Érthetetlen

2022.09.04. 07:26

Karanténba zárnák Gyurcsány Ferencet, de ő tovább készül

Továbbra is Gyurcsány Ferenc a legelutasítottabb politikus, az ellenzék sem kíván vele együttműködni - ezt mutatja, hogy nemrég demonstrációt is szerveztek ellene. A DK elnöke ennek ellenére továbbra is készül, pártjával a hétvégén országos kampányrendezvény-sorozatot bonyolít le - számol be róla a Magyar Nemzet.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke

Forrás: AFP

Fotó: Isza Ferenc

A DK, és legfőképp annak elnökének politikája ellen tüntettek augusztus 28-án az V. kerületben. A Gyurcsány-ellenes eseményről előzetesen a Magyar Nemzet is beszámolt. 

A Márki-Zay Péter mozgalmához köthető szervezők azt szerették volna elérni, hogy a volt miniszterelnököt zárják politikai karanténba, a jövőben ne fogjanak vele össze az ellenzéki pártok. Az esemény címe így hangzott: „Ébredj, ellenzék - Gyurcsány Ferit karanténba!” 

Gyurcsány terve

Talán mondani sem kell, hogy a volt kormányfőt nem hatotta meg a baloldali tüntetés. 

Gyurcsány Ferenc célja egyértelmű volt a 2022-es választások előtt: a baloldal legerősebb pártjává kívánta tenni a DK-t, ami sikerült is neki, hiszen az új Országgyűlésben 15 fővel az övé a legnagyobb ellenzéki frakció. 

A vele szövetséges további öt baloldali párt mindegyikében történt ugyan vezetőcsere a súlyos választási kudarc hatására, Gyurcsány helye továbbra is stabil marad a jelek szerint.

Gyurcsány készül

A Magyar Nemzet felidézi, hogy a választások utáni beszéde szerint a volt miniszterelnök törvénytelennek minősítette a kormányt, és azt kérte híveitől, legyenek ők is gyurcsányok. A pártelnök néhány hónapja új kommunikációs panelt is bevezetett, 

közösségi oldalán rendre arról számol be, hogy készülnek. 

A DK kommunikációja szerint az egész Európában kialakuló energia-válság, (amiről szerintük a magyar kormány tehet) majd elsöpri az Orbán-kormányt, de Gyurcsányék készen fognak állni arra, hogy átvegyék az ország irányítását. A volt miniszterelnök ennek alátámasztásául szabadverseket is költ, melyeket a Facebookon tesz közzé, legutóbb például arról írt, hogy ő és politikai támogatói is magyarok, amit 

nem kell akarni, nem kell bizonygatni.

Bénult ellenzék 

Az ellenzéki pártok közül egyedül a Momentum leköszönt elnöke, Donáth Anna fogalmazott meg kritikát a Gyurcsány-párt kommunikációjával szemben. Az EP-képviselő szerint 

felelőtlenség azzal ámítani a baloldali szavazókat, hogy Magyarországon rövid időn belül kormányváltás lesz. 

Míg az ellenzéki pártok tetszhalott állapotban vannak, addig Gyurcsány Ferencék Szeptemberiális névvel hétvégi találkozást szerveznek saját pártjuk támogatóiknak. Ennek keretei között a párt Facebook-oldala szerint lehetőség nyílik találkozni a DK-s politikusokkal. Egy szórólap szerint Óbudán például egy lecsófesztiválon jelent meg tegnap Dobrev Klára, a párt korábbi miniszterelnök-jelöltje. 

Lecsófesztiválon lépett fel Dobrev Klára. Fotó: Magyar Nemzet

Gyurcsány a legelutasítottabb 

Az őszödi beszéd óta Gyurcsány Ferenc politikai megítélése rohamosan romlott, és ebből a gödörből a mai napig nem bírt kikászálódni a DK-elnöke. Egy napokban megjelent kutatás szerint 

még ma is a legnépszerűtlenebb politikus Magyarországon.

– Gyurcsány Ferenc saját maga által alapított és elnökölt pártja úgy vált a baloldal legmeghatározóbb politikai erejévé, hogy a pártot vezető politikus a mindenkori magyar politikatörténet legnépszerűtlenebb és legelutasítottabb szereplője – fejtette ki ezzel kapcsolatban korábban a Magyar Nemzetnek a Nézőpont Intézet elemzője. Talabér Krisztián szerint Gyurcsány nélkül nem beszélhetünk cselekvő ellenzéki politikáról, vele együtt viszont üvegplafon alá van szorítva az ellenzéki tábor növekedési képessége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában