Látványosság

2022.08.26. 11:32

A magyarok történetét meséli el az ünnepi tűzijáték

A rakéták, a pirotechnika mellett fényshow és drónshow fogja segíteni ismét azt, hogy az ünnepi tűzijáték egy történetmesélés eszközévé válljon. Iványi Árpád, a művészeti koncepció megálmodója a Mediaworks Hírcentrumának arról mesélt, hogy ezúttal a látványelemeket egy kisfilm is kiegészíti.

Tûzijáték az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az augusztus 27-én, este 9 órától kezdődő tűzijáték ismét különlegesnek ígérkezik: a pirotechnika mellett egy komplett történetet is láthatnak az érdeklődők. Iványi Árpád, a Budapest Playhouse független produkciós műhely egyik vezetője, a műsor megálmodója a Mediaworks Hírcentrumának összművészeti showként is jellemezte az előadást.

– A koncepció már 2019-ben megszületett, 2020-ban aztán a pandémia kitörése meghiúsította a bemutatót, ám tavaly a nézők már megtapasztalhatták, hogy 

hogyan lehet egy tűzijátékot magasabb szintre emelni: történetmeséléssel 

– nyilatkozta a Hírcentrumnak Iványi, hozzátéve, hogy a témát az ünnepi alkalom, az államalapítás évfordulója szolgáltatja.

A művész emlékeztetett: a tavalyi tűzijáték során „az őskáosztól az államalapításig” mesélték el a magyarok történetét. 

– Mindezt olyan vizuális elemek egészítették ki, mint a fényshow és a drónshow, amelyek szintén a történetmesélést szolgálták – emelte ki Iványi, aki megjegyezte, hogy ezek az eszközök idén is segítik a produkciót.

A művészeti vezető elmondta, hogy 

a tavalyi tűzijátékhoz hasonlóan ismét hat fejezetben mesélik el hazánk történetét, ezúttal az államalapítástól napjainkig. 

Iványi Árpád hangsúlyozta, hogy a magyar történelem legfontosabb állomásait mutatják be, ilyennek nevezte például a nándorfehérvári diadalt, az 1848-as és az 1956-os forradalmakat.

A show egy kisfilmmel indul, aminek az utolsó pár másodpercében kezdődik el a tűzijáték és annak élő közvetítése. A helyszínről a mozgóképet nagyméretű monitorokon tudják majd követni a nézők, illetve a hang is biztosítva lesz.

– Fontos volt, hogy amikor megérkezünk a jelenbe, akkor egy felemelő mondanivalót adjunk át a nézőknek, így született meg az ötlet, hogy a Légy jó mindhalálig című musicalból az Élet szép című dalt fogjuk zenei aláfestésként bemutatni – árulta el Iványi Árpád.

Az idei és tavalyi produkció közötti különbségre utalva a művészeti vezető kiemelte, hogy míg tavaly egyetlen narrátora volt a történetnek, ezúttal egy kisgyermek hangja is megjelenik. 

– A kisfiú főszereplő nyugovóra tér és álmában elrepül a Parlamentbe, ahol megtalálja a Szent Koronát és az abból kiáradó szellemiség vagy szellem szólítja meg őt, majd átrepülnek a történelem állomásain – mondta a cselekményről Iványi, hozzátéve, hogy a legkisebbeket is meg akarták szólítani ezzel a történettel.

Mindehhez az ihletet Kölcsey Ferenc Huszt című verse és Charles Dickens Karácsonyi éneke adta, amelyekben egy „magasabb rendű szellemiség, egy hang találkozik az evilági halandóval és olyan intelmeket ad, amelyek a ma élő ember számára is relevanciával szolgálnak” – fejtette ki a művészeti vezető.

A zenei aláfestésről, ahogyan a tavalyi évben is, Elek Norbert zeneszerző gondoskodik, aki által ismert, híres muzsikákat hallhatunk úgy, ahogy még soha. Közreműködik a Budapest Scoring Orchestra. Az ő előadásukban hallhatjuk például az Elindultam szép hazámból című népdalt, vagy Tinódi Lantos Sebestyén művét, a Summáját írom Eger várának című dalt, amit eddig nagyzenekar még nem játszott el. De a Kossuth-nóta és Brahms V. Magyar tánca is felcsendül.  

Az idei tűzijáték várhatóan 30-35 percig tart, az esemény a Margit híd és a Petőfi híd közötti partszakaszról szemlélve lesz a leglátványosabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában