Diplomácia

2022.10.11. 12:44

Szijjártó: a mostani helyzetben felértékelődik az együttműködés a szomszédos országokkal

A jelenlegi válsághelyzetben még inkább felértékelődik a kiszámítható, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés a szomszédos országokkal, így a magyar-szlovén kapcsolatok is rendkívül előnyösek mindkét fél számára – közölte kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Matjaz Han szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), valamint Matjaz Han szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter (b) kezet fog közös sajtótájékoztatójuk végén Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. október 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború és a szankciók miatt egekbe szökő árak recesszióval fenyegetnek Európában, ezért fontos a gazdasági együttműködés fejlesztéséről tárgyalni.

Szijjártó Péter Magyarország és Szlovénia kapcsolatát méltatta, amelyet szavai szerint még szorosabbra kívánnak fűzni, kölcsönösen támogatni fogják egymás beruházásait, mivel ezek jelentősen hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés fenntartásához.

Mint mondta, ehhez adott minden alap, miután a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly majdnem elérte a hárommilliárd eurót, és értéke az idei év első hat hónapjában is 30 százalékkal nőtt, így újabb rekord várható 2022-re.

Egyes magyar nagyvállalatok mára komoly regionális játékosokká váltak, így például a Mol, az OTP és a WizzAir szlovéniai beruházásai is sikerrel kecsegtetnek; előbbi két cég a második legnagyobb piaci szereplő lesz a maga szegmensében, míg utóbbi bázis kialakításán dolgozik Ljubljanában 

– húzta alá Szijjártó Péter.

Kitért arra is, hogy a Zalaegerszeg-Graz-Maribor háromszögben nemzetközi tesztkörnyezetet hoznak létre az önvezető autók számára, ami komoly versenyelőnnyel fog járni.

Kiemelte, hogy az együttműködés hozzájárul a két ország energiabiztonságához is, minthogy a villamosenergia-hálózatokat összekötő vezeték június óta tesztüzemben működik, s eddig nem merült fel probléma, így év végétől át lehet térni a normális kereskedelmi üzemre.

Üdvözölte, hogy Magyarország, Szlovénia és Szerbia részvételével regionális villamosenergia-tőzsde jön létre az év végével, ami az árak csökkenését is eredményezheti.

A miniszter rámutatott, hogy a recessziót ezúttal nem gazdasági strukturális problémák, hanem biztonsági kihívások okozzák, így a "visszaesésből való kimaradásnak is a biztonság megóvása a módja a gazdasági stabilitás és az energiaellátás terén is".

Magyarországnak ebben a kontinentális recesszióval fenyegető helyzetben nem lehet más célja, minthogy kimaradjon ebből, és egyfajta lokális kivételt képezzen

 – szögezte le.

Újságírói kérdésekre válaszolva Szijjártó Péter hangsúlyozta: jól látható, hogy az ukrajnai eszkaláció rendkívül veszélyes irányba halad. 

Most már tényleg az utolsó utánit követő pillanatban vagyunk ahhoz, hogy az eseményeket vissza lehessen fordítani

– fogalmazott.

Az eszkalációs törekvések, meg a háborús retorika helyett szerintem itt lenne az ideje, ha Európában áttérnénk arra, hogy minden erőnkkel a béke megteremtésére koncentráljunk

 jelentette ki.

HAN, Matjaz; SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), valamint Matjaz Han szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter (b) sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. október 11-én 
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Elmondta, azért vesz részt csütörtökön az Oroszországi Energiahét eseményein, hogy egyrészt ott is a béke fontosságáról beszéljen, másrészt, hogy Magyarországon ne legyenek energiaellátási problémák a jövőben sem.

Azok, akik emiatt bírálnak, azok nem akarják, hogy béke legyen. És akik emiatt bírálnak, azokat nem érdekli, hogy a magyar embereknek lesz-e energiaellátás vagy sem

 – vélekedett a miniszter.

A sajtótájékoztatóról készült felvételt az alábbi videón lehet visszanézni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában