Krimibe illő

2022.10.19. 20:42

Szijjártó: két évtizede Magyarországról eltűnt harang került elő az Egyesült Államokban

Mint a külgazdasági és külügyminiszter írta: a jászteleki Havas Boldogasszony kápolna tornyából 2001 szeptemberében lopták el az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

A magyar-amerikai együttműködés nyomán huszonegy év után az Egyesült Államokból visszaérkezett Magyarországra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelek kápolnájának korábban ellopott harangja - közölte Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésben szerdán. 

Ezt követően napokon belül visszakerülhet Jásztelekre a harang, amelyet több mint két évtizede loptak el a kápolna tornyából - tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter. 

Mint írta: a jászteleki Havas Boldogasszony kápolna tornyából 2001 szeptemberében lopták el az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját. A korabeli nyomozás nem vezetett eredményre, és több mint húsz év telt el, amikor is az Egyesült Államok Louisiana államában a helyi magyar közösség egy tagja ismerős feliratokkal díszített harangra lett figyelmes egy régiségkereskedésben. 

A történetbe innentől a magyar diplomácia is becsatlakozott és az FBI-jal együttműködésben létrejött az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a Havas Boldogasszony kápolna elveszettnek hitt harangját - írta a magyar diplomácia vezetője. 

Az ügy háttere, hogy 2022 februárjában értesítést kapott "egy jászteleki feliratos harangról" a Külgazdasági és Külügyminisztériumon (KKM), majd a magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységén keresztül, hogy az ismeretlen származású harang az amerikai műkereskedelemben bukkant fel. 

A műtárgyfelügyeleti hatóságnak sikerült a lopás és az országból történt engedély nélküli kivitelt bizonyítani, és a tulajdonjoggal kapcsolatos iratokat, nyilatkozatokat összegyűjteni, majd azokat az amerikai nyomozó szervek rendelkezésére bocsátani. A magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységével együttműködésben sikerült elérni, hogy a lopott harangot az FBI végül lefoglalja - olvasható a bejegyzésben.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában