Lejtmenetben

2022.04.27. 13:20

Macron nemtörődömsége az egyre romló közbiztonság oka Franciaországban

Az ország szimbólumának számító Eiffel-torony környékét is ellepték a csalók és tolvajok.

Egy nagyváros polgármestere arról beszélt, hogy ha az állam már nem tölti be a szerepét a közbiztonság tekintetében, akkor a lakosság szervezkedni fog. A lakosságnak több mint a fele úgy látja, hogy Emmanuel Macron irányítása alatt romlott Franciaországban a közbiztonság. Az ország szimbólumának számító Eiffel-torony környékét is ellepték a csalók és tolvajok, a kerület vezetője éjszakára lezárná a környéket – írja a V4NA.

Franciaországban egyre rosszabb a helyzet közbiztonság tekintetében, erről beszélt a CNews hírtelevíziónak az ország délkeleti részén, Languedoc-Roussillon régióban lévő nagyváros, a Pyrénées-Orientales megye székhelyeként ismert Perpignan polgármestere, aki egyben a Nemzeti Tömörülés párt alelnöke is. Louis Aliot elmondása alapján,

ha Emmanuel Macron nem tartja be a közbiztonsággal kapcsolatban tett ígéretét, akkor az országban káosz lesz.

Ha az állam nem tesz eleget a feladatainak a biztonság terén és nem védi meg az állampolgárokat, akkor az lesz a vége, hogy a lakosság szervezkedni kezd majd, mert meg kell védeniük magukat.

Louis Aliot úgy véli, hogy az elnökválasztási kampány során nem sok szó esett a biztonságról, holott az az emberek mindennapi életének része, a barbár cselekedetek mindenhol jelen vannak az utcákon és se az igazságszolgáltatás, se az állam nem sújt le az utcákon garázdálkodó bűnöző bandákra.

A Perpignan első embere által elmondottakat támasztja alá az a felmérés, melyet az Ipsos-Sopra Steria készített ez év februárjában a France TV és a Radio France megbízásából. A felmérésből kiderül, hogy

a franciák 60 százaléka úgy gondolja, hogy rossz a helyzet az országban a közbiztonság területén, a megkérdezettek 52 százaléka szerint pedig a helyzet az elmúlt öt évben, vagyis Emmanuel Macron vezetése alatt még tovább romlott.

A válaszadók 58 százaléka a közterületen elkövetett rablást említi a leggyakoribb bűncselekménynek, a megkérdezettek 49 százaléka a betörést, 44 százalék pedig a zsebtolvajlást emelte ki a bűncselekmények közül.

A felmérésben részt vevők többsége, 64 százalék úgy véli, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a bűnüldözésre, mint a megelőzésre. A jobboldali pártok szavazói körében különösen sokan vélekednek így, a Nemzeti Tömörülés támogatóinak 83 százaléka van ezen a véleményen, a republikánusok szavazótáborának pedig 82 százaléka szintén így gondolkodik. Hasonló számadat született az Éric Zemmour által alapított és vezetett párt szimpatizánsai körében is, a Reconquête nevű párt támogatóinak 81 százaléka ugyanis szintén egyetért ezzel a felvetéssel.

A válaszadók túlnyomó többsége, 86 százalék úgy gondolja, hogy a francia igazságszolgáltatás nem elég szigorú a bűnelkövetőkkel szemben, a megkérdezettek 91 százaléka szerint pedig több forrást kellene biztosítani az igazságszolgáltatás számára. A felmérésben részt vevő franciák 90 százaléka szerint meg kell erősíteni a rendőrséget és a csendőrséget, 82 százalék pedig úgy gondolja, hogy több börtönre lenne szükség.

Az elnökválasztás előtt mintegy két hónappal készült felmérés alapján a megkérdezettek jobban bíztak a jobboldali jelöltekben a közbiztonságot illetően, a megkérdezettek 42 százaléka gondolta úgy, hogy Marine Le Pen képes lesz rendet tenni az országban, Éric Zemmour pedig a szavazók 33 százalékának a bizalmát nyerte el. Őt követte Emmanuel Macron 31 százalékkal, míg a baloldali Jean-Luc Mélenchon-nak csupán a megkérdezettek 23 százaléka szavazott bizalmat.

Valóban egyre rosszabb Franciaországban a közbiztonság, a főváros szívében,

az Eiffel-torony környékét az utóbbi időben ellepték a zsebtolvajok, megkeserítve a turisták életét.

A 20 minutes hírportál értesülései szerint az Eiffel-torony tövében húzódó Mars-mezőt ellepték az illegális árusok és a zsebtolvajok, ezért a kerület polgármestere, Rachida Dati arra kérte Anne Hidalgo főpolgármestert, hogy szereltessen fel kerítést a park köré és éjszakára zárják le a Mars-mezőt, így kívánja megvédeni a környéken lakók nyugalmát és a turisták biztonságát.

Borítóképünkön Emmanuel Macron francia elnök. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában