Ukrán válság

2022.12.23. 06:03

Feljelentették Putyint a háború szó használata miatt

Közvetítésünk a háború 303. napjáról.

Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatót tart a moszkvai Kremlben 2022. december 22-én

Forrás: Sputnik/AFP

Fotó: Szergej Gunejev

A Kremlnek nincs tudomása új ukrán béketervről

A Kremlnek nincs tudomása arról, hogy Ukrajna béketervet készítene elő, Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a rendezésről szóló kijelentései pedig nem veszik tekintetbe a realitásokat – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Peszkov a The Wall Street Journal amerikai napilapnak arra az amerikai és európai forrásokra hivatkozó, csütörtökön közölt értesülésére reagált, amely szerint az ukrán vezetés februárig kidolgoz egy tízpontos tervet a konfliktus békés rendezésére. Zelenszkij a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott találkozója után a kongresszus két háza előtt azt mondta, hogy a Fehér Ház támogatja az ukrán elképzeléseket, és azt, hogy globális békecsúcsot tartsanak a megvitatásukra.

„Nem, erről nincs tudomásunk” – válaszolta Peszkov arra a kérdésre, hogy a Kremlben hallottak-e arról, hogy Ukrajna béketervet készít elő.

„Hallottuk Zelenszkij elnök nyilatkozatait különböző lépésekről, egy béketervről. De mindaz, amit Zelenszkij elnök eddig mondott, a mostanra kialakult realitásokat figyelmen kívül hagyva hangzott el”

– tette hozzá.

Orosz tüzérségi támadásban megsérült iskolaépület előtt rendőrök a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kramatorszkban 2022. december 22-én
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve közölte, hogy Donyeck irányában az orosz csapatok csatarepülőgépek és tüzérségi csapások támogatásával folytatták offenzívájukat.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők harci cselekmények következtében a Harkiv megyei Kupjanszk irányában több mint harminc katonát, két gyalogsági harcjárművet és négy járművet, Liman irányában mintegy negyven katonát és „zsoldost” – köztük két diverzánscsoport tagjait –, három páncélozott harcjárművet és két kisteherautót, Artemivszk (Bahmut) környékén több mint nyolcvan katonát és „zsoldost”, két harckocsit, öt páncélozott harcjárművet és hat egyéb járművet, a donyecki régió déli részén pedig mintegy 45 katonát, négy páncélozott harcjárművet és három kisteherautót veszített.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők 62 tüzelőállásban lévő ukrán tüzérségi egységre, valamint 87 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között két tüzérségi lőszerraktárt, egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es ellentűzradart, Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarállomását, két amerikai gyártmányú M777-es tarackot és két Grad sorozatvetőt.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet és egy Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig tíz drónt és két amerikai gyártmányú HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 351 repülőgépet, 189 helikoptert, 2704 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7207 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 936 sorozatvetőt, 3702 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7722 speciális katonai járművet veszített. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az Oroszország által elcsatolt területek több területéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán tüzérségi csapásokat. A melitopoli városi park bejáratánál gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel, két ember megsebesült.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pénteken bejelentette, hogy

a Permi területen, a Zsidó Autonóm Területen és Rosztov megyében az Ukrán Biztonsági Szolgálat öt ügynökét vette őrizetbe, egy ellen pedig kötözést adott ki. A rosztovi régióban elfogott orosz és ukrán kettős állampolgárságú Vlagyiszlav Ponomarjovot azzal vádolták meg, hogy amerikai HIMARS rakétavetőkkel végrehajtani tervezett csapásokhoz gyűjtött adatokat orosz katonai egységek ellen. Az érintettek ellen hazaárulás és kémkedés címén indult eljárás.

Mind Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, mind Jevgenyij Prigozsin üzletember, akit a Wagner zsoldoscsoport alapítójaként emlegetnek, valótlannak nevezte pénteken azokat a Washingtonban elhangzott állításokat, amelyek szerint a magánhadsereg észak-koreai tüzérségi fegyvereket kapott.

A vilniusi parlament jóváhagyta litván katonák részvételét az ukránok EU- és NATO-tagállamokban történő kiképzésében

Jóváhagyta a vilniusi parlament litván katonai kiképzők részvételét az Európai Unió és a NATO más tagállamaiban az ukrán katonák részére szervezett kiképzésben – jelentette a balti országok hírügynöksége, a BNS pénteken.

A döntést a képviselők egyhangúlag támogatták.

„A győzedelmes befejezésig támogatni fogjuk Ukrajnát, és a jövőben is folytatni fogjuk katonáinak a kiképzését” – mondta a parlament ülésén Arvydas Anusauskas védelmi miniszter.

Az EU ukrán katonák számára szervezett programjába Vilnius negyven kiképzőt, a Nagy-Britanniában tartott hasonló NATO-tanfolyamra pedig huszonöt szakembert delegál.

Idén Litvániában tizennyolc különböző kiképző programban összesen mintegy ötszáz ukrán katona vett részt.

Decemberben fejeződik be a vegyi és biológiai fegyverekkel, sugárszennyezéssel, valamint a pilóta nélküli repülő szerkezetekkel, illetve hírszerzéssel foglalkozó oktatás.

A BNS jelentése szerint véget ért a litvániai Ruklában egy kéthetes tanfolyam, amelyen tarackok motorjának és lövegtalpának karbantartására képeztek ki ukrán harcosokat.

2023-ban a tervek szerint az idei tanfolyamokon résztvevők kétszeresét, ezeregyszáz embert képeznek ki a balti országban.

Egy óra alatt öt települést is megtámadtak az ukránok

Az ukrán katonák pénteken egy óra alatt megtámadták Jaszinovataját, Mayorskot, Makijvkát, Gorlovkát és Golmovszkijt a Donyecki Népköztársaságban, összesen 25, 152 és 155 milliméteres lövedéket lőtt ki – közölte a DPR képviseleti irodája a Problémaügyi Ellenőrzési és Koordinációs Közös Központban.

Ukrán katonák páncélozott harcjárművel a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut környékén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2022. december 22-én
Forrás: MTI/AP/Libkos

Az orosz légvédelmi rendszerek tíz drónt és két HIMARS rakétát hatástalanítottak

Az orosz légvédelmi rendszerek az elmúlt nap folyamán 10 ukrán drónt, valamint két HIMARS MLRS rakétát hatástalanított – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata .

„Egy nap alatt a légvédelmi rendszerek tíz pilóta nélküli légijárművet lőttek le Makeevka , Novovodyanoye, Luhanszki Népköztársaság Kremennaja, Olginka, Volodino, Kuteynikovo, Donyecki Népköztársaság Jasinovataja, Malinovka, Mali Scserbaki és a zaporozsjei régió légterében”

– áll a jelentésben.

Ezen kívül két HIMARS MLRS rakétát is le lőttek.

Kijevben 50 százalékos az áramhiány

Ukrajna kijevi régiójában mintegy 50% az áramhiány – mondta Oleksiy Kuleba, a kijevi regionális katonai vezető.

„A kijevi régió megrongálódott energiahálózatainak helyreállítási munkái megszakítás nélkül, éjjel-nappal folytatódnak. A régió villamosenergia-hiánya körülbelül 50%”

– írta Kuleba a Telegram csatornáján.

Több helyen négy óránként négy órára lekapcsolják az áramot.

Zelenszkij visszatért Kijevbe

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyesült államokbeli látogatása után visszatért Kijevbe, és péntek reggel már újra íróasztala mögül jelentkezett a megszokott videóüzenetével.

„A győzelemért munkálkodunk!”

– mondta mosolyogva a 44 éves államfő, jó napot és jó egészséget kívánva mindenkinek.

Zelenszkij szerdán az Egyesült Államokban járt, ahol Joe Biden amerikai elnökkel tárgyalt, és beszédet mondott a kongresszusban. Biden 1,85 milliárd dollár értékben újabb katonai segélyt ígért Ukrajnának, amelynek egy Patriot típusú, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer is része.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. december 21-én
Fotós: Michael Reynolds / Forrás: MTI/EPA

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint pénteken Donyeck város déli peremén rálőttek az RT Arabic televízió forgatócsoportjára. Az incidensről az RT orosz televízió számolt be Telegram-csatornáján. A forgatócsoportnak sikerült épségben elhagynia a járművet, néhány járókelő megsebesült.

A dél-ukrajnai Melitopol központjában pokolgép robbant egy gépkocsiban – közölte pénteken a TASZSZ-szal Vlagyimir Rogov, a „Mi Oroszországgal vagyunk” mozgalom elnöke. A detonációnak nem volt halálos áldozata, két ember megsebesült.

Az ukrán kormány pénteken bírálta, hogy a dél-ukrajnai Mariupolt uraló orosz hatóságok lebontják a drámai színház romjait, amely több száz oda menekülő polgári személlyel márciusban tüzérségi támadás célpontja volt.

„A mariupoli drámai színház megszűnt létezni. Az orosz megszálló erők eltüntetik a bűntetteik nyomát, és nem törődnek azzal, hogy kulturális örökségről van-e szó, vagy sem”

– írta Telegram-csatornáján az ukrán kulturális miniszter.

„Az épület a konfliktus és a kultúra elleni háborúk jelképévé vált”

– fogalmazott Olekszandr Tkacsenko, aki az elkövetők felelősségre vonását követelte. A bejegyzéshez a miniszter egy videót is csatolt, amelyen egy buldózer egy törmelékek között álló falat rombol le.

Műholdfelvételeken a sötétbe borult Ukrajna

A Sky News műholdfelvételeket tett közzé a szinte teljesen áram nélkül maradt Ukrajnáról, összehasonlítva a 2022. januári és a novemberi állapotokat.

A NASA Suomi és NOAA-20 műholdjai minden hajnalban átrepül Ukrajna felett. A Sky Newsnak megküldött nagy felbontású képeiken jól látható, hogy az orosz csapások következtében november végére szinte teljesen leállt az ukrán villamosenergiaellátó-rendszer.

Az országban nemrég rendkívüli áramkorlátozásokat vezettek be.

Washingtoni orosz nagykövet: nagy a kockázata a két nagyhatalom közötti összecsapásnak

Nagy a kockázata a két nagyhatalom közötti közvetlen összecsapásnak – jelentette ki a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete.

A misszióvezető a pénteken megjelent interjúban azt hangoztatta, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása azt bizonyítja, hogy ma már senki sem titkolja: a Fehér Ház politikájának valódi célja Oroszországgal szemben ukrán területen folytatott proxyháború. Ezt pénzzel, fegyverrel és hírszerzési adatokkal támogatja annak érdekében, hogy stratégiai vereséget mérjen Moszkvára.

Nehezményezte, hogy az amerikai támogatás, amely évekkel ezelőtt kézi lőfegyverek és könnyűfegyverek eseti szállításával kezdődött, mára eljutott a Patriot légvédelmi rendszerek biztosításáig. Rámutatott, hogy a Patriotok, amelyek kezelő személyzete sajtóértesülések szerint amerikai lesz, az orosz hadsereg legitim célpontjává válnak.

„És ha amerikaiak halnak meg? Amennyiben a személyzethez fognak tartozni? Mi lesz a reakció itt, Washingtonban? Ez nem bizonyíték arra, hogy a (washingtoni) kormányzat közvetlenül részt vesz a jelenlegi konfliktusban?”

– vetette fel a szónoki kérdést a nagykövet.

„Zelenszkij itteni látogatása, washingtoni tárgyalásai azt mutatták, hogy sem a (washingtoni) kormányzat, sem Kijev nem áll készen a békére. A hangsúly a háborún van, az egyszerű katonák halálán, azon, hogy az ukrán rendszert továbbra is az Egyesült Államok igényeihez kössék”

– hangsúlyozta Antonov.

„Diplomatáink az Egyesült Államokban minden lehetőséget megragadnak, hogy elmagyarázzák Oroszország álláspontját. Hangsúlyozzuk, hogy a két nagyhatalom közötti összecsapás kockázata nagy. Továbbra is arra fogunk törekedni, hogy az országunk biztonságával kapcsolatos aggodalmainkat ne hagyják figyelmen kívül, hanem meghallgassák őket és együtt dolgozunk ezek megoldásán”

– mondta a misszióvezető.

Egy katona megy az összegyűjtött orosz rakéták maradványai között a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. december 22-én
Fotós: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

Az orosz nagykövet Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter és nemzetbiztonsági tanácsadó rendezési javaslatával kapcsolatban az Oroszországgal való tárgyalás készségét emelte ki pozitívumként. Antonov egyébként „színházi showként” jellemezte az „elemében lévő” Zelenszkij vizitjét. A diplomata szerint az ukrán államfő azt demonstrálta, hogy kész országa érdekeit az amerikaiakénak alárendelni, Washington pedig cserébe további segítséget ígért neki a Moszkva elleni harcban.

A zaporizzsjai atomerőműnél csendesedik a háború

Az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű környékén majdnem teljesen megszűntek a harcok – közölte a régióba telepített orosz tisztviselő.

Jevgenyij Balickij az orosz állami televízióban pénteken azt mondta, hogy az orosz csapatok nem fogják elhagyni az atomerőművet, és az soha nem fog visszakerülni ukrán ellenőrzés alá.

Az erőmű a frontvonalhoz közel helyezkedik el, ezért az elmúlt hónapokban többször is tűz alá vették.

A világ országai sugárkatasztrófától tartanak, Oroszország és Ukrajna pedig egyaránt egymást okolja a támadásokért.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) biztonsági zóna létrehozását javasolja az erőmű körül, és tárgyalásokat folytat orosz tisztviselőkkel.

Kifosztottak egy konyakgyárat a megszállók

Az orosz megszállók kifosztották a NovaKakhovka városában található szüreti konyakok házát.

Leszereltek és elvittek két új konyakpalackozó sort, kifosztották az alkoholboltot és magukkal vitték az összes készterméket, amely a raktárban volt – közölte Oleksandr Kovalenko polgármester.

Irán még több fegyvert küldene

A Mossad vezetője, David Barnea arra figyelmeztet, hogy Irán azon dolgozik, hogy előkészítse még több fejlett fegyver szállítását Oroszországba – írta a Times of Israel.

Öt halott és tizennégy sebesült az orosz bombázások miatt

A Donyeck, Herszon, Harkiv, Dnyipropetrovszk, Szumi, Zaporizzsja és a Luhanszki területeket ért orosz csapásokban a helyi hatóságok szerint öt ember meghalt, további 14 pedig megsebesült.

Ukrán katona kutyát simogat pihenés közben egy házban, a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut környékén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2022. december 22-én
Forrás: MTI/AP/Libkos

Egy orosz ellenzéki képviselő feljelentette Putyint a háború szó használata miatt

Egy szentpétervári ellenzéki politikus feljelentette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, amiért egy csütörtöki sajtóértekezleten háborúnak nevezte az ukrajnai „különleges hadműveletet”.

Nyikita Juferev az államügyészséghez fordult azzal a panasszal, hogy Putyin megsértette azt a jogszabályt, amely szerint az orosz hadseregre vonatkozó „hamis hírek” terjesztéséért büntetés jár.

„Vlagyimir Putyin háborúnak nevezte a háborút. De nem jelentették be a különleges hadművelet beszüntetését, és nem hirdettek háborút. Ezért a szóért már néhány ezer embert elítéltek” – írta a politikus a Twitteren a Fokusz orosz internetes portál szerint.

Az orosz elnök az ukrajnai orosz katonai beavatkozás február 24-i kezdete óta először használta a háború szót a „különleges hadművelet” helyett.

Juferev több más szentpétervári képviselővel együtt az Állami Dumához intézett felhívásban, szeptemberben Putyin eltávolítását követelte tisztségéből az ukrajnai beavatkozás miatt. Előtte levelet írt az orosz elnöknek azzal a kéréssel, hogy vessen véget az ukrajnai háborúnak.

Az ukrán erők orosz célpontokat lőttek

December 22-én az ukrán hadsereg rakétákkal és tüzérségi lövegekkel három orosz parancsnoki pontot, nyolc orosz személyzeti célpontot és három lőszerraktárt talált el – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Eközben az orosz erők hat rakéta – és hat légicsapást hajtottak végre, valamint több mint 70 alkalommal lőtték az ukrán állásokat rakétavetőkkel ugyanebben a jelentési időszakban.

Az USA képezheti ki az ukrán haderőt

A Pentagon fontolgatja, hogy az Ukrajnai fegyveres erőket kiképzi a Patriot rakétavédelmi rendszer működtetésére egy amerikai katonai bázison.

Oroszország újabb szankciókat tervez

Oroszország azt tervezi, hogy megtiltja a kőolaj és kőolajtermékek szállítását olyan országoknak, amelyek szerződésekben megkövetelik a bevezetett árplafon betartását. Ezt Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes jelentette be.

Igor Girkin: Ha így folytatjuk, veszíteni fogunk

A háborús bűnökkel vádolt Igor Girkin azt mondta: „Ha a tábornokaink továbbra is úgy harcolnak, mint az elmúlt tíz hónapban, minden esély megvan arra, hogy elveszítsük ezt a háborút”.

Azt az ígéretet tette Vlagyimir Szolovjovnak, hogy mindent megtesz, hogy ne tudjon elmenekülni, ha Oroszország elveszíti a háborút.

Oroszország betekintést nyújt katonai terveibe

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma elemzést adott ki, amelyben felvázolják az orosz fegyveres erők bővítésére vonatkozó terveket.

Oroszország mintegy 30%-kal, 1,5 millió főre bővítené a hadseregét, bár a brit védelmi minisztérium szerint, nem világos, hogy mikorra érnék el ezt a létszámot.

A bővítés válasz a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásából eredő állítólagos fenyegetésre hivatkozva.

Szankciós javaslat készül orosz oligarchák és háborús bűnösök ellen

Az Egyesült Államok készen áll olyan törvényjavaslatok elfogadására, amelyek több eszközt biztosítanak a kormánynak az orosz oligarchák és az állítólagos háborús bűnösök felkutatására.

Az egyik javaslat lehetővé teszi az Igazságügyi Minisztérium számára, hogy háborús bűnökért vádat emeljen, míg a másik engedélyezné az oroszoktól lefoglalt vagyontárgyak Ukrajnába juttatását. Mindkét törvényjavaslat Joe Biden elnökhöz kerül aláírásra.

Több mint 10 000 új sírt találtak Mariupolban és környékén

Az Associated Press szerint több mint 10 000 új sírt tártak fel a dél-ukrajnai Mariupolban és környékén. A hírügynökség a felfedezést azután tette, hogy elemezték a drón- és videofelvételeket az orosz megszállás idején a városban.

Az AP szerint minden sírban több holttest is lehet, hozzátéve, hogy a város halálos áldozatainak száma meghaladhatja a száműzött városi tisztviselők által jelzett 25 ezret.

Németországban letartóztattak egy orosz kémet

Berlinben hazaárulás gyanúja miatt letartóztatták Németország külföldi hírszerző szolgálatának egyik alkalmazottját, aki állítólag államtitkokat osztott meg Oroszországgal.

A rendőrök a férfi lakásán és munkahelyén, valamint egy másik személy lakásán és munkahelyén is razziát tartottak. Bruno Kahl, a biztonsági szolgálat vezetője azt mondta, hogy az év elején indítottak vizsgálatot a Carsten L-ként említett férfi ellen, amikor tudomást szereztek az árulás lehetőségéről.

Néhány nappal korábban Ausztria bejelentette, hogy azonosított egy 39 éves görög állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy Oroszország javára kémkedett.

Elhagyja Oroszországot a Kellogg

A Kellogg Company bejelentette, hogy megválik oroszországi üzletágától. Az amerikai gabonagyártó orosz érdekeltségeit a helyi Chernogolovka cégnek adja át. Az év elején a leginkább gabonapelyheiről ismert cég leállította az összes oroszországi importját, befékezte a beruházásokat, valamint visszalépett a reklámszerződésektől. A Kellogg szerint az oroszországi üzletág a nettó árbevételének kevesebb mint 1%-át teszi ki.

Elemzők: az oroszoknak nem áll szándékukban ténylegesen nukleáris fegyvert használni

Annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter is utalt a fokozott nukleáris készültségre, a Háborúkutató Intézet (ISW) elemzői szerint rendkívül valószínűtlen, hogy az oroszok ténylegesen megnövekedett hajlandóságát jelezzék az atomfegyverek használatára.

A Kreml rendszeresen használ nukleáris retorikát, hogy erőt sugározzon a szélsőjobboldali orosz közösségbe, amely azzal vádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy nem tesz kellően agresszív lépéseket az ukrajnai háború támogatására, és nem követeli a tárgyalások folytatását orosz feltételekkel, utalva a nukleáris eszkaláció lehetőségére – véli az amerikai központú agytröszt.

Oroszország és Kína közös haditengerészeti gyakorlatot tart

Orosz részről egy rakétacirkáló, egy romboló és az orosz csendes-óceáni flotta két korvettje vesz részt a Kelet-kínai tengeren megkezdődött orosz–kínai közös haditengerészeti gyakorlaton. Kína két rombolót, egy dízel-tengeralattjárót és több más hajót küldött a gyakorlatra, amely egy hétig tart.

„A gyakorlatok fő célja az Orosz Föderáció és a Kínai Népköztársaság közötti haditengerészeti együttműködés megerősítése, valamint a béke és a stabilitás fenntartása az ázsiai-csendes-óceáni térségben” – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A Moszkva és Peking közötti katonai kapcsolatok erősödtek, mióta Vlagyimir Putyin februárban megtámadta Ukrajnát. Kína „korlátlan” barátságot hirdetett Oroszországgal, határozottan megtagadta Moszkva cselekedeteinek kritizálását, és az Egyesült Államokat és a NATO-t okolta a Kreml provokálásáért. Moszkva cserébe erőteljesen támogatta Pekinget az Egyesült Államokkal szemben a Tajvannal kapcsolatos feszültségek közepette.

Egy ember meghalt, ketten megsebesültek

Egy ember meghalt, két ember pedig megsebesült, miután az orosz erők 15 lövedéket lőttek ki az ukrán Chasiv Yar városra – közölte a Donyecki Regionális Katonai Igazgatóság vezetője. Pavlo Kirilenko a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében azt mondta, hogy az ország keleti részén, Donyeck Bahmut régiójában található területet „polgári lakosság elleni célzott csapások” érték. A közeli Kramatorszk környékén oroszok lőttek egy iskolát, de ottt nincsek áldozatok.

Videó az ukrán újoncok brit kiképzéséről

A védelmi minisztérium megosztott egy videót, amelyen az ukrán újoncok a brit hadsereggel készülnek. A tárca szerint az újoncok taktikai kiképzésen vesznek részt, és a hóban élő tűzzel verik vissza az ellenség előrenyomulását. 

Zaporizzsjáról tárgyalt Moszkvában a NAÜ vezetője

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetének vezetője Moszkvában találkozott az orosz katonai és állami atomenergia-vállalat tisztségviselőivel, hogy védőzónát hozzanak létre a Zaporizzsja erőmű körül.

Európa legnagyobb atomerőművét, amely jelenleg orosz megszállás alatt van, az utóbbi hónapokban több támadás is érte. Oroszország és Ukrajna is egymást hibáztatta a csapásokért, amelyek nukleáris incidenstől való félelmet váltottak ki.

Az orosz Roszatom „érdeminek, hasznosnak és őszintének” minősítette a mostani tárgyalásokat. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója jelezte, hogy további tárgyalásokra lesz szükség. „Kulcsfontosságú, hogy az övezet kizárólag a nukleáris balesetek megelőzésére összpontosítson” – írta a Twitteren. „A legnagyobb sürgősséggel folytatom erőfeszítéseimet e cél érdekében.”

Észak-Korea és a Wagner-csoport is tagadja a fegyverszállítást

A KCNA hírügynökség szerint Észak-Korea alaptalannak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint fegyverekkel látta el az oroszországi Wagner-csoportot. Szerintük a hamis jelentés kommentárt vagy értelmezést sem érdemel,viszont kritizálták az Egyesült Államokat, amiért fegyvereket küldött Ukrajnába.

Az amerikai és a brit hírszerző szolgálatok szerint Észak-Korea az elmúlt napokban juttatott fegyverszállítmányt Oroszországba. Ezt a Wagner-csoport vezetője pletykának és spekulációnak tartja. Jevgenyij Prigozsin azt mondta: „Mindenki tudja, hogy Észak-Korea hosszú ideje nem szállít fegyvereket Oroszországnak. És még csak nem is történt ilyen erőfeszítés.”

Több mint tizenkétezren érkeztek Magyarországra csütörtökön

Magyarország területére 2022. december 22-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 7997 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4806 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 220 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 22-én 141 ember, köztük 70 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Putyin a háború diplomáciai lezárását akarja elérni

Vlagyimir Putyin orosz vezető azt mondta, azt szeretné, ha az ukrajnai konfliktus diplomáciai lezárással végződne. Újságírók előtt úgy fogalmazott: „Nem az a célunk, hogy megpörgessük a katonai konfliktus lendkerekét, hanem éppen ellenkezőleg, hogy véget vessünk ennek a háborúnak. Természetesen minél előbb, annál jobb.”

Úgy tűnik, ez volt az első alkalom, hogy Putyin „háborúnak” nevezte a konfliktust, korábban „különleges katonai műveletként” emlegette.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok „Patriot” légvédelmi rakétarendszere, amelyet Ukrajnának adnak át, „régi”, és „megvan az ellenszere”.

Észak-Korea fegyvert küldhetett orosz zsoldosoknak

Az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy Észak-Korea fegyverszállítmányt küldött a Wagner-csoport zsoldosainak, ugyanakkor nem számolnak azzal, hogy ez érdemben változtatna a háború menetén.

Amerikai politikusok a következő hetekben újabb szankciókat kívánnak bevezetni a Wagner-csoport ellen.

Extra szankciókat kapott két orosz légitársaság

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma bejelentette, hogy további hat hónapos korlátozást vezet be a Pobeda Airlines, valamint a Siberian Arlines néven is ismert S7 Airlines ellen, mert vélhetően a tiltások ellenére megsértették az Egyesült Államok exportellenőrzését.

Figyelmeztették a légikikötőket szerte a világon, hogy minden üzemanyag-feltöltés, karbantartás vagy javítás sérti az Egyesült Államok exporttilalmát, és súlyos büntetésekkel sújtja a vállalatokat.

Lengyelországból üzent az ukrán elnök

Az utazása miatt ezúttal nem Kijevből hanem a lengyelországi Rzeszówból küldte szokásos napi videóüzenetét az ukrán elnök. Ebben összefoglalta, hogy mennyire eredményesek voltak a tárgyalásai Washingtonban, beszélt az anyagi és a fegyerzeti támogatásról.

Szakmai ünnepnapjukon pedig gratulált az energetikai dolgozóknak, akiket az ukrán fény védelmezőinek nevezett.

Megszakította útját a hazafelé tartó Zelenszkij

Az Amerikai Egyesült Államokból Ukrajnába hazafelé tartva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozott Andrzej Dudával, a Lengyel Köztársaság elnökével Rzeszówban.

A vezetők megvitatták a jövőre vonatkozó stratégiai terveket, a kétoldalú kapcsolatok napirendjét és a következő év nemzetközi szintű együttműködését.

Az elnökök sokféle témát érintettek, hangsúlyt fektetve az ukrán állam védelmi képességeinek erősítésére és a humanitárius kérdésekre, amelyek kiemelten fontosak a háború elől Ukrajnát elhagyni kényszerült ukrán ideiglenes migránsok számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában