Fontos szempontok

2022.06.09. 14:43

Szijjártó: a válaszintézkedések során figyelembe kell venni a realitásokat

Világos álláspontot kell képviselni az ukrajnai háborút illetően, de a válaszintézkedések során fontos figyelembe venni a realitásokat, ugyanis az energiahiány súlyos gazdasági károkat okozna - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtöki ülésén Párizsban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ukrajnai orosz agresszió következményeivel foglalkozó ülésen figyelmeztetett, hogy a közelmúlt eseményei következtében nehéz gazdasági helyzetre kell készülni.
Felszólalásában ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: 

el kell kerülni minden olyan intézkedést a következő hónapokban, amelyek további terheket rónának a gazdaságra és az emberekre, illetve biztosítani kell, hogy ne azoknak az országoknak kelljen megfizetniük a háború árát, amelyek nem felelősek érte.

Kiemelte, hogy a jelenlegi körülmények közepette kerülni kell bármifajta adóemelést. Emellett aláhúzta, hogy valóban nem szabad szem elől téveszteni a zöld átmenetet, azonban 

a jelenlegi körülmények közepette "őrült ötlet" lenne a terhek növelése, például a karbonadó bevezetése a hagyományos autót használók számára.

Szijjártó Péter ezt követően arról beszélt, hogy a szankciók és egyéb válaszintézkedések elrendelése során tekintettel kell lenni a további áremelkedés megelőzésére, hogy így ellenőrzés alatt lehessen tartani az inflációt, illetve - mint mondta - meg kell egyezni abban, hogy a korlátozások nem veszélyeztethetik az európai országok biztonságos energiaellátását.
Miközben egyértelműen világos álláspontot kell képviselnünk a geopolitikai kérdésekben és az ukrajnai háborút illetően, figyelembe kell vennünk a realitásokat is, mégpedig azt, hogy az európai országok egy jelentős része olyan helyzetben van, ahol az energiaellátást az infrastruktúra és a földrajzi adottságok határozzák meg 

- hangsúlyozta.
A miniszter rámutatott: a földrajzi adottságokat lehetetlen megváltoztatni, az infrastruktúra esetében pedig erre hosszú időre van szükség.
Az esetleges energiahiány megölné a gazdaságainkat, és úgy gondolom, nem szabad, hogy ez legyen a célunk 

- fogalmazott.

Fontos meghallgatni azokat, akik széles rálátással bírnak a globális eseményekre

Szijjártó Péter párizsi utazásán Arielle Malard de Rothschilddel is egyeztetett. A miniszter közösségi oldalán ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, 

a világban most egyetlen állandó dolog van, mégpedig a folyamatos változás. Ilyenkor fontos meghallgatni azokat, akik széles rálátással bírnak a globális eseményekre.

Borítókép: Szijjártó Péter (MTI/Kovács Tamás)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában