Választás 2022

2022.04.09. 07:25

A Horthy tér megálmodója is a Gyurcsány-listán jutott be az Országgyűlésbe

Sas Zoltán gyömrői jobbikos politikus helyi belharc elkerülése miatt kerülhetett befutó helyre.

Bár Gyurcsányék pártjában Horthy Miklós megítélése meglehetősen negatív, a baloldal DK által dominált közös listáján vasárnap bekerült a következő Országgyűlésbe Sas Zoltán jobbikos politikus, aki korábban a gyömrői Horthy tér névadójaként vált ismertté – írja a Magyar Nemzet.

 

– Mi azonban úgy vagyunk vele, hogy nem szeretnénk olyan országban élni, ahol Horthy emlékét hivatalosan ápolni lehet. A népirtásért felelős, politikai tetteit a fasiszta eszmékre építő vezér ünneplése nem más, mint a népirtás és a fasiszta eszmék ünneplése. Ez pedig nyilván nem Gyömrő belügye – olvasható a Magyar Narancs 2013-as, név nélkül közölt cikkében.

A balliberális portál akkoriban a gyömrői Horthy Miklós tér kérdésével kiemelten foglalkozott.

Az idézett cikk pedig annak a helyi népszavazási kampánynak volt a része, amely során azt a helyhatósági döntést kívánták megváltoztatni a kezdeményezők, amelynek részeként a város főterét Szabadság térről „visszanevezték” Horthy Miklós térré (a referendum 18 százalékos részvétel mellett érvénytelen lett).

 

A Horthy tér ötlete Sas Zoltán (Jobbik) helyi politikustól származott, aki a Jobbik kompenzációs listáján jutott be az önkormányzati testületbe 2010-ben. Gyömrőt 2002 óta egy helyi politikai egyesület irányítja, Gyenes Levente polgármester vezetésével, akik rendre minden önkormányzati választást megnyernek. Az agglomerációs kisvárosban 2010-ben sem volt ez másként, azonban ez nem jelentett akadályt Sas Zoltán számára, aki ötletével maga mellé állította a várost vezető Gyömrő 2000 Kör képviselőit.

Így 2012-től Gyömrőn Horthy Miklósról nevezték el a város főterét.

A döntést később megmásították, csak a tér melletti füves terület neve lett Horthy Miklós park, bár 2014 nyarán a Magyar Narancs arról írt, hogy a helyi kormányablak címe Horthy Miklós tér 1. lesz. Pár nappal később Gyenes Levente a közösségi oldalán jelentette be, hogy eltörlik a Horthy park/tér nevét.

 

Sas Zoltán karrierje azonban Gyömrőn kívül is folytatódott egy helyi lap 2013 végén már a Horthy tér névadójaként hivatkozott rá, amikor kiderült, hogy a Jobbik őt indítja Pest megye 7. számú egyéni választókerületében a 2014-es országgyűlési választásokon. Sas Zoltán 19,6 százalékos eredményével a harmadik helyen zárt, majd négy év múlva, 2018-ban ismét a Jobbik jelöltjeként immár a második helyre jött fel a fideszes Szűcs Lajos mögé, 29 százalékos eredményével, de akkor sem tudott bekerülni a parlamentbe. Ezután rövid időre ki is lépett a Jobbikból, majd egy Alfahírnek adott miniinterjúban bejelentette, hogy visszatér. Idén februárban pedig váratlanul befutó helyet kapott a baloldal 2022-es listáján.

 

Sas Zoltán előkelő helyezése valószínűleg egy belső alku következménye, ugyanis a vecsési központú körzetben (ide tartozik Gyömrő is) idén a botrányhős Fricsovszky-Tóth Pétert indította a baloldal, akit a Jobbik jelölt, Sas Zoltánt mellőzve. Az eredmények ismeretében utóbbi jobban járt, ugyanis

a jobbikos politikus közvetlenül a DK pártigazgatója (Sebián-Petrovszki László) és frakciószóvivője (Varga Zoltán) mögött foglal helyet a baloldali listán, így a Horthy Miklós tér megálmodója a következő négy évben Gyurcsányék listájáról bekerülve ülhet benn az Országgyűlésben.

A baloldalon Horthy Miklós megítélése 2013 óta mit sem változott. Gréczy Zsolt, a Gyurcsány-kormány korábbi kommunikációs főtanácsadója (aki szintén bekerült a következő parlamentbe) már 2008-ban, az akkor még ellenzékben lévő Orbán Viktort is vezénylő tábornoknak nevezte. Jelenleg pedig a Gyurcsány-párt kommunikációjában Orbán Viktor a XXI. század Horthy Miklósa, akinek a kormányzóhoz hasonlóan egy háborúközeli helyzetben kellene helyt állnia, persze a DK-s prekoncepció szerint ez nem fog sikerülni neki. Ennek ellenére Gyurcsányékat az nem zavarja, hogy listájukon a Horthy tér megálmodóját is a parlamentbe juttatták.

 

Borítóképünkön Mirkóczki Ádám, a Jobbik egykori szóvivője és Sas Zoltán. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában