Felmérés

2023.02.13. 11:09

KINCS: a magyarok házasságpártiak

A házasságkötések „reneszánszát éljük”, amit jól bizonyít, hogy utoljára a rendszerváltás előtt kötöttek több házasságot Magyarországon, mint az elmúlt években – olvasható a KINCS közleményében.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shunevych Serhii

A magyarok házasságpártiak, és kiállnak a hagyományos családmodell mellett – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásából, amelynek eredményéről a szervezet hétfőn tájékoztatta az MTI-t.

Azt írták: a házasság hete programsorozat alkalmából január 11. és 20. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült felmérés szerint a magyarok 82 százaléka szerint a házasság egy férfi és egy nő között önkéntes elhatározásból létrejött életközösség.

A válaszadók 97 százaléka úgy gondolja, a jó házasságért nap mint nap tenni kell, a megkérdezettek 83 százalékának az a véleménye, hogy ez sokkal könnyebb, ha a pár hasonló értékrendet vall – tették hozzá.

Csaknem háromnegyedük, 73 százalékuk gondolja úgy, hogy a házasság érzelmi biztonságot nyújt a házastársaknak, tíz megkérdezettből hat szerint a házasságot a gyermek teszi teljessé, és ugyanennyien hisznek abban, hogy a házasság növeli a boldogságérzetet.

A kutatásból kiderül az is, hogy a magyarok szerint a jól működő házasság és párkapcsolat alapját egymás elfogadása, tisztelete, a megfelelő kommunikáció, az együtt töltött „minőségi idő”, a vonzalom, a kompromisszumkészség, a szerelem, a humorérzék, valamint a közös értékrend és a házaspárok közötti munkamegosztás adja – jegyezték meg.

Minden második ember szerint a házasság egy életre szóló szövetség, ezzel a házasságban élők kétharmada értett egyet.

A KINCS kiemelte, az emberek fele szerint jobb, ha a gyermekvállalás előtt összeházasodik a pár, ezzel az idősebbek értettek leginkább egyet.

Kitértek arra: a válaszadók 60 százaléka a párválasztás legfőbb akadályai, illetve a szinglilét lehetséges okai között a valós társas kapcsolatok hiányát, a másikkal szemben támasztott túlzott elvárásokat, a biztos anyagi háttér hiányát és a karrierépítést említette.

Ma már a Magyarországon megszülető gyermekek csaknem háromnegyedének házasok a szülei, egy évtizeddel ezelőtt ugyanez a mutató 50 százalék körül volt – ismertették.

A házasságkötések „reneszánszát éljük”, amit jól bizonyít, hogy utoljára a rendszerváltás előtt kötöttek több házasságot Magyarországon, mint az elmúlt években, hiszen a házasságkötések száma 2019 óta minden évben meghaladja a 64 ezret – olvasható a KINCS közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában