Augusztus 20.

2022.08.24. 19:42

A Magyar Tudományos Akadémia kivizsgálja, hibázott-e az OMSZ

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke közleményben jelezte, kivizsgálják az ügyet - írja a Mandiner.

Budapest, 2022. május 2. Freund Tamás, az MTA elnöke a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 195. közgyûlésének ünnepi ülését követõ sajtótájékoztatón az MTA székházában 2022. május 2-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke közleményben jelezte, Magyarország alapvető érdeke, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladatát a lehető legmagasabb szakmai színvonalon, a tőle elvárható legnagyobb gondossággal, a kormány, a tudományos közösség és a társadalom bizalmára érdemesen lássa el.

Híradásokból arról értesült a közvélemény, hogy az idei augusztus 20-ai ünnep kapcsán az OMSZ feladatellátása súlyos kormányzati kritikát kapott

– jelezte Freund, majd úgy folytatta, a részletek azonban nem ismertek kellő mértékben ahhoz, hogy arról állást lehessen foglalni és orvoslására javaslatot lehessen tenni.

Az MTA elnöke felkérte Geresdi István egyetemi tanárt, az MTA doktorát, az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottsága elnökét, hogy bizottságával készítsen jelentést a történtekről. Két kérdésre kell választ találniuk:

  • Az augusztus 20-ára vonatkozó előrejelzés kapcsán a rendelkezésére álló eszközök, szoftverek és adatok birtokában az OMSZ az adott helyzetben elvárható gondossággal járt-e el?
  • Milyen módon tud támogatást adni a tudományos közösség (egyetemi és kutatóintézeti műhelyek, akadémiai testületek) az OMSZ közfeladatainak ellátásához?

A teljes cikket itt olvashatja el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában