Egyedül nem megy

2022.12.20. 08:36

A kisebb pártoknak csak a DK-val közösen van esélyük a túlélésre

A botrányok és belső hatalmi harcok zűrzavarából egyedül a Demokratikus Koalíció tud kiemelkedni, ami pedig megpecsételi az egyre több, kisebb baloldali párt sorsát.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke megérkezik 16. évértékelő beszédének megtartására Budapesten, a Sofitel Hotelben 2020. február 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Az április 3-i, történelmi választási vereség után Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke rögtön leszögezte: „a közös hajónknak tovább kell mennie”. 

Ezzel a DK-vezér egyértelművé tette, hogy a baloldalon e hajó vitorlájába továbbra is ő fújja a passzátszelet. Mindez nem meglepő, mert bár az összefogásba belebukott a teljes baloldal, azzal Gyurcsányék mégis jól jártak, mivel az ellenzéki térfélen ők szerezték a legtöbb mandátumot az új Országgyűlésben. 

Azóta a Demokratikus Koalíció helyi szinten elkezdte bekebelezni a baloldali ellenfeleit, az utóbbi hetekben folyamatosan arról lehetett olvasni, hogy melyik polgármester vagy önkormányzati képviselő csatlakozott hozzájuk. Továbbá a DK saját árnyékkormányt alakított, ami nem jár tényleges hatalommal, de erősíti azt a tézist, hogy hosszú távon a baloldalon a Gyurcsány-párt az egyetlen életképes erő.

Ám kérdés, hogy ebben a helyzetben milyen lehetősége van a DK-n kívül a többi baloldali pártnak a politikai túlélésre. Ahogy a Demokratikus Koalíciónak, úgy a többi baloldali pártnak is kulcsfontosságú lehet a 2024-es európai parlamenti, valamint önkormányzati választáson, illetve a 2026-os országgyűlési voksoláson, hogy közösen induljanak, mivel a Gyurcsány-párton kívül a többi baloldali alakulatnak a felmérések szerint kevés esélye van önállóan a jó szereplésre. 

Ám mindezzel eljutnak ahhoz a dilemmához a kisebb baloldali pártok, hogy Gyurcsány nélkül nem tudnak a felszínen maradni, a DK elnökével – annak elutasítottsága miatt – viszont nem lehetséges az előrelépés sem.

További részleteket a Magyar Nemzet cikkében olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában