Miniszterelnöki interjú

2022.06.10. 07:18

Orbán Viktor: a háborús infláció letörésének legjobb eszköze a béke – HALLGASSA MEG!

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

Öt hét után ismét a Kossuth rádiónak adott interjút Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, hogy az elmúlt hetekben azért nem tudott jönni az állami rádióba, mert a kormányalakításra kellett koncentrálnia, ehhez „befelé kell gondolkodni” – fogalmazott a kormányfő.

A jövő évi költségvetés összeállításáról elmondta, hogy nem volt egyszerű feladat. Orbán Viktor szerint ilyenkor át kell gondolni a teljes jövő évet. Elárulta, hogy a soproni kihelyezett kormányülésen arra jutottak, hogy a háború akár még a következő évünket is beárnyékolhatja.

– A háború következményei alól nem húzhatjuk ki magunkat – mondta Orbán Viktor. Az első ilyen hatás az infláció, ami más, mint egy normál helyzetben kialakuló infláció. A kormány úgy számol, hogy a jövő évre is egy háborús inflációt kezelni képes költségvetés kell.

A miniszterelnöki interjút itt nézheti meg:

A büdzsének az ezzel járó gazdasági válságot is kezelnie kell. Ezért hozták létre a rezsivédelmi és honvédelmi alapot, amivel a családok életszínvonalát kívánják megvédeni. Elmondta, hogy Brüsszelben azért nem értik a rezsicsökkentés lényegét, mert Nyugaton többet keresnek az emberek, nem jelent nekik akkora problémát a rezsi kifizetése.

A költségvetés meg fogja védeni a családokat, a támogatási rendszerüket és a rezsicsökkentést is

– jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: 100 ezer kisvállalkozást benne tudnak tartani a rezsicsökkentésben, erről ma ad ki rendeletet a kormány. 

Rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség

Orbán Viktor elmondta, a gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterek szerint a kormány intézkedései 5-6 százalékot faragnak le az inflációból. Kijelentette: amíg háború van, infláció is van, ezért a háborús infláció letörésének egyetlen módja a béke.

A magyar kormány szinte az egyedüli Európában, amely szerint a békét kell finanszírozni, nem a háborút

– folytatta a kormányfő. Mint mondta, a háborús uszítókat vissza kell szorítani. Vannak üzleti körök, akik a háborút finanszíroznák, például Soros György. Orbán Viktor reagált arra is, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indítana Magyarország ellen a benzinársapka miatt. A miniszterelnök azt mondta, rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség, ezt Brüsszelnek is meg kell értenie.

A műsorvezető felvetette, hogy nincs szó arról, hogy az olajembargó mennyi ideig jelenthet megoldást a közép-európai országoknak. „Veszélyt jelent-e az importvám?” – kérdezte.

Az igaz, hogy Magyarország keményen állta a sarat

– mondta az uniós tárgyalásokról Orbán Viktor, és megjegyezte, hogy a csehek és a szlovákok nem álltak ott mellette az éles helyzetekben. A kormányfő szerint a józan ész győzött, amikor elfogadták, hogy azoknak az országoknak, amelyek jelenleg szinte kizárólag csővezetéken kapják ezt a nyersanyagot, nem megoldás a tengeren keresztül szállított olaj.

A beszélgetést itt meghallgathatja:

– Nagyon kevés ország van olyan stabil politikai helyzetben, mint Magyarország – vetett fel egy szempontot Orbán Viktor a brüsszeli tárgyalásokkal kapcsolatosan. Szerinte nem csupán „sunyiskodásról” van szó, amikor őt küldik ki megharcolni ezeket a vitákat.

Friss felhatalmazás van mögöttünk, kétharmados győzelmet arattunk, a kormány gyorsan tud dönteni, mert háborús vészhelyzet van

– sorolta Orbán Viktor. Hozzátette: A francia elnök helyzete hasonlatos még a magyar vezetéshez, aki szintén most nyert választást, „megnyugtató” előnnyel.

A gázcsatában más érvelés kell

Ha kiáll az ember az olajembargó ellen, akkor mindenki megtámadja

– emlékeztetett a kormányfő.

A gázembargóval kapcsolatosan elmondta, ugyanúgy kezdődik a felvetése, mint anno az olajembargóé. Először csak lebegtetik, Németország élből elutasítja, majd pár hét elteltével megváltoztatják a véleményüket. 

Itt már nemcsak arról van szó, hogy Magyarországnak nincs alternatívája, hanem egész Európát tenné tönkre. Orbán Viktor abban bízik, hogy a józan ész kerekedik majd felül. 

Orbán Viktor kijelentette: nem szabad elvitatni, hogy Ukrajnának joga van megvédeni saját magát.

Nem az a kérdés, hogy ők mit csinálnak. Az igazi, kérdés, hogy mi, nyugatiak és az amerikaiak mit csinálnak. Arra kellene eszközöket bevetni, hogy béke legyen

– mondta. A miniszterelnök aláhúzta: a szankciók háborús inflációt okoznak, ha Magyarország nem kezd el a béke hangján beszélni és ha senki sem beszél ezen a hangon, akkor sosem lesz béke.

Körültekintőnek kell lenni a hatósági áraknál

A kormányfő felhívta a figyelmet arra: 

ha olyan egyszerű lenne áthárítani az extraprofit-adót az emberekre, akkor nem tiltakoznának azok a piaci szereplők, akikre a kormány kivetette azt.

A miniszterelnök köszönetet mondott a bankoknak és a cégeknek, akik a különadót be fogják fizetni a közös kasszába.

A hatósági árakról a miniszterelnök elmondta: Körültekintően kell eljárni, a következményeket fel kell mérni. Ahogy fogalmazott, a mostani kormányban több gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszter is van, az ő feladatuk, hogy javaslatot tegyenek arra, hogy meghosszabbítsák-e az árstopot. Orbán Viktor elmondta, hogy ő szeretné megtartani a hatósági árakat.

A Mol vezérigazgatójának felvetésére, aki azt javasolja, hogy július elsejével fokozatosan vezessék ki a hatósági áras üzemanyagot, úgy reagált: 

Minden a háborún múlik.

A nagy szennyezőknek kell fizetniük

A Timmermans-féle karbonadóról elmondta, hogy nem biztos, hogy időszerű a felvetése. 

Európa talán már nem is táncol a gazdasági válság peremén, hanem benne van, ilyen esetben pluszadók kivetését szorgalmazni érzéketlenség és a realitásokról való elrugaszkodás

– jelentette ki a miniszterelnök.

– Ilyen emberek jobb, ha inkább nem is hoznak döntést – utalt az Európai Bizottság alelnökére Orbán, aki nagy teljesítménynek nevezte, hogy az Európai Parlament megmakacsolta magát és végre az emberek oldalára állt, amikor leszavazta a javaslatot.

A kormányfő álláspontja a témával kapcsolatban egyébként változatlan: szerinte a nagy szennyezőknek kell megfizetniük ezeket a terheket, amit a brüsszeli javaslat alapján az emberektől akarnak beszedni. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Jó reggelt, Magyarország! műsorban a Kossuth rádió stúdiójában, 2022. április 1-jén / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában