Beavatkozási kísérlet

2022.10.28. 06:34

Titkosszolgálati vizsgálat a guruló dollárokról

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága egyhangúlag döntött arról, hogy a titkosszolgálat elkezdje vizsgálni a baloldal kampányfinanszírozási botrányát. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy durva beavatkozási kísérlet történt a magyar választásokba.

Elhelyezik a zárt ülést jelző táblát az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ülése előtt az Országgyűlés Irodaházában 2017. november 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Mélységi információgyűjtés indulhat arról, hogy felderítsék, milyen szándékkal jött létre és kik finanszírozták a struktúrát – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Horváth József arról, hogy megkezdődött a titkosszolgálati vizsgálat a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának ügyében. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója hozzátette: a kampánypénzek mögött egy évek óta fennálló, felépített struktúrát láthatunk. Mint mondta, az ügy mélységi feltárása után lehet a jog eszközével élni. 

Meghatározott eszközökkel a nyilvánosságra nem tartozó vizsgálat indulhat. Ennek egy részét később a nyilvánosság is megismerheti – jegyezte meg Horváth József. Továbbá kiemelte, hogy a titkosszolgálati vizsgálat során többek között a külföldi partnerszolgálatoktól is kérhetnek információkat.

Egy olyan másodszándék, ami egy ország érdekével szemben állhat, a legnagyobb bűnök egyike – rögzítette a botrányról szólva a Magyar Nemzetnek Földi László egykori hírszerző tiszt, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója. A Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: Magyarország a nemzeti érdekből indul ki, akik pedig a magyar ellenzéket támogatják, ezt a logikát tagadják.

Ismert: az elmúlt hetekben – Márki-Zay Péter elszólásának köszönhetően – derült ki, hogy kétmilliárd forint körüli összegből gazdálkodott az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) a választási kampányban, és még nyáron is több száz millió forint érkezett Amerikából a mozgalom számlájára. A támogatások az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól érkeztek.

Kiderült az is, hogy a dollárokból nemcsak Márki-Zay mozgalmához jutott, hanem ahhoz a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdathoz is, amely illegálisan, lopott adatokkal dolgozhatott a választási eredmény befolyásolásán.

A Magyar Nemzet által korábban közzétett videóinterjúban Márki-Zay már azt magyarázta, hogy rájuk nem vonatkoznak a pártfinanszírozás szabályai, mivel az MMM nem párt és soha nem „viselkedett” pártként.

Ezután Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szeptemberben, a kormánypártok kihelyezett frakcióülése során jelentette be, hogy kezdeményezni fogják, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tekintse át a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét. Most a frakcióvezető, aki a nemzetbiztonsági bizottság tagja, a Facebook-oldalán közölte: példátlan és jogellenes, hogy a baloldal több milliárd forint kampánytámogatást kapott külföldről, ez durva beavatkozási kísérlet a magyar választásokba és részletes értékelő-elemző munkát igényel.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában