Ukrán válság

2022.10.29. 07:27

Moszkva brit haditengerészeket vádol az Északi Áramlat elleni szabotázsakcióval

Közvetítésünk az Oroszország és Ukrajna között folyó háború 248. napjáról.

Civilek hagyják el Bakhmut városát 2022. október 27-én

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Metin Aktas

Az ukrán fegyveres erők amerikai típusú HIMARS rakétákkal lőtték az Antonovszkij-hidat Herszonban 

Az ukrán csapatok csapást mértek a hersoni Dnyeperen átívelő Antonovszkij-hídra – közölte a régió katasztrófavédelmi szolgálatainak szóvivője.

Az ukrán csapatok rendszeresen csapást mérnek a Dnyeper folyó partját összekötő Antonovszkij-hídra. az ukrán katonák hat rakétát lőttek ki amerikai típusú HIMARS MLRS-ből, az orosz légvédelmi rendszer minden célpontot lelőtt.

Orosz Vezérkar: Az orosz erők 15 településre mértek rakétacsapást az elmúlt napon 

Az elmúlt 24 órában az orosz csapatok 13 rakétacsapást hajtottak végre, az orosz vezérkar szerint.

Tankokat küld Szlovénia Ukrajnának 

Szlovénia a saját állományából 28 darab M-55S harckocsit küld Ukrajnának.

A tankokért cserébe Németországtól kapnak haditechnikai ellentételezést - erről szeptemberben állapodott meg Robert Golob szlovén miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár.

Oroszország felfüggeszti a gabonaszállítási megállapodást 

Oroszország a Szevasztopolban állomásozó orosz hajók elleni támadás után felfüggeszti a részvételét az ENSZ-közvetítéssel megkötött ukrajnai gabonaszállítási megállapodásban - áll az orosz védelmi minisztérium által szombaton kiadott közleményben, amelyet a TASZSZ orosz állami hírügynökség ismertetett.

Tekintettel arra, hogy október 29-én a kijevi rezsim Nagy-Britannia részvételével terrorcselekményt hajtott végre a fekete-tengeri flotta hajói és polgári hajók ellen, amelyek részt vesznek a gabonaszállításra létrehozott folyosó biztonságának szavatolásában, az orosz fél leállítja a részvételét a mezőgazdasági termékek ukrajnai kikötőkből történő kivitelére vonatkozó szerződés megvalósításában


- olvasható a közleményben.

Az ukrán elnök kabinetfőnöke viszont zsarolással vádolta meg Oroszországot, és azt mondta, hogy a Krímben megrendezett terrortámadások történtek, melyeket Oroszország maga hajtott végre.

Ukrajna-szerte légiriadót rendeltek el 

Egész Ukrajnában légiriadót hirdettek ki - írja a Ria Novosti. A riasztás kihirdetését az ukrán régiók hatóságai is megerősítették.

Az orosz hadsereg a krími-híd elleni ukrán támadás után napi rendszereséggel támadja az ukrán energetikai, ipari és kommunikációs létesítményeket országszerte.

Hadifoglyok térhettek vissza Ukrajnába 

Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Yermak töltött fel az internetre egy videót arról, hogy 52 embert visszatért Ukrajnába az orosz hadifogságból. A hadifoglyok között volt két civil is.

Nagy-Britanniát is vádolja Moszkva a Krím elleni dróntámadás miatt

Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna és Nagy-Britannia áll a Krím félszigetnél az orosz fekete-tengeri flotta ellen szombaton végrehajtott dróntámadás mögött.

"Az ukrajnai Mikolajiv megyében lévő Ocsakov városban állomásozó brit szakértők irányításával készítették elő ezt a terrorcselekményt, illetve képezték ki a különleges tengeri műveleteket végrehajtó ukrán katonákat" - közölte az orosz védelmi tárca Telegram-csatornáján.

A tájékoztatás szerint egy orosz hajó kis mértékben megrongálódott a Szevasztopoli-öbölben.

Moszkva szerint a drónokkal célba vett hajók részt vesznek a gabonát exportáló teherkonvojok védelmében is.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint arról számolt be, hogy a szombati volt az eddigi legerőteljesebb dróntámadás a Krím félszigetnél.

Moszkva brit haditengerészeket vádol az Északi Áramlat elleni szabotázsakcióval

Az orosz védelmi minisztérium szombaton a brit haditengerészet egyik egységének képviselőit vádolta meg az Északi Áramlat földgázvezetékek ellen elkövetett robbantással.

A tárca bizonyítékokat nem tett közzé állítása alátámasztására.

"A rendelkezésre álló információk alapján ennek a brit haditengerészeti egységnek a képviselői részt vettek a Balti-tengeren szeptember 26-án elkövetett terrortámadás, az Északi Áramlat I. és az Északi Áramlat II. földgázvezeték felrobbantásának tervezésében, előkészítésében és végrehajtásában" - tudatta a minisztérium.

Az ukránok vissza akarják foglalni Herszon megyét

Az ukrán titkosszolgálati főnök elmondta, hogy Herszon megye felszabadítása valószínűleg november végéig fog tartani. Kirillo Budanov szerint 40 ezer orosz katona van a Dnyipro folyó jobb oldali partján, Herszon városban.

Irán készen áll megvitatni Kijevvel az oroszországi drónok ügyét

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter telefonon beszélt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, akinek elmondta, hogy Irán kész az ügyet megvitatni kétoldalú technikai találkozókon.

Amirabdollahián elismerte, hogy Irán jó kapcsolatokat ápol és régre visszanyúló katonai együttműködést tart fenn Oroszországgal, de azt is hangsúlyozta, hogy Teherán ellenzi az ukrajnai háborút, és nem akar közvetlenül részt venni a konfliktusban.

Az ukrán hadsereg pénteken azt közölte, hogy már több mint 300 iráni kamikaze drónt lőttek le országuk felett. Az ukrán légierő egy szóvivője azt mondta, értesüléseik szerint Oroszország 2400 Sahed-136 típusú drónt rendelhetett Irántól. Az iráni vezetés ezt mindeddig tagadta.

Magas rangú Wagner-tisztet öltek meg az ukránok

Az ukrán különleges erők egyik egysége közelharcban meggyilkolta az orosz állami támogatású Wagner katonai társaság vezérkari főnökének helyettesét.

Hullazsákba helyezett Putyin-portré látható a cseh belügyminisztérium épületén

A cseh belügyminisztérium épületére hatalmas molinót erősítettek fel, amelyen a cseh és az ukrán zászló között Vlagyimir Putyin orosz elnök hullazsákba helyezett portréja látható.

A belügyminisztérium szóvivője a CTK cseh hírügynökségnek elmondta, a plakátot Vít Rakusan belügyminiszter kezdeményezésére tették ki azzal a céllal, hogy rámutassanak, hogyan kapcsolható össze a független Csehszlovákia megalakulása egy szuverén állam védelme melletti elkötelezettséggel.

A molinót péntek este helyezték ki a független Csehszlovákia megalakulásának évfordulója alkalmából, és a tervek szerint legalább egy hétig kint hagyják.

"Azt szeretném, ha ezekben a nehéz időkben továbbra is meg tudnánk mutatni bátorságunkat és eltökéltségünket épp úgy, ahogy azt Csehszlovákia alapítói tették 1918-ban" - mondta Rakusan. Hozzátette: "magától értetődőnek vettük azt a függetlenséget és szabadságot, amelyet akkor nyertünk el, de annak a korszaknak vége. Most szemtől szembe állunk az agresszorral, és megmutatjuk, hogy büszkén fogunk harcolni a függetlenségért és a szabadságért a cseh lobogó alatt".

Rakusan a közösségi médiában megjelent bejegyzésében azt is kifejtette: Csehország "tudja, hogy ki a barátja, aki most épp az ő szabadságáért is a vérét adja, és azt is tudja, ki az ellensége".

Az orosz sajtó élesen bírálta a képet, amelyen Putyin egy hullazsákban látható. "Csehországban már minden határon túlment a gyűlöletkeltés Oroszország ellen" - írta az Eurasia Daily moszkvai hírügynökség a prágai esetre reagálva.

Csehország Ukrajna egyik leghatározottabb támogatója az Oroszország által indított háború kezdete óta. Eddig már 4,2 milliárd cseh korona (70 milliárd forint) értékben nyújtott katonai támogatást, és az Ukrajnába eljuttatott katonai felszerelések értéke eléri a 47 milliárd cseh koronát (790 milliárd forint) - közölte Jana Cernochová védelmi miniszter.

Petr Fiala miniszterelnök és több kormánytag hétfőn Kijevbe utazik, hogy a cseh és az ukrán kormány együttes ülést tartson.

Pénteken több tízezren tüntettek Prágában a kormány politikája ellen. Sok demonstráló felszólalt a kormány Ukrajnát és az Oroszország elleni uniós szankciókat támogató politikája ellen is.

82 ezer orosz sorkatonát küldtek Ukrajnába

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésén elmondta, hogy már 82 000 sorkatonát küldtek Ukrajnába. Soigu hozzátette, hogy Oroszország már nem toboroz embereket a fegyveres erői számára – írta a The Guardian.

Putyin köszönetet mondott védelmi miniszterének, elismerve, hogy a toborzás kezdetén voltak problémák. "Ez valószínűleg elkerülhetetlen volt" - mondta, "figyelembe véve, hogy ilyen eseményekre már régóta nem került sor hazánkban".

Befejeződött a herszoni civilek evakuálása

Az oroszok szerint befejezték a civilek kivonását a kulcsfontosságú dél-ukrajnai Herszon városából.

A városnak a háború előtt mintegy 288 ezer lakosa volt, és a februári invázió után az elsők között került orosz kézre. Egy helyi orosz tisztviselő, Vlagyimir Saldo azt mondta, egy hét alatt legalább 70 000 ember hagyta el otthonát a régióban. 

Kijev a műveletet a szovjet korszak deportálásaihoz hasonlította.

Hamarosan lejár az orosz-ukrán gabonaegyezmény

Az ENSZ főtitkára sürgette Oroszországot és Ukrajnát, hogy újítsák meg azt a megállapodást, amelynek köszönhetően több mint 8 millió tonna gabonát exportáltak Ukrajnából, és amely csökkentette az élelmiszerárak globális szintjét – írta a The Guardian.

Antonio Guterres felszólította a többi, főként nyugati országot is, hogy gyorsítsák fel az orosz gabona- és műtrágyakivitel útjában álló akadályok elhárítását. Az Ukrajna és Oroszország - világszerte jelentős gabonaszállítók - közötti megállapodást
Az ENSZ és Törökország közvetítésével júliusban kötötték meg és november 19-én jár le. 

Három halott, nyolc sebesült Donyeckben

Három civilt megöltek, 8-at megsebesítettek az oroszok a donyecki régióban - jelentette a régió kormányzója. Pavlo Kirikenko szerint az orosz csapatok ezen kívül két embert megöltek Kurdiumivkában és egyet Pivnicsnében.

Három orosz lőszerraktárt lőttek ki Dél-Ukrajnában

A dél-ukarjnai parancsnokság jelentése szerint 34 orosz katonát is megöltek, valamint megsemmisítettek két Grad rakétaindítót, négy harckocsit, egy Giatsint önjáró löveget, egy vontatott tarackot és három aknavetőt is.

Sorozatos légicsapások Ukrajnában

Az ukrán főparancsnokság jelentése szerint az elmúlt 24 órában 25 légicsapást érte Ukrajnát. Az ukrán vezérkar a mai adatokat illetően arról számolt be, hogy az oroszok négy rakétacsapást és több mint 70 támadást is indítottak sorozatvetőkkel.

Több mint 12 ezren érkeztek pénteken Ukrajnából

Magyarország területére 2022. október 28-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6696 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5322 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 241 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 28-án 70 ember, köztük 34 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Deportálják a herszoni ukránokat

A herszoni ukrajnaiak két napot kapnak, mielőtt a Krímbe szállítják őket - írta a Kyiv Independent.

Lassan haladnak az oroszok Bakhmut felé

Az ISW amerikai agytröszt főbb megállapításai szerint az orosz csapatok lassú előrehaladása tapasztalható a donyecki Bakhmut irányába, miközben az ukránok Luhanszk megyében Kreminna és Szvatove várások irányában hajtanak végre ellentámadást.

Az oroszok október 30-ig orosz állampolgárságot kényszerítenek az ukrán civilekre Ukrajna megszállt részein, valószínűleg részben azért, hogy legalizálják az ukrán civilek kényszermobilizálását a november 1-jei őszi sorozási ciklus részeként. 

Milliókat érintő áramszünetről, felszámolt egészségügyről beszélt Zelenszkij

Országunk számos városában és régiójában stabilizációs áramszüneti menetrendet alkalmaznak - mintegy 4 millió ukrán állampolgárnak kell most korlátozásokkal szembenéznie - mondta az ukrán elnök legfrissebb videoüzenetében.

Kijev és térsége, Zsitomir régió, Poltava régió, Rivne régió, Harkiv régió, Csernyihivi régió, Szumi régió, Cserhaszti régió, Kirovohrad régió. Más régiókban is előfordulhatnak rendkívüli áramkimaradások. Mindent megteszünk azért, hogy az államnak lehetősége legyen az ilyen áramkimaradások csökkentésére.

A megszállók egy újabb kihívást tettek hozzá a megszállt területen. Gyakorlatilag a teljes egészségügyi rendszert felszámolják ott. A megszállók úgy döntöttek, hogy bezárják az egészségügyi intézményeket a városokban, elviszik a berendezéseket, a mentőautókat, egyszerűen mindent. 

Nyomást gyakoroltak az orvosokra, akik még mindig a megszállt területeken maradtak, hogy költözzenek Oroszország területére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában