Ukrán válság

2022.09.02. 06:42

Akaratuk ellenére szállítanak ukránokat Oroszországba

Címkék#Ukrajna

Közvetítésünk az orosz-ukrán háború 191. napjáról.

Ukrán katonák a frontvonalban Harkiv közelében

Forrás: Wolfgang Schwan

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az oroszok szerint az USA a határán áll annak, hogy belesodródjon a háborúba

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne küldjön nagy hatótávolságú fegyvereket Ukrajnának – írja a Sky News nyomán a Mandiner.hu. A politikus szerint Amerika már most is annak határán egyensúlyoz, hogy közvetlenül beleavatkozzon az ukrajnai konfliktusba.

 

Elmondta: országa katonai doktrínájának része az atomfegyverek használata, amennyiben Oroszország létét veszély fenyegetné.

 

A miniszterhelyettes hozzátette: "folyamatosan figyelmeztetik az Egyesült Államokat azokra a következményekre, amelyekkel akkor kell szembenéznie, ha folytatja a fegyverszállításokat Ukrajna számára”

Ismét az atomerőmű közelében lövöldöznek

Az ukrán hadsereg közölte, hogy csapásokat mért orosz állásokra az ország déli részén található Enerhodar város körüli térségben az atomerőmű közelében, ahol ENSZ-szakértők dolgoznak

 - írja a The Guardian.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség csapata adatokat gyűjt a zaporizzsjai atomerőműnél, az orosz ellenőrzés alatt álló Enerhodar város szélén.

"Megerősítést nyert, hogy Herszon és Enerhodar városok környékén fegyveres erőink precíz csapásai három ellenséges tüzérségi rendszert, egy lőszerraktárt valamint megközelítőleg egy századnyi katonát is megsemmisítettek" - közölte az ukrán vezérkar egy Facebook-bejegyzésben.

Teljesen leállították az oroszok az Északi Áramlatot

A Gazprom bejelentette, hogy határozatlan időre teljesen leállították az Északi Áramlat gázvezetéket "olajszivárgás" miatt. Erről itt írtunk bővebben. 

Enerhoatom: visszakapcsolták az orosz támadások miatt leállt energiablokkot a zaporizzsjai atomerőműben

Újra rákapcsolták az ukrán elektromos hálózatra a zaporizzsjai atomerőműnek azt az energiablokkját, amely csütörtökön kapcsolódott le az orosz csapatok ágyúzása miatt - közölte az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. 

"A zaporizzsjai atomerőmű 5-ös számú erőművi blokkja, amely tegnap az orosz megszálló erők újabb aknavetős támadása következtében lekapcsolt, 13 óra 10 perckor csatlakozott az elektromos hálózathoz, és fokozatosan növekszik a teljesítménye" - írta az Enerhoatom. Jelentése szerint az atomerőműben jelenleg két blokk üzemel, amelyek Ukrajna szükségleteire termelnek áramot. A berendezések és a biztonsági rendszerek működésével kapcsolatban nincs az ukrán vállalatnak információja - tették hozzá. 

Az Enerhoatom csütörtökön közölte, hogy helyi idő szerint 4 óra 57 perckor az orosz erők újabb aknavetős támadása következtében az atomerőműben működésbe lépett a veszélyhelyzeti védelmi rendszer, és az üzemelő 5-ös energiablokk leállt. 

Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei kormányzó közölte, hogy a régióban az orosz erők cselekményei miatt kiképzés indult a sugárbetegek kezelésére, és már külön egészségügyi osztályt is nyitottak az ilyen betegek fogadására. "Gyakorlatsorozat indult a speciális szolgálatok képességeinek tesztelésére. Mára az egyik egészségügyi intézménybe harmincágyas, átalakított osztályt telepítettek a sugársérült betegek fogadására. Ha szükséges, lehetőség van több ágy elhelyezésére is" - fejtette ki a kormányzó. Hozzátette, hogy nemzetközi partnerek segítenek a megyei egészségügyi ellátás javításában. 

Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy Herszon megyében megsemmisítettek egy orosz Szu-25-ös sugárhajtású csatarepülőgépet. A parancsnokság hírt adott továbbá 37 orosz katona, három harckocsi, négy tarack, egy Grad rakéta-sorozatvető, tíz darab páncélozott jármű és lőszerek megsemmisüléséről a Herszon megyében lévő Beriszlav térségében. 

Az ukrán vezérkar délutáni harctéri helyzetjelentéséből az Ukrajiszka Pravda hírportál azt emelte ki, hogy az orosz csapatok a frontvonal teljes hosszán hajtottak végre támadásokat, amelyek nem jártak sikerrel. Különösen a Donyeck megyei Bahmut térségét érte heves támadás. Az ukrán erők visszaverték a támadásaikat Szoledar, Bahmutszke és Veszela Dolina településeknél, a csecsen alakulatok előrenyomulását pedig Zajceve és Majorszk irányában állították meg az ukrán csapatok.

Újabb tragikus ukrán ellentámadás történt

Az ukrán hadsereg sikertelenül próbálja megvetni a lábát a déli frontszakaszon Mikolajiv és Krivij Rih környéki területeken.

Az orosz hadsereg légiereje, a precíziós rakétacsapatok és a tüzérség jelentős veszteségeket okoz az ukrán csapatoknak.

A nap folyamán több mint 330 ukrán katona meghalt azokon a frontszakaszokon, ahol az ukrán hadsereg erői támadni próbáltak, két katona pedig fogságba esett.

Az ukrán erők egy nap alatt 13 harckocsit, 19 gyalogsági harcjárművet, 12 egyéb páncélozott harcjárművet vesztettek. Herszon régióban az orosz erők lelőttek két ukrán Szu-25-ös támadó repülőgépet és egy MiG-29-es vadászgépet - írja a meduza.io.

Újabb ukrán katonák tagadták meg a parancsot

"Az ukrán 110. gépesített dandár katonái, akik Avdiivka és Opytnoye települések területén folytattak korábban harcot, a veszteségeik miatt elhagyták állásaikat" – közölte Igor Konashenkov altábornagy.

Az altábornagy jelentése szerint az ukrán hadsereg a déli frontszakaszon is jelentős veszteségeket szenvedett az elmúlt napokban – írja az iz.ru.

Rafael Grossi a NAÜ igazgatója szerint a helyzet tarthatatlan

Twitter videójában megosztotta hogy az atomerőműben tartózkodása alatt "kényelmetlenül közelről" hallatszott a harc zaj.

"Voltak pillanatok, úgy kétszer-háromszor, amikor nyilvánvaló volt, hogy nehézfegyverekkel, aknavetőkkel tüzelnek."

 "Tényleg nagyon zavaró volt, mondhatom, mindannyiunk számára" – fogalmazott Rossi.

A NAÜ-igazgató a Twitteren közzétett videójában ismét megerősítette, hogy csapata továbbra is jelen lesz a zaporizzsjai atomerőműben. 

Épp most fejeztem be az első áttekintést azokról a kulcsfontosságú területekről, amelyeket a létesítmény első megközelítése során látni akartunk. Természetesen itt még sok a tennivaló. A csapatom marad. És ami a legfontosabb, gondoskodunk a hosszú távú jelenlétről 

– hangoztatta Grossi.

A NAÜ-ellenőrök többsége - köztük Grossi - csütörtöki látogatása után elhagyta az atomerőművet. A szervezet öt szakértője maradt a létesítményben.

Szergej Sojgu: Az ukrán fegyveres erők jelentős veszteségeket szenvednek

Az ukrán fegyveres erők továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek a Mikolajiv-Krivij Rih irányból és máshol indított támadási kísérleteik során – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken a minisztériumban tartott telefonkonferencián.

"Ezt az akciót (az ukrán elnök, Volodimir) Zelenszkij hivatala azzal a kizárólagos céllal tervezte meg, hogy illúziót keltsen a nyugati kurátoraikban az ukrán fegyveres erők támadási képességeivel kapcsolatban" – hangoztatta a tárcavezető.

Elmondta, hogy Herszon és Mikolajiv irányában az orosz hadsereg az elmúlt hónap folyamán Olekszandrivka közelében elérte Mikolajiv megye határát és felszabadította Blagodatne falut, a Donyec-medencében pedig, Piszkiben, ellenőrzése alá vonta az egyik fő ukrán védelmi csomópontot.

"Folytatjuk a Donyec-medence felszabadítását és az Oroszországi Föderáció biztonságát garantáló feltételek megteremtését" – mondta.

A tárcavezető szerint Ukrajna csak az elmúlt hónap folyamán 601 nehézfegyvert és tüzérségi eszközt – többnyire nyugati gyártmányúakat –, 19 repülőgépet és hat helikoptert, valamint 188 drónt veszített, az orosz hadsereg pedig 174 dandár- és zászlóaljparancsnoki állásra mért csapást. Mint mondta, az orosz légvédelmi rendszerek az amerikai gyártmányú HIMARS rakétasorozatvetők 226 lövedékét fogták el. Sojgu azt mondta, hogy az ukrán veszteségek hatására kevesebb, mint harmadára csökkent a külföldi "zsoldosok" beáramlása Ukrajnába, akik közöl eddig 2831-en halta meg.

Oroszország dollár milliókhoz jutott

Az oroszok továbbra is az ukránokat vádolják az atomerőmű körüli támadásokért. "Elvárjuk, hogy a NAÜ-misszió objektív eredményeit a világközösség rendelkezésére bocsássák" – hangsúlyozta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken a minisztériumban tartott telefonkonferencián.

A miniszter értelmetlennek nevezte a Nyugat Oroszország elszigetelésére irányuló kísérleteit.

Elmondta, hogy a nemzetközi biztonságról megtartott moszkvai konferenciára 70 országból és hat nemzetközi szervezettől több mint hétszáz küldött érkezett, az Armija-2022 fórumon pedig 85 ország katonai küldöttsége vett részt, és 36, összesen 525 milliárd rubel (mintegy 3500 milliárd forint) értékű állami hadiipari szerződés mellett 592,65 millió dollár (236,2 milliárd forint) és 1,77 milliárd rubel (11,7 milliárd forint) értékű exportmegállapodásokat is aláírtak.

Így nézett ki Mariupol a háború előtt – fotók

Egy ukrán újságíró fotókat osztott meg a Twitteren egy évvel ezelőtti mariupoli látogatásáról.

Folytatódnak a harcok az atomerőmű környékén

A Nemzetközi Atomerőmű-Ügynökség szakértőinek érkezése ellenére tovább folytatódnak a harcok az atomerőmű környékén. Nem sokkal az érkezésük előtt kezdődtek újra az összecsapások, ami a korábban biztosított útvonalat is érintette

A NAÜ két szakértője állandó jelleggel az atomerőműben marad

A Reuters szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség két szakértője állandó jelleggel a zaporizzsjai atomerőműben marad.

GROSSI, Rafael
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség csapata látható az erőműben 
Fotós: MTI/AP

Sikeres ellentámadásról számoltak be az ukránok

Az ukrán hadsereg szóvivője szerint "meggyőző" sikereket értek el a héten indított ellentámadás során, aminek következtében "jelentős" veszteségek érték az orosz hadsereget, több száz katonájuk esett el.

Natalia Humeniuk szóvivő azt mondta, hogy folytatják a támadásokat, elsősorban fegyverraktárakat, hidakat vesznek célba.

Folyamatosan orosz katonák kísérik a NAÜ-szakértőit

Ukrán sajtóhírek szerint az orosz katonák folyamatosan kísérik a Nemzetközi Atomenergai-ügynökség szakértőit a Zaporizzsja Atomerőműben, ezért nem tudtak még négyszemközt beszélni az atomerőmű munkatársaival.

A NAÜ emberei folytatják a munkát

A küldöttség a tervek szerint a mai napon felméri az atomerőműben keletkezett esetleges károkat, valamint beszámol a létesítményt üzemeltető személyzet állapotáról is – tájékoztatott a főigazgató.

Grossi azt mondta, hogy a NAÜ-misszió tagjai szeptember 3-ig az Enerhodarban lévő nukleáris létesítményben maradnak, majd ezután dől el, lesz-e állandó megfigyelője a szervezetnek az erőmű területén. Grossi tegnap délután elhagyta a zaporizzsjai atomerőművet.

GROSSI, Rafael
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi
Fotós: Dean Calma / Forrás: MTI/EPA/NAÜ

4 ember meghalt Donyeckben

Donyeck régió katonai adminisztrációjának reggeli jelentése szerint 4 ember meghalt előző nap a régióban, mindegyikük civil volt. További tíz ember megsérült.

Kiújultak a harcok Ukrajna déli részén

Péntekre virradóra ismét támadás érte Ukrajna második legnagyobb városát, az ország északi részén fekvő Harkovot is. Ihor Terehov polgármester azt közölte, az orosz erők a város Holodnohirszk nevű negyedét lőtték. Sebesültekről egyelőre nem tudni, több autó megrongálódott.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma pénteken arról számolt be, hogy kiújultak a harcok Ukrajna déli részén, és ismét támadások érték zaporizzsjai atomerőmű mellett fekvő Enerhodar városát is.

Ukrajna gabonaexportja 53%-kal nőtt augusztusban

Ukrajna gabonaexportja 2,6 millió tonnát tett ki augusztusban – közölte az Ukrán Agrárgazdasági Klub. Az ország teljes mezőgazdasági termékexportja, beleértve a gabonát is, 12 százalékkal, 4,6 millió tonnára nőtt az előző hónaphoz képest. Július 22-én Ukrajna, az ENSZ, Törökország és Oroszország megállapodást kötött az ukrán tengeri kikötők blokádjának feloldásáról.
Ukrajnának havonta körülbelül 6 millió tonna mezőgazdasági terméket kell exportálnia, hogy megbirkózzon a fennmaradó készletekkel és be tudja takarítani a friss termést. 

Az ukrán háború kezdete óta először érkezik gabonaszállító teherhajó (23 ezer tonna ukrán gabonával a fedélzetén) Afrikába 
Fotós: Claire Nevill / Forrás: MTI/AP

Német harckocsikkal pótolják az Ukrajnának átadott cseheket

Németország májusban vállalta, hogy 15 Leopard harckocsit küld Csehországba, a Csehország által Ukrajnába küldött T-72-es harckocsik pótlására. Az átruházásról szóló megállapodás tervezetét a közelmúltban megküldték aláírásra az illetékes kormányoknak – közölte a Cseh Rádió.

Litvánia ENSZ-rendőrséget küldene Zaporizzsjába

Arunas Paulauskas, a litván rendőrség magas rangú tisztviselője szerint az ENSZ-rendőrség biztosíthatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség hosszú távú missziójának biztonságát a helyszínen.

A NAÜ küldöttsége szeptember 1-jén érkezett meg az oroszok által megszállt Enerhodarban található zaporizzsjai atomerőműbe.

Oroszországot, amely az erőmű területéről ágyúzta az ukrán állásokat, azzal vádolják, hogy pajzsként használja az üzemet.

Német vizsgálat indult a kémkedési ügyben

A német belföldi hírszerző ügynökség vizsgálja azokat az állításokat, amelyek szerint két magas rangú köztisztviselő kémkedhetett Oroszország javára – derül ki egy helyi sajtóértesülésből. Az esetet elsőként feltáró Die Zeit szerint a vizsgált tisztviselők szorosan érintettek energiaellátási kérdésekben, és kulcspozíciókat töltöttek be.

Orosz oligarcha ingatlanjait kutatták át Manhattanben

Az Egyesült Államok szövetségi ügynökei egy milliárdos orosz oligarchához köthető ingatlanokat kutattak át Manhattanben, Hamptonsban és egy floridiai szigeten. Az FBI ügynökei és a belbiztonsági nyomozók munkatársai átkutatták azokat az ingatlanokat, amelyek kapcsolatban állnak Viktor Vekselberggel, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese, és akinek 120 millió dolláros jachtját áprilisban már lefoglalták – írja az NBC News.

Orosz-kínai hadgyakorlat kezdődött

Oroszország és Kína nagyszabású hadgyakorlatot indított csütörtökön több szövetséges nemzet részvételével, a Moszkva és Peking közötti növekvő védelmi együttműködés és Moszkva katonai erejének demonstrációjaként. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a Vostok 2022 (Kelet 2022) nevű hadgyakorlatot szerdáig tartják Oroszország távol-keleti részén és a Japán-tengeren, és több mint 50 000 katona és 5000 fegyveres jármű, köztük 140 repülőgép és 60 hadihajó vesz részt rajta.

A hadgyakorlaton orosz csapatok mellett kínai, indiai, fehérorosz, mongol és tádzsik katonák is részt vesznek MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/Vagyim Szavickij
Fotós: Vagyim Szavickij

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 1-jén az ukrán-magyar határszakaszon 6665 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9788 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 217 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 1-jén 55 ember, köztük 12 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Erőszakkal szállítanak ukránokat Oroszországba

Az orosz fegyveres erők erőszakkal ukrán civileket szállítanak át Oroszországba – derült ki a Human Rights Watch jelentéséből. A szervezet 71 oldalas jelentésében megállapította, hogy a civileket, köztük a háború elől menekülni próbálókat akaratuk ellenére Oroszországba vagy Ukrajnában lévő oroszok által birtokolt területekre szállították.

Jelentésének részeként a Human Rights Watch 54 olyan emberrel készített interjút, akik Oroszországba kerültek, vagy családjukat és barátaikat áthelyezték. Megállapította, hogy a legtöbben elmenekültek Mariupol déli kikötővárosából, többüket pedig az északkelet-ukrajnai Harkov térségéből szállították át.

Putyin a Kreml által jóváhagyott történelem oktatását hangsúlyozta

Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta a történelem Kreml által jóváhagyott változatának tanításának fontosságát, amikor Oroszország egész területéről válogatott iskolásokkal találkozott egy kalinyingrádi osztályteremben. Az orosz vezető azt mondta, megdöbbenve fedezte fel, hogy a kelet-ukrajnai gyerekek nem tudták, hogy országuk a Szovjetunió része volt Oroszországgal, és hogy az ilyen hibák kijavítása létfontosságú feladat.

Putyin puccsnak nevezte azt a tiltakozási hullámot is, amely Viktor Janukovics oroszbarát ukrán elnököt 2014-ben elmozdította a hivatalából.

 

Mindenki azt gondolja, hogy ma valamiféle agresszió érkezik orosz részről. De senki sem érti, senki sem tudja, hogy a 2014-es puccs után Donyeck, Luhanszk nagy része és a Krím lakosai nem akarták felismerni a puccsot. Háború indult ellenük – és nyolc évig tartott

 

mondta Putyin.

Putyin azt mondta, fontos, hogy az oroszországi és Ukrajna oroszok által megszállt részein lévő iskolákban a Moszkva által jóváhagyott tantervet tanítsák, amely nagyrészt megtagadja Ukrajna szuverenitását és független nemzetként 1991 óta fennálló történelmét.

Ukrán gabonát szállító hajó zárja el a Boszporuszt

Zátonyra sodródott egy Ukrajnából érkezett, gabonát szállító teherhajó a törökországi Boszporusz-szorosban, így leállt az Isztambulon áthaladó hajózás – közölte az isztambuli kormányzó hivatala. A 173 méteres "Lady Zehma", amely 3000 tonna kukoricát szállított, biztonságosan lehorgonyzott egy kormányhibát követően. Senki sem sérült meg.

A hét elején az ENSZ, Ukrajna, Oroszország és Törökország által működtetett Közös Koordinációs Központ a gabonaexport-megállapodás megkötése után azt mondta, hogy a Lady Zehma engedélyt kapott arra, hogy kukoricával induljon el Ukrajna csornomorszki kikötőjéből az olaszországi Ravennába.

Elnöki dicséretet kapott az ukrán légierő

Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében azt mondta: február 24. óta 28 042 ukrán harcos kapott állami kitüntetést, akik hősiesen védik Ukrajnát, és a megszállt területek felszabadításán dolgoznak. Külön kifejezte háláját Harkov védőinek, a 92. dandárnak és a légierőnek.

 

Tegnap a légelhárító csapatok a Donyeck régióban nagyon jó munkát végeztek - lelőtték a megszállók újabb helikopterét, a háború alatt már a 205. helikoptert és két pilóta nélküli gépet. Összesen már több mint 800 orosz drónt semmisítettek meg. Köszönjük az eredményt!

 

- mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij: Ki kell vonni a katonákat az atomerőmű területéről

A legfontosabb dolog, aminek mielőbb meg kell történnie, az a zaporizzsjai atomerőmű területének demilitarizálása. Pontosan ez a célja az ukrán és nemzetközi erőfeszítéseknek. Kár, hogy még nem hallottuk a megfelelő felszólításokat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség részéről - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint arról is beszélt a szervezet vezetőjével a kijevi találkozónkon, hogy a katonák kivonása a biztonság kulcsa, csak így garantálható, hogy az ukrán szakemberek teljes ellenőrzésük alatt tarthassák az üzemet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában