Illegális bevándorlás

2023.02.11. 12:00

Megduplázódott a franciaországi hajléktalanok száma

Rengeteg, mintegy 330 ezer hajléktalan van Franciaországban, amihez jelentős mértékben hozzájárult a migránsok jelenléte is.

Hajléktalan férfi alszik egy üzlet előtt Toulouse-ban, 2020. április 3-án

Forrás: AFP

Fotó: Lionel Bonaventure

Az elmúlt tíz évben megduplázódott a franciaországi hajléktalanok száma, ez derül ki a a lakhatásból való kirekesztettséggel foglalkozó Abbé Pierre Alapítvány jelentéséből

A szervezet tanulmányi igazgatója, Manuel Domergue arról számolt be, hogy a 

330 ezer otthontalan közül mintegy 200 ezren tartózkodnak sürgősségi szálláshelyeken, 110 ezer bevándorló van a befogadóközpontokban és mintegy 27 ezer olyan hajléktalan személy van az országban, aki az utcán, a metróban, sátorban vagy egy autóban húzza meg magát

– tudta meg a V4NA.

Az alapítvány becslése szerint a hajléktalanok, sürgősségi szállásokon vagy menedékkérők központjában tartózkodó személyek száma megközelítőleg 130 százalékkal nőtt 2012 óta, az INSEE francia statisztikai hivatal ugyanis ekkor készítette az utolsó jelentését a témával kapcsolatban.

A szervezet az INSEE 2013-as adataiból azt is kiszámolta, hogy összességében 

mintegy 4,15 millió embert sújt a lakhatási szegénység, idetartoznak azok, akik kényszerből másoknál húzzák meg magukat és azok is, akik túl kicsi vagy az alapvető kényelmi eszközöktől mentes helyen élnek, ahol például nincs konyha, mellékhelyiség vagy fűtés.

A jelentésből az is kiderül, hogy még az előzőnél is nagyobb, 12,1 millióra tehető azoknak a száma, akik nem tudják kifizetni a rezsit, és ezért kénytelenek otthonaikban fagyoskodni vagy a lakbér kigazdálkodása okoz nekik gondot.

A Statista.com legfrissebb adatai szerint Franciaország lakossága 68 millió, ami azt jelenti, hogy a 12,1 millió ember, akinek nehézséget okoz a rezsi vagy a lakbér kifizetése, a teljes lakosság csaknem 20 százalékát teszi ki.

A 2022-ben jelentős ütemben felgyorsult infláció különösen az alacsony jövedelmű háztartásokat sújtja, amelyek a francia állam által nyújtott aktív szolidaritási jövedelem (RSA) elnevezésű segélyben részesülnek, valamint a gyermeküket egyedül nevelő szülőkre, akik könnyen mínuszban találhatják magukat a megnövekedett kiadások miatt. 

A kialakult helyzetért az alapítvány a francia kormányt okolja, 2022-ben ugyanis véleményük szerint a francia vezetés semmit nem tett a felsorolt problémák megoldása érdekében. Az infláció hatásainak mérséklésére bevezetett állami intézkedések, mint például az ársapka, nem voltak kellőképp célzott segítségek.

A jelentés arra is rávilágít, hogy a francia lakosságnak nyújtott támogatások és a lakásépítések ösztönzésére biztosított állami segítség drasztikus mértékben lecsökkent, 2021-ben a GDP összegének mindössze 1,5 százalékát tette ki, ilyen alacsony értékre 1991 óta nem volt példa, a lakáscélú beruházások tehát aggasztó mértékű zuhanórepülésben vannak Franciaországban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában