Izrael

2022.12.29. 13:10

Bemutatta új kormányát Benjamin Netanjahu

Felesküdött Izraelben Benjamin Netanjahu hatodik, az ország történetének 37., eddigi legjobboldalibb és legvallásosabb kormánya - jelentette a helyi média csütörtökön. A kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahu csütörtökön az izraeli parlamentben (kneszet) ismertette programját, és bemutatta a kabinet tagjait, miközben az épület közelében tömegek tüntettek a nap folyamán felesküdő új koalíciós kormány ellen.

MTI

Benjámin Netanjahu

Forrás: MTI/EPA/AFP

Fotó: Emmanuel Dunand

Az izraeli parlamentben, a kneszetben a 120 képviselőből 63 szavazott bizalmat az új kormánynak, 54 ellenében. A kormánykoalíció a jobboldali Likud párt, a szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionisták nevű telepespárt, az ultranacionalista Zsidó Erő (Ocma Jehudit) párt, valamint az európai eredetű ultraortodox askenázik Egyesült Tórapártjából és a keleti ultraortodoxok Sasz pártjából áll.

 

Netanjahu felvázolta hatodik kormányának három legfőbb irányelvét: Irán nukleáris programjának leállítását, az ország infrastruktúrájának fejlesztését a periférikus területek jobb bekapcsolásával, valamint a belbiztonság és a kormányzás megerősítését. A kormányprogram bemutatását a parlamenten kívül a tüntetők dobolása, trombitálása, megafonos bekiabálása kísérte.

 

NETANJAHU, Benjámin; HERCOG, Jichák
Csoportkép az új izraeli kormány tagjairól az eskütételi ünnepség után Jeruzsálemben 2022. december 29-én Az első sorban Jichák Hercog izraeli államfő (j) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök 
Fotós: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

A több mint harminc miniszter végső névsorát csak az utolsó pillanatban tették közzé. A fontosabb tárcák közül a Likud párt politikusai közül Joáv Galant lett a védelmi, Joáv Kis az oktatási, Jarív Levin az igazságügyi, Nir Barkat a gazdasági, Chajim Katz a turisztikai, Idit Szilman a környezetvédelmi és Slomó Karai a hírközlési miniszter.

Csak csütörtök délre lett világos, hogy Eli Kohen és Jiszrael Katz – ugyancsak a Likud pártból – felváltva lesznek külügy-, illetve energiaügyi miniszterek, s Kohen kezdi az első két évet a külügyi tárcánál.

A bel- és egészségügyi minisztériumot a keleti vallásosok Sasz pártjának vezetője, Arije Deri kapta, aki a második két évben a pénzügyek felett fog rendelkezni.

Az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártja két tárcát kapott.

A pénzügyminiszter, egyúttal a ciszjordániai ügyek minisztere a védelmi minisztériumban Becalel Szmotrics, a Vallásos Cionizmus nevű jobboldali telepespárt jelöltje lesz. A párt még további két tárcát kapott.

A jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű párt vezetője, Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter lesz. Ez a párt is még két tárcát irányíthat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában