Ukrán válság

2022.12.31. 08:00

Több mint tíz hónapja dörögnek a fegyverek Ukrajnában (videó)

Az év utolsó napján is folytatódnak a kemény harcok szomszédunkban. Az ukrajnai háború 311. napjának krónikája az Origo és az MTI nyomán.

Ukrán katonák egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Bahmutban 2022. december 31-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: George Ivancsenko

Zelenszkij Ukrajna győzelmét kívánta 2023-ra

Ukrajna győzelmét kívánta 2023-ra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena oldalán mondott újévi üzenetében, amelynek szövegét szombat este tették közzé az ukrán kormány hivatalos Telegram-oldalán.

Zelenszkij üzenetében arról beszélt, hogy nem kíván csodákat, mert ezeket manapság az ukránok saját maguk teremtik. Mint mondta, igaz barátokat sem kíván, mert szerinte a háború úgyis megmutatta, hogy kik minősülnek annak.

"Kívánjunk igaz szeretetet? Ebben az évben olyan erősen éreztük, mint azelőtt még soha. Kívánjunk hitet és reményt? Mindkettő már rég az ukrán fegyveres erőkben van. Kívánjunk az otthon melegét? Az ott van, ahol mi vagyunk szeretteinkkel. Kívánjunk fényt? Ez olyasmi, ami mindannyiunkban van, még akkor is, ha nincs áram"

 – hangsúlyozta az ukrán elnök.

"Boldog új évet! A győzelmünk évét"

 – zárta sorait Zelenszkij, egy fényképet is közzétéve egy gazdagon díszített karácsonyfa előtt.

Katonai létesítményt talált el orosz rakéta Hmelnickijben

Szerhij Hamalij kormányzó közölte, hogy egy katonai létesítményt ért találat Hmelnickijben. A támadás során berendezések, valamint egy benzinkút, nyolc jármű és 13 lakóépület károsodott.

Orosz támaszpontot támadtak az ukránok

Több robbanás is volt a Krím-félszigeten lévő dzsankoji repülőtéren, ami egy katonai légibázis, amelyet jelenleg az orosz erők üzemeltetnek.

Így néz ki Kijev a rakétacsapás után 

A kijevi rakétatámadás következményei, a Protasiv Yar negyedben, közel a városközponthoz - osztotta meg a videót Kirillo Timosenko, Ukrajna elnöki hivatalának helyettes vezetője.

Putyin: a Nyugat hazudott a békéről, és cinikusan Ukrajnát használja Oroszország megtörésére

A Nyugat hazudott a békéről, és cinikusan Ukrajnát és népét használja Oroszország megtörésére - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton újévi beszédében, amelyet elsőként Oroszország távol-keleti felében sugároztak a televíziók.

"A Nyugat hazudott a békéről és agresszióra készült, mára már nyíltan, szégyenkezés nélkül elismeri ezt. Ukrajnát és népét pedig cinikusan Oroszország meggyengítésére, valamint megtörésére használják" 

- mondta Putyin.

"Soha és senkinek nem fogjuk ezt megengedni" 

- húzta alá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati elitek képmutatóan éveken át békés szándékaikról hitegettek mindenkit, ideérve a Donyec-medencében kialakult súlyos konfliktus rendezését illetően is. "Valójában mindenben neonácikat támogattak, akik katonai és nyíltan terrorcselekményeket folytattak a Donyec-medencei köztársaságok békés lakói ellen" - tette hozzá.

Mint mondta, Oroszország ellenfelei 2022-ben igazi szankciós háborút hirdettek ellene az ország teljes összeomlását várva, ez azonban nem következett be - hangsúlyozta. Felidézte, hogy Oroszország a 2014-es krími történések nyomán szankciós környezetben él.

 "Az idén azonban valódi szankciós háborút hirdettek ellenünk. Ennek kitervelői a termelésünk, pénzügyi rendszerünk és a szállítmányozásunk összeomlását várták. Ez nem következett be, mert megbízható, szilárd tartalékot képeztünk"

 - emelte ki az orosz elnök hozzátéve, hogy mindent, amit Oroszország tett és tesz a kiemelt jelentőségű gazdaság terén, az szuverenitása megerősítését szolgálja.

Meggyőződését fejezte ki, hogy együttes erővel Oroszország képes lesz úrrá lenni a nehézségeken és megőrizheti nagyságát és függetlenségét. "Csak előre fogunk haladni és győzni, családjainkért és Oroszországért" - mondta Putyin.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tájékoztatása szerint

 Putyin újévi köszöntőjét a déli katonai körzetben tett látogatása alkalmával tartotta, ahol kitüntette az ukrajnai orosz hadműveletben érdemeket szerzett katonákat és átadta az újonnan alakult katonai egységek zászlajait.

Dmitrij Medvegyev első elnökhelyettes Telegram-csatornáján közzétett újévi beszédében arról szólt, hogy az elkövetkező év sem lesz könnyű. 

"Oroszország ellenségei továbbra is azon lesznek, hogy megtörjék, valamint ráerőltessék saját akaratukat, de kudarcot fognak vallani" 

- hangoztatta.

 Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig arról szólt, hogy Oroszország győzelme elkerülhetetlen Ukrajnában.

Ismét országos légvédelmi riadót hirdettek Ukrajnában, találatok érték Kijevet

Három napon belül ez már a második nagyszabású rakétatámadás ukrajnai célpontok ellen – írja az MTI.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint egy ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek a fővárost megrázó robbanásokban. Mint mondta, a sebesültek egyike egy japán újságíró, akit kórházba kellett szállítani. 

Tűz ég egy orosz rakéta becsapódása nyomán keletkezett kráterben Kijevben 2022. december 31-én 
Fotós: Roman Hricina / Forrás: MTI/AP

A Reuters hírügynökség tudósítói tíz robbanásról számoltak be Kijevben.

A városvezetés szerint a Kijev városközpontjától délre található egyik szálloda és egy lakóépület is találatot kapott.

Olekszij Kuleba, a Kijevi terület katonai kormányzója a Telegram-csatornáján azt írta, hogy "a terrorista állam" több hullámban intézett támadást rakétákkal "boldog új évet kívánva ezzel".

Az ország más nagyvárosaiból is légicsapásokat jelentettek.

Vitalij Kim, a dél-ukrajnai Mikolajiv régió kormányzója ugyancsak a Telegramon arról számolt be, hogy a térségben hatan sebesültek meg. Hozzátette, hogy az orosz erők nemcsak a nélkülözhetetlen infrastruktúrát, hanem számos városban a lakott területeket, szállodákat, garázsokat és az úthálózatot támadják.

Orosz tüzérségi támadásban megrongálódott épület romjai Kijevben 2022. december 31-én. 
Fotós: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője szerint a nyugati fekvésű Hmelnyickij városában ketten sebesültek meg egy dróntámadás következtében. Hozzátette, hogy a déli Zaporizzsja városában pedig lakóépületek rongálódtak meg egy támadás következtében.

 Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a legfrissebb fogolycsere keretében 82 orosz katona szabadulhatott ki ukrán fogságból.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szombati hadijelentést ismertetve arról számolt be, hogy 75 ukrán tüzérségi állást semmisítettek meg rakéta, illetve tüzérségi csapásokkal.

Rakétatalálat ért egy kijevi szállodát – videó

Több rakétatalálat érte ma délután az ukrán fővárost, az egyik lövedék egy belvárosi szállodába csapódott.

Az oroszok szerint elkerülhetetlen a győzelmük

A győzelem "elkerülhetetlen" - mondta az orosz védelmi miniszter újévi üzenetében. "Nehéz katonai-politikai helyzetben találkozunk az új évvel" - mondta Szergej Sojgu a Reuters szerint. "Egy olyan időszakban, amikor vannak, akik megpróbálják eltörölni dicsőséges történelmünket és nagyszerű eredményeinket, lerombolni a fasizmus felett győztesek emlékműveit, piedesztálra emelni a háborús bűnösöket, eltörölni és meggyalázni mindent, ami orosz".

Ukrán katonák egy önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2022. december 24-én 
Fotós: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

Mivel az 1000 kilométeres frontvonalon véres harcok folynak, és Oroszország a háború első hónapjai óta nem szerzett semmilyen területi nyereséget, 

Shojgu azt mondta az orosz katonáknak: "A győzelem, akárcsak az új év, elkerülhetetlen".

Robbanások Kijevben és több ukrajnai régióban

Robbanásokról számoltak be Kijevben, és az ország több régiójában. A közösségi médiában több jelentés is arról számolt be, hogy december 31-én délután Kijev, Herszon, Harkov és Vinnyica területén működött a légvédelem.

Légiriadó Ukrajna nagy részében

Több rakétatámadásra számít ma Ukrajna, erről beszélt Vitalij Kim mikolajivi kormányzó is. Ukrajna mintegy felére légiriadó van érvényben.

Orosz rakétacsapás Csernyihivre

Oroszország Iszkander rakétával csapást mért a csernyihivi területre – jelentette be a régió kormányzója. Vjacseszlav Csaus szerint az oroszok ilyen típusú rakétáját az Ukrajnában rendelkezésre álló légvédelmi rendszerekkel "szinte lehetetlen" követni.

Ukrajnának üzent a brit miniszterelnök

Rishi Sunak brit miniszterelnök az ukrajnai háborúra tett utalást újévi köszöntőjében – írta a The Guardian. A brit kormányfő azt mondta: „2023 lehetőséget ad arra, hogy Nagy-Britannia legjobbjait mutassuk be a világ színpadán. Továbbra is kiállunk ukrán barátaink mellett Putyin brutalitásával szemben, és megvédjük a szabadságot és a demokráciát, bárhol is találjuk azt veszélyben".

Brit információk szerint súlyos csapásra készülnek az oroszok

Nagy-Britannia szerint Oroszország a következő napokban újra támadhatja Ukrajnát, hogy aláássa a morált. Reális esély van arra, hogy az orosz erők az elkövetkező napokban nagy hatótávolságú rakétacsapásokat mérnek Ukrajnára, hogy aláássák az ukrán morált az újévi időszakban - állítja a brit védelmi minisztérium.

Több száz orosz katonát öltek meg tegnap az ukránok

Ukrán adatok szerint az orosz veszteségek december 30-án további 710 fővel nőttek. A Guardian által nem ellenőrzött adatok szerint a február 26-án kezdődött invázió óta közel 106 ezer orosz fegyveres halt meg. Az orosz adatok eltérnek, de független becslések szerint is a Kreml erői súlyos veszteségeket szenvedtek.

Adómentességgel csábítják a frontra az oroszokat

Az orosz hatóságok bejelentették, hogy az Ukrajnában állomásozó katonák és állami alkalmazottak mentesülnek a jövedelemadó alól, ezzel is ösztönözve az ottani katonai művelet támogatását.

Az AFP jelentése szerint az új intézkedés mindazokra vonatkozik, akik azon a négy ukrajnai területen harcolnak, amelyeket Oroszország sajátjának nyilvánított, bár nem ellenőrzi őket teljes mértékben: Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja.

Orosz és ukrán hadmozdulatok

Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni Bakhmut és Avdivka közelében, amelyek az ország keleti részén fekvő Donyecki terület egészének elfoglalására irányuló, lassan haladó hadjáratuk fókuszpontjai.

A Reuters jelentése szerint az ukrán fegyveres erők vezérkara pénteken azt közölte, hogy az orosz erők több várost és falut lőttek, köztük Bakhmutot, a tőle délre fekvő Kudrjumivkát, a közeli Szoledart, valamint a Bakhmuttól nyugatra fekvő Kosztyantyinivka várost is.

A vezérkar szerint az orosz erők lőtték Avdivkát, a közeli Marjinka és Nyevelszke városát is. Az orosz erők a Donyecki területen nyugatabbra fekvő településeket, köztük Vuhledar városát is lőtték - áll a közleményében.

Putyin engedélyezte a barátságtalan országoknak a gázadósság külföldi devizában kifizetését

Az orosz földgázszállítók külföldi devizában is elszámolhatnak a barátságtalan országok gázvásárlóival a szállításból eredő adósságuk rendezésekor, ha a vásárlók maguk fizetik vissza a tartozást - az erről szóló  orosz elnöki rendelet-módosítást péntek este tették közzé az orosz hivatalos jogi információk portálján – közölte az MTI.

Az elszámolások a szerződésben meghatározott külföldi pénznemben teljesíthetők valamelyik, az orosz szállító kérelme alapján egy felhatalmazott bank által nyitott speciális számlán. A gázszállításokkal kapcsolatos tartozás azt követően minősül majd visszafizetettnek, hogy a külföldi vevő pénzeszközeit a számlán jóváírták.

Ugyanakkor "a külföldi vevőnek a földgázszállítási szerződés szerinti tartozás visszafizetése szolgál alapul az orosz szállító földgázszállításainak folytatásához, ha a külföldi vásárló nem tartja be a rendeletben meghatározott eljárást" - áll a Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt dokumentumban.

PUTYIN, Vlagyimir
Üzemanyagszállító tartálykocsik a Gazprom orosz gázipari cég olajipari leányvállalatának, a Gazpromneft MNZP-nek a moszkvai olajfinomítójánál 2022. december 30-án 
Fotós: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Az Oroszországgal szemben barátságtalan országok vásárlói április 1-je óta csak rubelben fizethetnek az orosz gázért. A szerződések pénznem ügyében azonban a TASZSZ szerint Moszkva kompromisszumot kötött partnereivel: a vásárlóknak külföldi devizában (jellemzően dollárban vagy euróban) kell utalniuk a Gazprombanknak, amely a tőzsdén rubelt vásárol, ezt az importőrök speciális számláira utalja át, ahonnan a kifizetés történik. Mindemellett Oroszország továbbra is a korábban megkötött szerződésekben rögzített mennyiségben és áron szállít gázt.

Az Európai Bizottság kezdetben azon az állásponton volt, hogy a rendszer megsérti a szankciókat, majd - ahogy a Bloomberg írta - új szabályozást terjesztett elő, amelynek értelmében az európai importőrök továbbra is fizethetnek az orosz gázért anélkül, hogy megsértenék a Moszkvával szemben bevezetett szankciókat, és nyithatnak bankszámlát a szerződésben meghatározott pénznemben történő fizetésekhez.

Putyin elnök március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országoktól - köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától - Oroszország rubelben fogadja el a földgáz árát. Az elnök már akkor utalt rá, hogy a rubelért forgalmazott orosz exportcikkek listája bővülni fog.

Putyin azzal indokolta a rubelre való átállás szükségességét, hogy egyes államok "fegyverként" használják fizetőeszközüket, ezért Oroszország számára nincs értelme azt használni az elszámolásban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nyugati vállalatok nem voltak hajlandók teljesíteni az orosz ügyfelekkel kötött szerződésekből eredő kötelezettségeiket, az orosz jegybank dollárban és euróban tartott vagyonát pedig a szankciók részeként befagyasztották.
 Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes júniusban a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon közölte: a Gazprom európai ügyfeleinek többsége áttért arra, hogy a gázért rubelben fizessen.

Ez az orosz milliárdos vesztette a legtöbbet a háború miatt

A leggazdagabb orosz oligarchák idén csaknem 95 milliárd dollárt veszítettek a nyugati országok által az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciók miatt - naponta 330 millió dollárt, amióta a Kreml megkezdte az inváziót – írta a The Guardian. 

Abramovics, Roman
Roman Abramovics orosz milliárdos érkezik az ellene indított per tárgyalására a fribourgi kerületi bíróságra 2018. május 2-án
Fotós: ANTHONY ANEX / Forrás: MTI/EPA

Roman Abramovics, a Chelsea FC korábbi tulajdonosa volt a legnagyobb vesztes, vagyona 57%-kal, 7,8 milliárd dollárra csökkent idén 

– írta a lap.

Ukrajna erősíti a légvédelmét

Az ukrán erők tartják állásaikat az orosz csapatokkal szemben a keleti Donbász régióban, és egyes területeken kisebb előretöréseket hajtanak végre - közölte Volodimir Zelenszkij. 

Az ukrán elnök esti videóbeszédében hozzátette, hogy

Kijev megerősítette légvédelmét és az új évben tovább erősíti azt. 

(The Guardian)

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 30-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6954 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5659 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 275 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
Az ukrajnai háború elől 2022. december 30-án 70 ember, köztük 46 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Ukrán rajtaütés Luhanszkban

Az ukrán hadsereg összehangolt műveletben felszabadított egy falut Luhanszk megyében - írta a Kyiv Independent.

A művelet során számos orosz katonát ejtettek fogságba – írta a portál.

Ukrajna szerint az oroszok hamarosan lezárják a határokat

Oroszország újabb mozgósítási hullámra készül, és egy héten belül le akarja zárni a határokat – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Kyiv Independentnek.

"Biztosan tudom, hogy körülbelül egy hetük van hátra, mielőtt még bármilyen választásuk lenne. Január elején az orosz hatóságok

lezárják a határokat, kihirdetik a hadiállapotot és újabb mozósítási hullámot indítanak. 

Fehéroroszországban is lezárják a határokat" – mondta Reznyikov.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában