra Orbán Balázs, aki szrint a menekültkérelmeket a határon kívül kell elbírálni.

Versenyképesség

A miniszterelnök politikai igazgatója úgy véli, Európa nehéz helyzetben van, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy a szankciós politika miatt a pozíciója romlik.

A fejlődő országok, akik nem vesznek részt a szankciós politikában erősödnek. Amerika, aki távolabb van, szintén erősödik, legnagyobb részben Európa kárára

 – jelentette ki Orbán Balázs, aki úgy látja, Brüsszelből csak bürokratikus akadályokra számíthatnak a tagállamok, akadozik a források folyósítása. Hozzátette: a Covid-válság kapcsán is ezt láttuk, Magyarország például még mindig nem jutott hozzá a helyreállítási pénzekhez. 

A politikus rámutatott:

Európának nincs szüksége arra, hogy adósságközösséggé váljon, mert annak az lesz a vége, hogy Brüsszelből jelölik majd ki, hogy ki mennyi adót fizessen.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában