Elemzés

2021.12.12. 09:06

LikeFight: A jobboldali előny töretlen, Márki-Zay a baloldali politikusokat sem tudja megelőzni

Ismét jelentkezett a LikeFight, a Mandiner új, a közösségi médiát mint közéleti harcteret elemző sorozata. Ezúttal a december 3. és december 9. közötti időszak közösségi médiás aktivitását elemezték.

A Mandiner.hu cikke beszámolt arról, hogy egy politikailag eseménydús hét után továbbra is minden fronton magabiztos a jobboldali előny a Facebookon, Orbán Viktor és a jobboldali véleményvezérek is erősödtek. Márki-Zay Péter hiába hirdetett sokkal többet, sehogy sem tudja megelőzni a többi baloldali politikust. Hiába tettek bele óriási erőfeszítést és hirdetési pénzt a baloldali médiumok, pártok és politikusok,

a Völner-ügy az égvilágon semmit sem változtatott a facebookos erőviszonyokon.

Az interakciószámok vizsgálatából egyértelműen látszik, hogy a Fidesz gyorsan rendezte sorait, rajongótábora nem torpant meg, éppoly lelkesedéssel osztotta a jobboldali tartalmakat, mint múlt héten, így folytatódhatott a hetek óta tapasztalható jobboldali növekedési trend.

A Völner-ügy kapcsán a jobboldal azonnal ellenoffenzívába kezdett

A véleményvezérek morális kérdést csináltak az ügyből, és számonkérték a baloldali politikusoktól, hogy a Városháza-ügyben érintett személyek, Karácsony GergelyBajnai Gordon vagy éppen Cseh Katalin a súlyos botrányaik után miért nem távoznak a közéletből. Az ilyen mémek sok ezer lájkkal lepték el a Facebookot. A Fidesz válasza szemmel láthatóan megerősítette a jobboldali tábort.

Politikusok

Győzelmet tudhatnak maguk mögött a jobboldal vezető politikusai is. Orbán Viktor remek hetet tudhat maga mögött, de a legbeszédesebb Varga Judit második helye, ugyanis 190 ezer bezsebelt interakciójával maga mögé utasította az összes baloldali politikust is. A baloldali kampányüzeneteket gyakran ismételgető Telex és 444 a baloldali politikusokkal egyetemben a Völner-ügyet Varga Judit támadására igyekeztek felhasználni, de az interakciószámokból az látszik, ez egy esélytelen küldetés. Varga Judit népszerűsége sziklaszilárd volt ezen a héten. A jobboldalról kiemelendő még Kocsis Máté pár hete tartó látványos menetelése, aki a baloldali politikusok folyamatos szembesítésével egyre nagyobb sikerekre tesz szert. A jobboldali közönség nagyra értékeli a Fidesz frakcióvezetőjének konfrontatív, „troll” stílusát – derül ki a cikkből.

A baloldalon a városházi korrupciós botrányban egyre mélyebbre süllyedő Karácsony Gergely visszaesése és Gyurcsány Ferenc visszatérése kavarta fel az állóvizet. A DK elnöke kevés bejegyzéssel, különösebb erőfeszítés nélkül térhetett vissza a baloldali top 10-be. Mi lett volna, ha még kampányol is? De persze nem kampányol, mert ebben egyeztek meg a Márki-Zay Péterrel.

Márki-Zay megnyitotta a pénzcsapokat, számos hirdetés elindításával próbálta meg feljebb tornászni a számait. A mutatvány egyelőre nem hozott áttörő sikereket,

a baloldali politikusok versenyében is ismét alulmaradt a miniszterelnök-jelölt. Legnépszerűbb bejegyzése messze az a poszt volt, amelyben bejelenti Simon András csatlakozását a baloldali kampánycsapathoz. A bejegyzés kommentjeit elemezve Simon Andrástól várja a baloldali szavazótábor azt, hogy Márki-Zay Péter visszavegyen sértegető stílusából, de úgy látszik, a kommunikációs szakember még nem tudott hatást gyakorolni a baloldali miniszterelnök-jelöltre.

Hivatalos oldalak

Látványos győzelmet aratott a Fidesz a pártok versenyében. Ezen a héten úgy tűnik, hogy a baloldali pártok az ünnepek közeledtével egész egyszerűen kevesebb erőfeszítést tettek bele oldalaikba – írják.

A Fidesz előnye régóta tart, ami viszont említésre érdemes, hogy a KDNP ismét maga mögé utasította a Márki-Zay-féle mozgalmat, de az LMP-t és a Momentumot is. Érdekes tendencia, hogy míg a digitális terepen minden más országban a magukat fiatalosnak, trendinek beállított pártok uralják a teret, addig Magyarországon pont ők a sereghajtók.

Véleményvezérek

Tovább nyílt az olló a jobboldali és a baloldali véleményvezérek között december 3. és december 9. között. A jobbos véleményvezérek sikerét leginkább az adja, hogy ügyesen dolgozzák fel Márki-Zay Péter számtalan hibáját, és a jobboldali tábor ezt lájkokkal, megosztásokkal jutalmazza. A jobboldal hagyományos mémoldalai és közösségei, amelyek évek óta kitartó munkával építették fel táborukat, valamint a Megafon egyre sokasodó véleményvezér-közössége egy olyan innovációs előnyhöz juttatta a konzervatív oldalt, amelyre kevesen számítottak pár éve.

Mint írják, sok újdonságról nem számolhatnak be ezen a héten, talán annyi érdekesség van, hogy számszerűsítve egészen elképesztő, mennyire hatékony a jobboldali trollok bekommentelési stratégiája. „A kopasz oszt” néven futó Facebook-oldal sportot űz abból, hogy beszólogat baloldali politikusoknak, a „Mester…” kezdetű kommentjei pedig rutinosan több lájkot kapnak, mint a politikusok eredeti bejegyzései. A lap munkatársai kíváncsian várják, hogy a szólásszabadságért mindig kiálló baloldali politikusok mikor fogják letiltani az őket rendszeresen felkérdező, szembesítő fiatalembert.

A Gyurcsány-közeli szereplők által dominált baloldali véleményvezér-világban nem igazán van változás. A top 10 egyetlen régi-új szereplője az OLKT2 nevű oldal, amely hangvételében szintén a Demokratikus Koalíció kommunikációját adja vissza, nem kímélve a jobboldali politikusok, közéleti szereplők vagy éppen aktuálisan kipécézett közösségek (pl. határon túli magyarok) emberi méltóságát sem. Az oldal látványos sikereket ért el, a semmiből előlépve szerezte meg a harmadik helyet a baloldalon, tovább erősítve a gyurcsányi narratívák egyeduralmát ezen a fronton – olvasható a cikkben.

Furcsa, hogy más baloldali pártok egyáltalán nincsenek jelen ebben a szcénában, megmondóebereik, mémoldalaik nem látszanak ki Gyurcsányék árnyékából, így a baloldali narratívaépítés továbbra is kiszolgáltatott Gyurcsány és a Demokratikus Koalíció akaratának.

Az eredeti cikkben az elemzések eredményeit bemutató diagramokat is talál.

Címkék#LikeFight

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában