Nemzeti hatáskör

2022.03.23. 11:38

Pert nyert a magyar energiahivatal az Európai Unió bírósága előtt

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pert nyert az Európai Unió Bírósága előtt HUAT-ügyben – közölte a MEKH szerdán.

Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a közlemény szerint elmondta: 

az Európai Unió Bíróságának ítélete egyértelművé tette, hogy az Európai Unió földgázhálózatának fejlesztése elsősorban a tagállamok feladata, és ebben kiemelt szerepet játszanak a nemzeti szabályozó hatóságok.

Felidézte, hogy a MEKH 2019-ben nyújtott be keresetet az Európai Unió Bírósága előtt az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) döntése ellen, amely kötelezően előírta a Magyarországról Ausztriába irányuló földgáz-összeköttetés kapacitásbővítésének – HUAT-projekt – megvalósítását.

A MEKH a perben többek között azzal érvelt, hogy 

az Európai Bizottság túlterjeszkedett jogalkotási felhatalmazásán, és nem dolgozhatott volna ki olyan eljárást, amely bizonyos feltételek fennállása esetén a kapacitásbővítéshez szükséges beruházások végrehajtására kötelezi a tagállamokat 

– ismertette a hivatal elnökhelyettese.

Az uniós törvényszék döntése alapján a földgázhálózatnak az Európai Unió egészére kiterjedő fejlesztése elsősorban a tagállamok hatáskörébe tartozik – húzta alá az elnökhelyettes. Az ítélet szerint egyértelműen a nemzeti szállításirendszer-üzemeltetők kötelessége végrehajtani a földgázhálózat megfelelő működéséhez szükséges beruházásokat, adott esetben kapacitásbővítéseket – tette hozzá.

Az ítélet és az üggyel kapcsolatos információk elérhetők az Európai Unió Bíróságának honlapján – olvasható a MEKH közleményében.
 

Címkék#MEKH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában