Ünnep

2023.02.17. 22:44

Gulyás Gergely: hagyományaink tiszteletével számos akadályt leküzdhetünk

Hagyományaink tiszteletével számos akadályt leküzdhetünk, egyúttal támogatást nyújthatunk családjainknak a további előrelépés érdekében - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Naruhito japán császár 63. születésnapjának ünneplése alkalmából rendezett péntek esti eseményen.

Gulyás Gergely

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Kovács Péter

 Gulyás Gergely angol nyelvű köszöntőjében felidézte decemberi látogatását a szigetországban, és nagyra értékelte a japán vendégszeretet, melyben része lehetett. "Utam során megbizonyosodtam róla, hogy a nagy földrajzi távolság ellenére Magyarország és Japán számos közös nézetet vall" - mondta. 

A miniszter mindenekelőtt "az országaink iránti mély elköteleződést, a hazafiasságot és a nemzeti büszkeséget" emelte ki mint a legfontosabb közös alapelvet, hozzátéve: 

"a hajlandóság arra, hogy többet érjünk el és a nagyobb jó iránti vágy is szorosan összeköt minket." 

"Ezek az értékek mind mélyre nyúlnak vissza történelmünkben, amelyre mindkét nemzet méltán büszke is" - mondta. 

Gulyás Gergely kiemelte, hogy

 Magyarország és Japán is tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, így elítéli az Ukrajnára mért orosz agressziót, "remélvén, hogy minél hamarabb béke születik". 

A partnerségben álló Magyarország és Japán sikerének kulcsaként a miniszter a jövő orientált gondolkodásmódot emelte ki, de a "hosszan tartó és kiegyensúlyozott partnerség" motorjaként említette meg a befektetés és fejlődés iránti nyitottságot Japán részéről. Gulyás Gergely felidézte, hogy "a vasfüggöny leomlása óta Japán kiemelkedő szerepet játszott Közép-Kelet-Európa gazdasági fejlődésében". 

A miniszter elmondta,

 több mint négymilliárd dollárnyi közvetlen külföldi tőkebefektetéssel 2020-ban Japán volt a hetedik legnagyobb befektető Magyarországon.

 "Ezzel az igencsak jelentőségteljes gazdasági csereprogrammal Japán tanúbizonyságát adta, hogy megéri Magyarországba fektetni, ahol a stabilitás és a kiszámíthatóság alapvető értékek, amelyek a fenntartható gazdasági fejlődés alapjait képzik" - hangoztatta a miniszter. 

A sport iránti szeretet Gulyás Gergely szerint újabb közös kapcsolódási pontot képvisel. 

A miniszter elismerően szólt Japán teljesítményéről a 2021-ben "rendkívül nehéz körülmények között megrendezett" olimpiai játékokkal kapcsolatban, és a sport iránti közös elköteleződés jeleként kiemelte, hogy a két ország "igencsak közeli helyezést ért el az éremtáblán". 

"Mindezek bizonyítják, hogy a két ország optimizmussal tekinthet a jövőbe, hiszen birtokunkban vannak a szükséges tudások és képességek, nyitottak maradunk a tanulásra, és számos akadályt leküzdhetünk hagyományaink tiszteletével" - zárta köszöntőbeszédét Gulyás Gergely. 

Otaka Maszato, Japán magyarországi nagykövete többek között hangsúlyozta, hogy

 Magyarországot és Japánt erős gazdasági kapcsolatok kötik össze: a közvetlen külföldi tőkebefektetések mellett jelenleg több mint 180 japán vállalat működik Magyarországon, ez a szám pedig várhatóan tovább nő majd. 

A kétoldalú együttműködés bizonyítékául a nagykövet 

kiemelte Fudzsimoto Szú japán építészt, aki nemrégiben megkapta a közmédia Év Embere díját a Magyar Zene Háza tervezéséért. 

Az eseményen pohárköszöntőt mondott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, és díszvendégként tiszteletét tette Medgyessy Péter volt miniszterelnök is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában