2006. augusztus 20.

2022.08.20. 17:22

Miközben öten meghaltak a tűzijáték alatti viharban, Gyurcsány önfeledten nyaralt (videó)

Gyurcsány Ferenc a Balatonnál nyaralt, elérhetetlen volt, más pedig nem vállalta, hogy leállítja a rendezvényt.

Tűzoltók dolgoznak Fiumei úton 2006. augusztus 20-án

Forrás: AFP

Fotó: Peter E. Varkonyi

Öten haltak meg, ötszázan pedig megsérültek minden idők egyik legpusztítóbb magyarországi viharában, amely a 2006. augusztus 20-i tűzijáték alatt érte el Budapestet. Egy 12 éves kislányra és egy férfira ráesett egy fa, egy nő infarktust kapott, ketten pedig abba haltak bele, hogy csónakjukat felborította a vihar. Gyurcsány Ferenc azonban a Balatonnál nyaralt, elérhetetlen volt, más pedig nem vállalta, hogy leállítja a rendezvényt. A VIP-vendégeket azért sms-ben figyelmeztették. A katasztrófavédők meg se nyitották azt az e-mailt, amit az ügyeletes meteorológus küldött. Végül ezt az egyetlen meteorológust büntették meg, fegyelmit kapott – olvasható az Origó cikkében.

2006. augusztus 20-ának estéjén, kilenc óra előtt nem sokkal kitört a pánik. Hatalmas vihar érte el a fővárost. Hirtelen zuhogni kezdett, a felhőszakadást pedig 120 kilométeres szél kísérte, amely fákat döntött ki és több ház ablakát is betörte. Pár percre leállították a tűzijátékot, majd újra megjelentek a fények az égen, pedig ekkor már javában tombolt az ítéletidő.

Mindenki futni kezdett

Egy perc se telt el, és már egyáltalán nem látszódott a Gellérthegy. Ahogy elkezdett az eső is esni, mindenki futni kezdett

– mondta az Origónak akkor egy fiatal férfi, aki a pesti rakpartról szerette volna nézni a tűzijátékot. Az üggyel az elmúlt években is többször foglalkoztunk, ennek alapján idézzük fel ismét a Gyurcsány-kormány egyik legnagyobb (és legtragikusabb) botrányát.

A Lánchídnál a híd alatti átjáróba menekültek az emberek, az Erzsébet híd pesti végén álló tömeg pedig a Kossuth Lajos utcán indult el.

A Ferenciek terénél az aluljáró megtelt, oda sokan már hiába próbáltak lejutni

– mondta egy másik férfi, aki az Erzsébet híd közeléből nézte volna a tűzijátékot. Eközben

A Belvárosi templom tetejéről tetőcserepeket sodort le a szél,

de a budai Várban lévő Sándor-palotát és a mellette álló épületeket sem kímélte a vihar.

Egy tizenötéves lány a budai Várban sérült meg. Úgy emlékezett, hogy körülötte mindenki pánikba esett, ő viszont csak állt és várt.

„Amint kiértem a palota lépcsőjétől a siklóhoz, nagy meglepetés fogadott engem, és a tömeget is. Bokáig érő víz várt minket... Eközben a vihar egyre erősebb lett. Próbáltunk előrébb jutni, de nem sikerült.

Ekkor egy erős ütést éreztem a fejem hátsó részén. Egy faág fejbe vágott. Abban a pillanatban azt hittem, hogy mindenki ott fog meghalni.

Egyszerűen nem tudom leírni, hogy milyen érzés volt” – tette hozzá.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában